Sedinta de lucru a consortiului de inovare al Regiunii Centru la Targu Mures

Reprezentanti ai consiliilor judetene, primariilor, universitatilor, clusterelor, ONG-urilor, institutelor de cercetare, entitatilor de transfer tehnologic si firmelor din Regiunea Centru, membri ai Consortiului Regional de Inovare (CRI) Centru, s-au intalnit astazi, 21 martie 2018, intr-o sedinta de lucru la sediul Palatului Administrativ Mures. Rolul acestui for consultativ regional, organism partenerial care colaboreaza cu ADR Centru in procesul de dezvoltare regionala, este de a contribui la fundamentarea unei economii regionale bazate pe cunoastere, prin facilitarea legaturii dintre sectorul cercetare-dezvoltare-inovare si antreprenoriat.

”Acest gen de intalniri de lucru trebuie sa duca la imbunatatirea  activitatii de cercetare si de transfer a ideilor din mediul academic, universitar, catre practica, la antreprenori. Din anul 2016, de cand am fundamentat Strategia de Dezvoltare Inteligenta a Regiunii Centru, am si inceput dezbaterile pe grupuri de lucru tematice, ca sa contribuim la diminuarea, prin activitati planificate, a discrepantei dintre mediul de cercetare si cel de afaceri. Realitatea este ca, de prea putine ori, rezultatele cercetarii si inovarii isi gasesc drum spre initiative antreprenoriale si se transforma si mai rar in afaceri care genereaza plus-valoare in regiune. Aici intervine rolul nostru de planificare, pentru a gasi acele oportunitati si posibilitati de cooperare intre cercetatori si practicieni, ca sa sustinem investitiile bazate pe cunoastere de avangarda. In contextul socio-economic actual, asumarea riscurilor comerciale si financiare asociate cercetarii si inovarii este uneori peste puterile mediului de afaceri. Partenerii din CRI pot reduce riscurile din productie prin acces la laboratoare, facilitati de testare sau de demonstrare, care sunt deja, sau pot fi disponibile in Regiunea Centru. Prin Axa Prioritara 1 a programului REGIO 2014-2020 vom finanta proiecte inovative regionale pentru modernizarea comunitatii, prin idei dezvoltate de mediul academic si puse in practica de mediul de afaceri”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Intalnirea de lucru a CRI Centru, ce s-a desfasurat in Sala de conferinte a Palatului Administrativ Mures, si a avut ca punct principal de discutii, analiza variantei revizuite in septembrie 2017 a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru. In acest document sunt prevazute directiile de dezvoltare inovative ale Regiunii Centru, in corelare cu documentele de planificare si programare nationale, iar prin Documentului Cadru Regional (Concept Note), finalizat in cursul anului 2017, sunt descrise masurile in implementarea, monitorizarea si revizuirea Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru (RIS3). Aceste documente de programare pot fi accesate pe pagina de internet gestionata de ADR Centru, respectiv www.regio-adrcentru.ro. In cursul discutiilor celor circa 30 de participanti au mai fost analizate stadiul implementarii proiectului Beyond EDP, in care ADR Centru are calitatea de partener inter-regional cu alte organizatii din Europa, care cauta solutii de imbunatatire a eficacitatii Strategiilor de Specializare Inteligenta, prin managementul procesului de descoperire antreprenoriala. Concret, Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru 2014-2020 trebuie sa contribuie la pozitionarea regiunii pe piete specifice, la atragerea investitiilor private si la crearea unei marci a expertizei unei regiuni, intr-un sector de cunoastere specific. Un procent important al finantarilor europene in actuala perioada si, cel mai probabil, in viitoarea perioada de programare, 2020-2027, va fi axat pe valorificarea competitivitatii locale si regionale. In cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 1 finanteaza proiectele de specializare inteligenta, pe baza Documentului Cadru Regional pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala. Acest document fundamenteaza domeniile regionale de specializare inteligenta in sensul orientarii acestora catre sectoare economice clare si identifica tipurile de servicii pentru care s-ar putea obtine finantare de catre Institutiile acreditate de Transfer Tehnologic si de catre IMM-urile care implementeaza un rezultat al transferului tehnologic. Practic, in acest domeniu, vor fi finantate proiectele ce propun crearea, modernizarea si extinderea entitatilor de inovare si transfer tehnologic (inclusiv parcurile stiintifice si tehnologice), precum si dotarea cu echipamente a acestora (bunuri, servicii si dotari independente), respectiv achizitionarea de servicii tehnologice specifice.

Membrii CRI Centru au dezbatut, la intalnirea lor din judetul Mures, recomandarile partenerilor internationali ai ADR Centru privind imbunatatirea procesului de descoperire antreprenoriala si au analizat ultimele variante ale Ghidurilor solicitantului aferente Axei Prioritare 1 a POR 2014-2020, cu accent pe stadiul pregatirii proiectelor propuse in cadrul scrisorilor de intentie depuse pentru implementarea acestei Axe. Urmeaza apoi cea de-a treia etapa, respectiv prioritizarea acestor scrisori de intentie din punct de vedere al relevantei si a plierii pe cerintele Documentului Cadru mentionat mai sus, urmand ca in final, in ultima etapa, sa fie depuse cererile de finantare.  Nu in ultimul rand, in cadrul intalnirii de lucru care a durat mai mult de patru ore, a fost prezentat si proiectul ” StartUP HUB Centru”, prin care, ADR Centru va oferi instruire antreprenoriala pentru minim 300 de persoane din Regiunea Centru si va finanta minim 36 de planuri de afaceri, cu maxim 177.002 lei (cca 38.000 euro) per beneficiar, cu obiectivul de a sustine dezvoltarea antreprenorialului in sectoarele non agricole din zona urbana a Regiunii Centru.