Infrastructura de sănătate și de educație din județul Sibiu se dezvoltă cu fonduri europene REGIO
La sediul Consiliului Județean Sibiu, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru a semnat – alături de doamna Daniela Cîmpean, Președinte CJ Sibiu, împreună cu primarul orașului Avrig, domnul Adrian-Dumitru David, în prezența administratorului public al orașului Cisnădie, doamna Otilia Man și a managerului Spitalului Județean Sibiu, Cornel Benchea – trei noi contracte de finanțare nerambursabilă cu fonduri REGIO 2014-2020. Este vorba despre alocarea de fonduri pentru proiectele ”Dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic județean de Urgență Sibiu”, în valoare totală de peste 4,3 milioane lei, ”Construire creșă în orașul Avrig, împrejmuire imobil și drum de acces”, în valoare totală de aproape 8 milioane lei și ”Reabilitare și dotare cu aparatură medicală a Ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Orășenesc Cisnădie”, în valoare totală de peste 19,7 milioane lei. Fondurile sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 pentru proiectele din domeniul medical și Axa prioritară 10, pentru proiectul în domeniul educațional. Dintre aceste trei inițiative, cel mai repede se va finaliza dotarea Ambulatoriului de la cel mai mare spital sibian, Consiliul județean estimând ca dată de finalizare sfârșitul lunii martie 2020.
”Multe dintre spitalele din România funcționează în clădiri construite cu mai mult de 50 de ani în urmă, cu echipamente medicale învechite, generând erori de diagnostic, explorări suplimentare, reparațiile frecvente, pe scurt: costuri suplimentare și probleme pentru pacienți. Aceste situații duc apoi la un necesar ridicat de personal pentru întreținerea spațiilor și, indirect, la un consum foarte ridicat de resurse de către spitale. Județul Sibiu a obținut fonduri europene în precedenta perioadă de finanțare pentru modernizarea Ambulatoriului, din punct de vedere constructiv și funcțional, iar printr-o inițiativă coordonată de Ministerul Sănătății s-au realizat anumite dotări și investiții la sfârșitul anului trecut. De această dată, proiectul pe care îl susține Consiliul Județean duce la fluidizarea actului medical în cel mai mare spital sibian, oferind posibilitatea de tratament pentru mai mult de 20 de specializări medicale. Administrația publică locală este foarte preocupată de reducerea cheltuielilor financiare, de reducerea volumului de muncă a angajaților și de reducerea stresului pe care-l au pacienții.
În întregul județ se investesc fonduri europene pentru creșterea calității actului medical, o mențiune deosebită fiind pentru Cisnădie. Acest oraș a fost primul beneficiar de fonduri europene prin programul REGIO 2014-2020, deoarece în urmă cu doi ani am semnat finanțarea pentru reabilitarea Ansamblului Bisericii Evanghelice, primul proiect POR din țară. Acum investim în inclusiv în sănătate, la Cisnădie și investim și în dezvoltarea tinerei generații, prin proiectul finanțat pentru Creșa din Avrig. Toate aceste investiții vor duce la creșterea calității vieții cetățenilor. La nivelul Regiunii Centru, avem deja 1348 de proiecte depuse, cu o valoare totală de peste două miliarde euro, prin care se solicită sume nerambursabile în valoare de aproximativ 1,87 miliarde euro. Pe unele axe avem un grad de solicitare de peste 400%, în timp ce gradul contractare este de peste 80% din suma alocată la nivelul regiunii”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, în cadrul întâlnirii cu presa la sediul CJ Sibiu, în momentul semnării celor trei contracte de finanțare din acest județ.
Spitalul județean Sibiu va dispune de fondurile necesare pentru a achiziționa echipamente medicale și pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la servicii medicale performante în domeniul ambulator. Valoarea totală a cererii de finanțare este de 4.319.525,07 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAP, în calitate de Autoritate de Management, este de 4.219.284,21 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ: 907 mii euro). Prin acest proiect, până la mijlocul primăverii anului viitor, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu vor fi dotate cu echipamente și dispozitive medicale, cu tehnică IT și mobilier, cabinetele medicale de Dermatologie, Diabetologie, Endocrinologie, Gastroenterologie, Ginecologie, Hematologie, Medicină internă, Nefrologie, Neurologie, Neurochirurgie, Fizioterapie, Medicina muncii, Cabinetul HIV, precum și Fișier-ul.
”În cadrul Ambulatoriului Spitalului județean este asigurată asistența medicală pentru un număr de 26 de specialități. Acest proiect are la baza necesitatea dotării adecvate pentru acoperirea adresabilității actuale și viitoare, precum și pentru a crea condiții optime preluării fluxului crescut de pacienți, reducerea poverii prin spitalizarea continuă și creșterea performanțelor spitalicești, prin furnizarea unor noi tipuri de servicii. Vorbim de asistență ambulatorie integrată, spitalizări de zi și proceduri efectuate în acest tip de spitalizare, pentru circa 400.000 de potențiali pacienți. Dotările moderne vor asigura atât creșterea încrederii publicului larg în serviciile medicale publice, dar vor duce și la creșterea performanței profesionale a cadrelor medicale ce beneficiază de noile echipamente, dar și la îmbunătățirea condițiilor în care vor putea studia tinerii de la Facultatea de Medicină “Victor Papilian” din Sibiu”, a declarat doamna Daniela Cîmpean, Președinte CJ Sibiu.
