În ultima lună a acestui an au fost semnate pentru finanțare, din resurse financiare europene, două proiecte prin care la 13 unități medicale din Regiunea Centru vor fi derulate investiții în valoare totală de peste nouă milioane euro pentru dotarea secțiilor de tratament ambulatoriu precum și la unitățile de primiri urgențe (UPU). Cele 13 spitale din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita Mureș și Sibiu beneficiază de posibilitatea de a-și achiziționa dotări și echipamente medicale, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul a două cereri de finanțare în cadrul cărora leader este ministerul Sănătății și coordonarea achizițiilor este realizată de Unitatea de Management din cadrul Băncii Mondiale. Este vorba de proiectul cu denumirea ”Îmbunătățirea accesului populației din Regiunea Centru la servicii medicale de urgență, prin dotarea cu aparatură de înaltă performanță” – Cod SMIS 125222, a cărui valoare totală este de peste 24,8 milioane lei, precum și despre proiectul ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația din Regiunea Centru prin dotarea cu aparatură de înaltă performanță” – Cod SMIS 125230, a cărui valoare totală este de peste 16,8 milioane lei, peste 70% din aceste sume urmând a fi fonduri nerambursabile.
Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în infrastructura sanitară și socială care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități. Prin aceste două proiecte se finanțează creșterea accesibilității serviciilor de sănătate comunitare și a celor de nivel secundar. Cele două proiecte sunt prevăzute a fi finalizate până în data de 31 octombrie 2019, la cele 13 spitale – patru din Alba, trei din Brașov, câte două în Harghita și Sibiu, precum și câte unul în Covasna și Mureș – se vor realiza dotări cu echipamente moderne pentru unitățile de primiri urgențe și compartimentele de primiri urgențe, inclusiv cu echipamente pentru terapie intensivă – ATI, precum și pentru ambulatoriile de specialitate. Obiectivul general al acestor două cereri de finanțare – depuse în cadrul apelului de proiecte nefinalizate derulate de Ministerul Sănătății în parteneriat cu unitățile medicale și cu Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Băncii Mondiale (MS-UMPBM) – prevede dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investiții în dotări necesare infrastructurii medicale, pentru a reduce inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate publică și pentru a îmbunătăți accesul la serviciile medicale de calitate.
Aceste două proiecte asigură derularea de achiziții pentru spitale, pentru îmbunătățirea condițiilor pentru pacienții care apelează la unitățile sau compartimentele de primiri urgențe și ambulatoriile de specialitate (fostele policlinici) de la: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Orășenesc Câmpeni, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii Brașov, Spitalul Municipal ”Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu. Pentru patru din aceste unități medicale, la spitalul din Aiud-Alba și la spitalele clinice județene din Brașov, Târgu Mureș și Sibiu, fondurile atrase vor viza inclusiv modernizarea și tehnologizarea la nivel european al secțiilor sau compartimentelor destinate tratamentelor ambulatorii, care utilizează aparatură uzată fizic și moral. Se vor realiza achiziții de echipamente noi, ce aduc atât o creștere calitativă a serviciilor oferite, cât și o creștere cantitativă a numărului de persoane beneficiare de servicii medicale.
Cumulat, cele două proiecte au o valoare totală de aproape opt milioane euro. Proiectul ”Îmbunătățirea accesului populației din Regiunea Centru la servicii medicale de urgență, prin dotarea cu aparatură de înaltă performanță” are o valoare totală de 24.831.252,09 lei (peste 5,3 milioane euro), din care 18.697.426,17 lei (puțin peste 4 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului. Pentru cealaltă cerere de finanțare, ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația din Regiunea Centru prin dotarea cu aparatură de înaltă performanță”, valoarea totală este de 16.866.134,63 lei (peste 3,6 milioane euro), din care 11.818.334,24 lei (peste 2,5 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile REGIO.
”Aceste proiecte răspund nevoii de dotare a secțiilor de primiri urgențe și a ambulatoriilor de spitale, precum și a secțiilor conexe acestora, pentru a oferi spitalelor posibilitatea să-și continue modernizarea, prin resurse specifice. Este foarte bună inițiativa de a fi finanțate, din fonduri europene nerambursabile, achizițiile derulate de unitățile medicale, deoarece astfel pacienții pot vedea că se folosesc și fonduri europene pentru creșterea calității în unitățile spitalicești. Concret, cea mai mare parte a achizițiilor au fost deja finalizate, până la data depunerii cererilor de finanțare, iar noi, la ADR Centru, am analizat deja dosarele de achiziții prezentate. Prin toate proiectele pe care le coordonăm la nivel regional vom gestiona investiții în valoare totală de aproape 70 milioane euro pentru creșterea confortului și a calității actului medical, precum și pentru a se achiziționa echipamente moderne”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.