Prin șase contracte de finanțare nerambursabilă, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va investi fonduri nerambursabile Regio în perioada următoare, în amenajarea de terenuri de sport și a unui parc, construcția sau extinderea a trei grădinițe și o creșă, precum și în modernizarea unui liceu. Semnate de către domnul Antal Arpad, Primarul municipiului Sfântu Gheorghe și de către domnul Simion Crețu, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, contractele de finanțare au o valoare totală de peste 29,60 milioane lei, pentru a se realiza lucrările necesare. Fondurile nerambursabile solicitate de către beneficiar provin din bugetul alocat Regiunii Centru, gestionat de ADR Centru, prin Axa Prioritară 4 a Programului Operațional Regional 2014-2020, ce vizează dezvoltarea urbană prin finanțarea municipiilor reședință de județ.
”Reabilitarea integrală a infrastructurii urbane sprijină creșterea cifrelor de afaceri, conturarea unui specific al activităților economice și reducerea decalajelor socio-economice. Calitatea precară a vieții în zonele marginalizate sau a unor structuri de studiu degradate, cum e și în cazul acestor proiecte, se va ameliora în scurt timp, prin faptul că se vor construi spații comunitare unde locuitorii, în special copiii și tinerii, pot desfășura activități educaționale sau recreative și pot dezvolta relații sociale în condiții civilizate. Amenajarea spațiilor integrate zonelor existente, aduce un plus de valoare întregului ambient urban din municipiu și susține reprezentanții administrației locale în atingerea obiectivelor pe care și le-au propus. Municipalitatea are acum semnate 10 contracte, în valoare totală de peste 42,6 milioane lei, dar această sumă va fi foarte curând mărită, ca urmare a evaluării altor patru cereri de finanțare a căror valoare totală este de peste 130 milioane lei ”, a declarat Simion Crețu director general ADR Centru.
Prin Prioritatea de investiții 4.4 a POR 2014-2020 se vor investi 6.254.966,95 lei, din care 4.930.838,71 lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate de către Primăria municipiului pentru implementarea celor trei proiecte de: reabilitare și extindere a Grădiniței Kőrősi Csoma Sándor, de demolare a Grădiniței nr.7 și construirea unei noi clădiri pe strada Orbán Balázs, precum și pentru construirea unei grădinițe și a unei creșe în zona Câmpul Frumos. Prin Prioritatea de investiții 4.5 a POR, se vor aloca 3.175.568,96 lei fonduri nerambursabile, din valoarea totală 3.679.068,44 lei pentru Sistematizare verticală la Liceul Tehnologic Economic Administrativ Berde Áron. Prin prioritățile 4.3 și 4.2 ale programului Regio, se vor investi fonduri nerambursabile în valoare de 18.371.872,58 lei din valoarea totală de 19.669.141,75 lei, necesari pentru refuncționalizarea terenului neutilizat de lângă lacul din Cartierul Gării și amenajarea unor terenuri de sport în Cartierul Ciucului.
”După cum am spus în alte ocazii, realizările, reușitele noastre vorbesc de la sine, dar adevăratele noastre obiective și realizări nu sunt în anii din spatele nostru, ci în cei din deceniul următor. Prin aceste proiecte dorim să modernizăm și să reconstruim, pentru copiii și cetățenii noștri, locurile de studiu și spații noi pentru timpul liber. Pentru mine este important ca tinerii și copiii să se implice în viața orașului, iar faptul că după finalizarea proiectelor, vor avea grădinițe, școli, licee călduroase și moderne, aproape de casă, sau un loc în care să se practice sporturile, reprezintă o soluție potrivită dezvoltării municipiului. Aceste fonduri nerambursabile ne ajută să facem din Sfântu Gheorghe, un oraș dinamic, în mișcare, unde este bine să trăiești și unde să te stabilești, unde e distractiv să înveți și să lucrezi. Pe de altă parte, investițiile noastre, derulate prin 17 proiecte Regio finalizate, prin care am folosit peste 55 milioane lei, au asigurat modernizarea zonei centrale a orașului și reabilitarea multor spații de învățământ în perioada 2007-2013. Prin aceste proiecte am urmărit să redăm orașul oamenilor care locuiesc aici, obiectiv pe care îl urmărim și în această perioadă” a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, domnul Antal Arpad.