Investiția din cadrul cererii de finanțare ”Construire creșă în orașul Avrig, împrejmuire imobil și drum de acces”, constă în construirea și dotarea unei creșe cu cinci grupe, care va asigura toate funcțiunile impuse de normele actuale în domeniu, realizarea de alei și amenajări exterioare, împrejmuire și construirea unui drum de acces în incinta proprietății de pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 37, în imediata vecinătate a Ansamblului castelului Brukenthal, monument de interes național datat în a doua jumătate a sec. XVIII, până în sec. XIX. Primăria orașului Avrig, în calitate de solicitant și de beneficiar al asistenței financiare nerambursabile va implementa acest proiect, pentru a realiza unul dintre obiectivele Strategiei de dezvoltare a orașului Avrig, pentru cel puțin 70 de copii care vor beneficia de serviciile de educație timpurie. Noua creșă va avea un regim înălțime D+P, cu o suprafață construită de 695 mp, din care suprafața desfășurată a clădirii este de 1625 mp, pe o suprafață de teren de peste 2,7 hectare. Valoarea totală a proiectului este de 7.954.712,50 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAP, în calitate de Autoritate de Management, este de 2.456.909,68 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ: 528 mii euro), ținând cont de valoarea neeligibilă din cererea de finanțare, în sumă de 5.447.661,80 lei, inclusiv TVA. Investițiile se vor finaliza până în 31 iulie 2022.
”În urma unei atente analize a cererilor existente și a lipsei unei infrastructuri de educație antepreșcolară la nivelul întregii Unități Administrativ-Teritoriale Avrig, Primăria a decis construirea unei creșe cu funcțiuni bine definite ca amplasament, cu relații de circulație modern pentru a sprijini astfel desfășurarea procesului instructiv-educativ de implementare a metodelor pedagogice actuale. Se va echipa și dota noua creșă cu echipamente și mobilier nou, de calitate și adaptat utilizatorilor. Astfel, părinții care doresc să-și știe copiii încadrați într-un sistem de învățământ performant, chiar înainte ca micuțul să împlinească 2 ani, vor avea posibilitatea să le ofere copiilor servicii complexe de îngrijire, supraveghere și educație timpurie”, a declarat domnul Adrian-Dumitru David primarul orașului Avrig.
Prin proiectul ”Reabilitare și dotare cu aparatură medicală a Ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Orășenesc Cisnădie” este propusă modernizarea construcției din anul 1940, unde funcționează ambulatoriul actual și care este realizată mixt, din zidărie portantă și beton, cu șarpantă dulgherească. Asta deoarece clădirea a fost realizată inițial pentru a avea funcțiunea de locuință și, ca atare, nici nu există o legătura directă cu clădirea spitalului. În prezent, clădirea veche nu este utilizată, deoarece nu asigură funcționalitatea necesară serviciilor medicale. Proiectul propune reabilitarea acestei construcții, extinderea cu un edificiu nou, similar ca volum și modern ca estetică, aducerea secțiilor de ambulatoriu din spital în corpul nou modernizat și dotarea ambelor corpuri de clădire cu aparatura medicala necesara în vederea refuncționalizării spațiilor existente, pentru a asigura funcțiunile specifice de bază ale programului de ambulatoriu. În final, până în data de 30 iunie 2021, se vor crea spații moderne pentru ambulatoriul de specialitate și laboratoarele care îl deservesc, pe o suprafață de 1.912 mp, iar clădirea în ansamblu va asigura fluxurile medicale necesare, concomitent cu conectarea tuturor utilităților și instalațiilor necesare în noua construcție, ce va beneficia și de un sistem de management energetic. Valoarea totală a proiectului este de 19.700.660,07 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAP, în calitate de Autoritate de Management, este de 10.486.735,00 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (peste 2,25 milioane euro), ținând cont și de valoarea neeligibilă din cererea de finanțare, în sumă de 8.999.910,07 lei, inclusiv TVA.
În anul 2017 au fost efectuate în cadrul cabinetelor de specialitate din Ambulatoriul integrat din Cisnădie un număr de 9.277 consultații și un număr de 5.763 tratamente. În laboratoare s-au efectuat 11.252 investigații și 78.926 analize medicale. Ca urmare a implementării actualului proiect, va scădea numărul internărilor și rata generală de spitalizare, iar Ambulatoriul integrat de specialitate va dotat cu echipamente medicale și mobilier specific activităților medicale din Spital. Acesta este un câștig imens pentru cadrele medicale și pentru cei aproximativ 50.000 de potențiali pacienți care se vor putea adresa acestei unități medicale modernizate.