Peste maxim doi ani, în urma implementării proiectului ”Îmbunătățirea calității vieții populației din localitatea Mârșa, orașul Avrig”, în acest oraș va crește calitatea vieții locuitorilor din localitate și la nivelul întregului oraș, prin îmbunătățirea infrastructurii de educație și realizarea unui mediu urban favorabil dezvoltării socio-economice. Concret, cu fonduri în valoare totală de peste 24 milioane lei – alocate prin Axa Prioritară 13 a Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii – se va reabilita Liceul Tehnologic Mârșa, se va moderniza un spațiu urban în suprafață de peste 2 hectare și va fi realizată o pistă de biciclete în lungime de peste 2 km, între orașul Avrig și localitatea Mârșa.
Implementarea acestui proiect va fi coordonată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, care gestionează la nivel regional Programul REGIO cu scopul de a oferi sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale. Bugetul total al proiectului este de 24.095.776,80 lei, din care 22.712.943,51 lei (aproape 5 milioane euro, respectiv 98% din valoarea cheltuielilor eligibile) sunt sume nerambursabile alocate prin program. Diferența o constituie contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile, pentru finalizarea investițiilor până în ianuarie 2023.
”Localitatea Mârșa reprezintă un exemplu despre cum s-a destrămat un colos clădit pe picioare de lut. O colonie cu vreo 4.000 de locuitori s–a născut în spatele Întreprinderii Mecanice Mârșa, principalul producător de mijloace de transport auto de mărfuri generale din România în urmă cu trei decenii. Mlaștinile și stufărișul au fost înlocuite forțat cu blocuri și tineri din toată țara au venit să învețe carte în liceul de la Mârșa, iar apoi s-au angajat tot acolo, în întreprinderea mecanică pe ale cărei porți intrau peste 10.000 de muncitori pe zi, și pe ale cărei porți plecau spre patru continente autobasculante, semi–remorci, remorci basculante. O dezvoltare făcută nechibzuit și care și-a plătit prețul, pentru că, în ultimii ani, stufărișul tinde să ia din nou locul vechilor hale. Prin acest proiect, administrația publică locală dorește să arate cetățenilor preocupare pentru viitorul acestei zone, atrăgând fonduri europene în domeniul învățământului, inclusiv pentru eficientizarea consumurilor de energie la Liceul Tehnologic – unde învață peste 360 de tineri – precum și pentru reabilitarea unor spații publice. Prin Axa Prioritară 13 noi finanțăm în acest moment 14 proiecte, a căror valoare totală este peste 260 milioane lei, menite să ducă la îmbunătățirea calității vieții oamenilor din orașele mici și mijlocii ale Regiunii Centru, prin oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale adiacente”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Prin acest proiect se vor reabilita, moderniza și dota, cu echipamente didactice și IT complet noi, clădirile grădiniței, școlii generale și a sălii de sport din cadrul infrastructurii educaționale a Liceului Tehnologic din Mârșa. Lucrările vor include componente structurale și recompartimentări, acolo unde este cazul, dar și refacerea parțială sau totală instalațiilor electrice, sanitare, termice, inclusiv montarea de centrale termice noi. La clădirea grădiniței se va reabilita structura liftului în vederea montării unui nou lift montcharge pentru transport de alimente și se va monta o platformă elevatoare pentru persoane cu dizabilități, ce va face legătura dintre parter și primul etaj.
Pentru sala de sport se are în vedere refacerea pardoselilor și se vor realiza reparațiile necesare impuse pentru montarea finisajelor moderne. Acolo unde se impune vor fi schimbate elementele de tâmplărie interioară și exterioară. Complementar cu sala de sport, pe latura sud-vestică a curții, se va amenaja o platformă betonată cu de 49x26m, pe care se va amenaja un teren de sport multifuncțional, având ca finisaj gazon sintetic, recomandat pentru fotbal amatori, tenis și baschet, care va fi dotat cu 2 sisteme porți fotbal/handbal, 1 consolă coș baschet pentru exterior, stâlpi și fileu pentru tenis.
În privința amenajărilor exterioare, se vor reproiecta și amenaja aleile pietonale și se vor reabilita porțile metalice de acces în incintă Spațiile verzi se vor mobila cu bănci, mese, coșuri de gunoi, ansambluri de joacă, leagăne și balansoare, iar iluminatul exterior se va realiza prin montarea de stâlpi de iluminat tip stradal cu panouri solare.
Nu în ultimul rând, pistele de biciclete – reprezentând suprafața de teren urban ce va fi reabilitată – sunt prevăzute pe ambele părți ale DJ 105G, pe o lungime efectivă de 2131m.