Informații despre lucrările prevăzute în proiecte:
Pentru reconversia terenului din intravilanul Municipiului Sfântul Gheorghe, reprezentând un fost lac de agrement, în prezent secat, se vor crea aproape 3 hectare de spații verzi, pentru relaxare. Terenul cu acces din Str. Păiș David, va beneficia de 14 de locuri de parcare supraterane și spații verzi amenajate. Pentru a permite plimbările și petrecerea timpului liber, se vor amenaja alei pietonale din dale de piatră cu o suprafață totală de peste 1.400 mp, alei carosabile și piste de alergat. Aleile pietonale se vor extinde peste luciul de apă. Se propune, de asemenea, un loc de întâlnire, prin construirea unor spații circulare care vor facilita legătura între grupurile de vizitatori. Pentru crearea spațiului necesar unor noi activități și funcțiuni (teren de baschet și fotbal, pistă de alergat, alei pietonale, scenă de spectacole, etc), se propune micșorarea lacului prin completarea cu pământ bine compactat și crearea unor suprafețe artificiale. Pe tot conturul malurilor noi create se vor construi ziduri de sprijin, pentru a împiedica deversarea pământului în lacul nou creat. Pe lângă sporturile de pe uscat, este menținută și posibilitatea de plimbare cu barca.
Amenajarea terenurilor de sport din Cartierul Ciucului, solicită fonduri pentru asigurarea condițiilor optime de petrecere a timpului liber prin sport. Terenurile de sport realizate din bugetul proiectului sunt: teren de minifotbal, teren de baschet, teren de volei, teren de padbol, teren de badminton, dar și două spații cu mese de tenis de masă. Totodată, se va amenaja și un loc de joacă pentru copii, se vor amenaja trotuare, alei, platforme pietonale și semi-carosabile. Va exista și o zonă verde amenajată cu gazon, o zonă de plimbare, relaxare și odihnă după efortul sportiv și de meditație. Terenul va fi iluminat nocturn și spațiile vor fi echipate cu piese de mobilier urban: bănci, toalete ecologice, coșuri de gunoi și suport biciclete.
Prin proiectul ce vizează sistematizare verticală la Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Áron” sunt prevăzute lucrări de modernizare a curții școlii prin asigurarea accesului principal la noua sală de sport, reamenajarea pistelor de alergare și a trotuarelor din incinta școlii. Mai sunt prevăzute lucrări pentru amenajarea unui teren de volei în suprafață de 360 mp, unei piste de elan pentru sărituri în lungime, unui teren de handbal în suprafață de 720 mp, unui teren de baschet în suprafață de 504 mp, și un teren de badminton în suprafața de 140 mp. Tot din bugetul proiectului se vor dota terenurile de joc cu material sportiv și mobilier urban.
Pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale preșcolare la Grădinița Korösi Csoma Sándor este prevăzută reorganizarea funcțională și extinderea clădirii, sistematizarea verticală a terenului și amenajarea unui loc de joacă, precum și îmbunătățirea serviciilor educaționale, prin dotarea și echiparea sălilor de grădiniță. Pentru Grădinița de pe strada Orbán Balázs este prevăzută demolarea clădirii vechi și construirea unei alteia noi, precum și amenajarea curții grădiniței pentru activități în aer liber cu caracter educativ. Noul imobil educațional va avea o capacitate pentru 30 de copii, împărțiți în 2 grupe, una cu program normal, una cu program prelungit. În zona Câmpul Frumos se va construi și dota o clădire pentru creșă si grădiniță. Grădinița pentru 40 de copii va avea trei săli, cu anexele necesare, iar creșa de la parter este dedicată și pentru alți 20 de copii și va avea două săli, cu funcțiunile necesare. Pe lângă sălile de grupe, atât la parter cât și la etaj vor fi realizate: spații de grupe specifice învățământului preșcolar, spații pentru desfășurarea activităților sportive, festivități, servirea mesei, zone destinate personalului didactic, deservirii și depozitării alimentelor, precum și spații exterioare pentru activitățile în aer liber.