Până la momentul actual, peste 74 de milioane de lei sunt propuși pentru investiții în Municipiul Reghin, din care peste 60 de milioane de lei sunt fonduri europene. De curând, a fost semnat proiectul cu titlul „Extinderea, reabilitarea și dotarea Școlii Gimnaziale „Florea Bogdan” și modernizarea străzii Apalinei din Municipiul Reghin, județul Mureș”, finanțat în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operațional Regional 2014-2020 – gestionat la nivel regional de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Valoarea totală a acestui proiect este de peste 25,4 milioane lei. Reamintim faptul că, la începutul anului, tot pentru municipiul Reghin, a fost semnat unul dintre cele mai importante și valoroase proiecte care are ca scop asigurarea mobilității, în valoare totală de peste 31,7 milioane lei.
Școala Gimnazială „Florea Bogdan” și strada Apalinei vor beneficia de o reabilitare completă. Pe strada Apalinei se va reface asfaltul, rețelele de canalizare și apă, iar la Gimnaziul ”Florea Bogdan”, anexele vor fi demolate, iar corpurile principale vor fi modernizate complet, pentru cursuri fiind cumpărate noi dotări și echipamente.
Buget proiect și program finanțare:
Fondurile alocate prin semnarea contractului, provin din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 13.1, care finanțează cererile de finanțare pentru ”sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, prin oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale”. Proiectul contractat pentru municipiul Reghin are o valoare totală de 25,422,398.68 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 22,602,880.50 lei, în cuantum de 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (adică mai mult de 4,8 milioane euro), diferența de peste 2 milioane lei constând în contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.
Termen finalizare proiect: investițiile vor finalizate până la 30.09.2023.
„Banii europeni vor fi folosiți pentru reabilitarea Municipiului Reghin, iar în acest fel municipalitatea speră ca tot orașul și zonele sale adiacente vor deveni mult mai sigure și mai bine puse în valoare, iar cei peste 33.000 locuitori se vor bucura de condiții moderne de trai. Acum, vorbim de un proiect de amenajare urbană, care va moderniza o stradă importantă, iar dezvoltarea sistemului educațional constă în reabilitarea și dotarea Școlii Gimnaziale „Florea Bogdan”. În domeniul infrastructurii școlare, reamintim alte trei proiecte derulate de municipiul Reghin prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și anume: „Modernizarea și dotarea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 3 din Municipiul Reghin, județul Mureș”, „Creșa „Spiridușii Veseli” (schimbare de destinație din scoală în creșă, modernizare, extindere si dotare)” și ”Modernizarea și dotarea Liceului tehnologic Petru Maior (învățământ primar si gimnazial) din municipiul Reghin, județul Mureș”. În total, la Reghin se vor investi peste 15 milioane euro în cadrul Programului REGIO”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Principalele activități prevăzute în proiect sunt:
Școala Gimnazială „Florea Bogdan” are o suprafață a terenului de 9.245 mp și 8 corpuri de clădire cu suprafața construită totală de 2.325 mp și o suprafața totală desfășurată de 3.948 mp. Dintre cele 8 corpuri de clădire, funcțiuni didactice au Corpurile C1 – Școala, Corpul C5 (clădirea centralei termice), Corpul C2 – Sala de sport și Corpul C4, care, în urma extinderii, va avea funcțiunea de sală festivă, bibliotecă și școală. Corpurile anexă C3, care în prezent are funcțiunea de biblioteca și o stare avansată de degradare, C6, C7, și C8, având funcțiunile de magazie și o stare avansată de degradare, vor fi demolate. Va fi construită o facilitate cu funcții educaționale și recreative, respectiv un teren de sport, pentru desfășurarea activităților didactice și recreative ale elevilor, având o suprafață de joc de 989 mp. În urma realizării investiției publice, 477 elevi ai Școlii gimnaziale aparținând grupurilor vulnerabile vor beneficia de condiții mai bune de desfășurare a procesului educațional.
Modernizarea infrastructurii rutiere a străzii Apalinei presupune modernizare prin asfaltare, amenajări de parcări, stații autobuz, amenajare trotuar cu pavaj, amenajare accese, amenajare spații verzi, realizarea canalizației de rețele subterane, înlocuirea rețelei de distribuție apă, execuție racorduri la rețeaua de canalizare menajeră, execuție rețea canalizare pluvială și amenajarea intersecțiilor cu drumurile laterale. Strada Apalinei asigură accesul spre zona marginalizată a Municipiului Reghin, având o lungime de 2.437 m. De asemenea, se vor moderniza pe toată lungimea străzii, reparații la 205 din branșamentele existente și realizarea a 20 de noi branșamente, realizarea a 133 racorduri noi la rețeaua de canalizare menajeră, realizarea, pe toată lungimea străzii, a canalizațiilor pentru iluminat public și a canalizațiilor pentru tubulatură de fibră optică.
Mai multe detalii privind cele două proiecte pot fi regăsite în Fișele tehnice atașate acestui material de presă.