O noua investitie REGIO va prinde contur in orasul de la poalele Muntelui Dragana, ca urmare a semnarii – de catre domnul Adrian Teban, Primarul orasului Cugir, din sudul judetului Alba, si de domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru – a proiectului de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 pentru realizarea de investitii in domeniul social. Astfel, cu fonduri totale de circa 2,56 milioane lei, se va moderniza o cladire din centrul orasului, pentru a functiona in regim de cantina sociala, dar si pentru a oferi o baza de unde se pot oferi servicii de ingrijire la domiciliu pentru 50 dintre persoanele de varsta a treia din oras. Proiectul ”Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice din UAT Cugir” va fi gata pana la sfarsitul lunii octombrie 2020.
Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in infrastructura sociala care contribuie la dezvoltare, la nivel regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala, prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale, culturale si de recreare, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de colectivitatile locale. Obiectivul general al acestei cereri de finantare urmareste cresterea calitatii vietii si facilitarea participarii persoanelor varstnice cu dizabilitati, la activitati recreative si de integrare sociala in cadrul noului centru de zi. Concret, prin acest proiect se doreste cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane varstnice din zona de sud a judetului Alba, in special pentru cei din zona orasului Cugir, respectiv peste 25.000 persoane in total.
”Alaturi de cetatenii din Cugir am stabilit o lista concreta de prioritati si actionam constant pentru cresterea calitatii vietii. Prioritatea noastra au fost locurile de munca, apoi aspectele privind mobilitatea persoanelor si a bunurilor, accesibilitatea pe baza modernizarii infrastructurii rutiere, dar si imbunatatirea serviciilor educationale sau de sanatate. Cu echipa de edili preocupati de soarta concetatenilor, cautam solutii si identificam resurse pentru rezolvarea acestora. Accesam fonduri europene acum si pentru cresterea calitatii serviciilor sociale oferite la nivelul orasului nostru. In termen de un an si jumatate din acest moment, de la semnarea contractului de finantare, vom deschide aceasta cantina pentru persoane varstnice. Vom licentia serviciile sociale prestate si vom oferi servicii de livrare a hranei la domiciliu si stim ca, prin aceasta investitie, vom crea un cadru de confort pentru varstnicii nostri din Cugir si zona adiacenta”, a specificat domnul Adrian Teban in momentul semnarii acestui proiect.
Locul de implementare a proiectului este in zona centrala a orasului Cugir, pe strada 21 Decembrie 1989, nr. 161. Este vorba de o cladire neutilizata care va fi transformata in cantina sociala, iar o parte din varstnicii intregului oras vor beneficia de serviciile unitatii de livrare alimente la domiciliu, nou infiintate. Se estimeaza ca peste 70 de persoane vor beneficia direct, incepand cu luna noiembrie a anului viitor, de o infrastructura sociala de zi reabilitata si modernizata, precum si de noile servicii de asigurare a hranei. Pentru cel putin inca 100 dintre persoanele varstnice ale zonei, serviciile echipei din cadrul acestei asociatii vor fi extrem de importante pentru un trai decent. Investitiile in dotarile necesare infrastructurii sociale contribuie la dezvoltarea operationalitatii la nivel local, reducand inegalitatile si imbunatatind accesul la servicii de calitate in domeniu. Valoarea totala a proiectului este de 2,559,638.90 lei, din care 2,507,979.64 lei (peste 555.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.
”Administratia publica din orasul Cugir nu este la prima utilizare a fondurilor europene, prin Programul REGIO. Atragand fonduri atat in perioada 2007-2013, pentru reabilitarea strazilor si pentru unitatile de invatamant, in aceasta perioada Cugirul s-a centrat pe investitiile in domeniul social si al utilizarii eficiente a energiei si a resurselor. Pana la urma, asta dovedeste faptul ca si in orasele medii sau mici se utilizeaza eficient parghia parteneriatului si rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. In orice localitate di Regiunea Centru investitiile in domeniul social sunt mai mult decat necesare. Cresterea calitatii serviciilor sociale, a implicarii in activitati de zi si a ingrijirii la domiciliu trebuie sa duca la imbunatatirea vietii varstnicilor. In regiune avem deja cinci contracte de finantare pe aceasta axa, a caror valoare totala cumulata este de peste 13 milioane lei si speram sa atragem si mai multe resurse nerambursabile pentru imbunatatirea calitatii vietii varstnicilor nostri. Aceste aspecte dovedesc interesul edililor in atragerea de fonduri europene pentru binele comunitatii”, a precizat, dupa evenimentul de semnare a acestui contract de finantare, domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.
Derularea investitiei va presupune realizarea lucrarilor de reabilitare a cladirii, in sensul refacerii tuturor bransamentelor la utilitatile edilitare stradale, precum si a instalatiilor interioare, inclusiv a incalzirii centrale. Pentru noua functiune se vor utiliza resurse de energie regenerabila si se vor face lucrari de reabilitare termica a anvelopei, a sistemului de incalzire si furnizare a apei calde de consum, se vor schimba instalatiile electrice si se vor reface imprejmuirile, dar si alte amenajari in incinta. Cladirea reabilitata va avea o zona speciala de servit masa si spatii anexe, dar si o zona de recreere.