La sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul Fülöp László Zsolt, primarul orasului Sovata, si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finantare pentru proiectul ”Amenajare spatiu de agrement multifunctional in jurul cinema Doina”, a carui valoare totala este de circa 6,4 milioane lei, pentru modernizarea unui spatiu public de aproape un hectar si crearea unei zone publice de recreere in orasul care a devenit sinonim cu relaxarea si procedurile balneare in judetul Mures. Pana la finalul lunii septembrie 2021 vor fi realizate lucrari pentru dotarea zonei intr-o maniera moderna, eco-eficienta si protectiva, accesibila publicului larg.
Proiectul este finantat in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului, respectiv Prioritatea de investitii 5.2, care urmareste cresterea favorabila ocuparii fortei de munca, prin dezvoltarea potentialului endogen, ca parte a unei strategii teritoriale, precum si sporirea accesibilitatii si dezvoltarea resurselor naturale si culturale specifice. Obiectivul general al proiectului este de a asigura refunctionalizarea terenurilor si suprafetelor situate in intravilanul orasului, in vederea imbunatatirii mediului urban, precum si pentru cresterea atractivitatii si competitivitatii turistice a statiunii balneo-climaterice Sovata. Municipalitatea considera ca astfel se vor imbunatati si serviciile publice oferite utilizatorilor de parcuri si spatii verzi, de terenuri de joaca si de sport la nivel urban.
Concret, prin acest proiect se vor amenaja 9.517 mp din din jurul Cinematografului Doina, in termen de trei ani. Prin reamenajarea acestui spatiu, zona va fi valorificata si transformata intr-un areal de agrement multifunctional in aer liber, unde, in cadrul intalnirii avute cu potentialii beneficiari ai proiectului, s-a exprimat dorinta de a fi realizate sase investitii in zona, care vor genera in mod direct un numar de 34 noi locuri de munca. Edilii estimeaza ca in termen de cinci ani, numarul de turisti din statiune va creste cu 22% fata de anul de referinta. Dotarea zonei publice de agrement si recreere se va realiza intr-o maniera moderna, eco-eficienta si protectiva, accesibila publicului larg si cu dizabilitati, prin urmatoarele constructii si amenajari de alei pietonale, mobilier specific pentru parc, zone verzi complet reamenajate, corpuri noi de iluminat si supraveghere si racorduri la toate utilitatile necesare.
”Pentru orasul Sovata, acest proiect este important, deoarece completeaza investitiile realizate in urma cu cinci ani, in amenajarea zonei din jurul Lacului Ursu, prin implementarea cu succes a proiectului ”Drumul Sarii Sovata”. Investind fonduri europene in modernizarea parcului din jurul cinematografului Doina dovedim cetatenilor nostri atat faptul ca suntem interesati de dezvoltarea tuturor zonelor din oras, dar si ca ne preocupa investitiile care nu consuma foarte mult din bugetul public, dar aduc valoare pentru comunitate si pentru turisti. Am analizat impreuna cu conducerea ADR Centru situatia turismului regional si dorim sa ramana ramura economica prin care Regiunea Centru conduce la nivel national. Sovata ofera o importanta infrastructura pentru petrecerea timpului liber, pentru tratamente balneo-climaterice si sprijinim toti investitorii, inclusiv cei care sunt interesati de dezvoltarea facilitatilor in domeniul sporturilor de iarna. In urma cu doi ani, peste 110.000 turisti au vizitat orasul nostru, dar noi estimam ca acest numar se va apropia de 140.000 cat mai curand posibil, inclusiv prin implementarea acestui proiect. In noua zona de agrement de la cinematograful Doina dorim sa realizam o oaza verde, naturala, cu interventii minime asupra spatiului public, dar cu un efect mare pentru cetateni”, a declarat domnul primar Fülöp László Zsolt, dupa semnarea contractului de finantare.
Valoarea totala a proiectului ”Amenajare spatiu de agrement multifunctional in jurul cinema Doina” din Sovata-Mures, este de peste 6.392.240,29 lei, din care aproape 6,26 milioane lei (peste 1,4 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR si bugetul de stat (98,00% din valoarea eligibila a proiectului), diferenta fiind reprezentanta de contributia beneficiarului, la cheltuielile eligibile si la cele neeligibile. Parcurile, cu infrastructura de agrement si turism reabilitata se adreseaza tuturor categoriilor sociale si de varsta, prezentand facilitati specifice si dotari pentru recreere, sport si joaca. Pe langa aceasta cerere de finantare, pentru Sovata este in faza avansata in procesul de evaluare si selectie initiativa pentru ”Modernizare strazi urbane in orasul Sovata”, in valoare totala de circa 9,3 milioane lei.
”In cadrul acestei prioritati a Programului REGIO este cel de-al patrulea proiect pe care il semnam la nivel regional, ridicand astfel valoarea sumelor atrase la peste 9 milioane euro. Mai sunt inca trei proiecte in faza de evaluare – inca unul din Sovata, unul din Baile Tusnad si unul din Bazna – aspect care ne face sa consideram ca vom atrage toate fondurile destinate actiunilor prin care se dezvolta infrastructura turistica in statiunile din regiune. Avem cate un proiect in judetele Harghita, Covasna, Sibiu si acum, iata, Mures si vedem ca zonele turistice se dezvolta mai repede decat media oraselor din Regiunea Centru. La Sovata investitiile publice sunt corelate cu investitiile private, rata somajului s-a redus simtitor si rezultatele activitatilor edilitare sunt vizibile direct in cresterea calitatii vietii. In acest oras am finantat investitii in infrastructura inca din perioada de pre-aderare, dar si prin POR 2007-2013, obiective care ofera noi posibilitati de petrecere a timpului liber, localnicilor si turistilor. Spre deosebire de alte tari europene, Romania are o situatie net deficitara privind suprafata medie a spatiului verde pe locuitor, aceasta devenind o problema a urbanizarii actuale, iar dezvoltarea durabila a turismului implica si actiuni coerente pentru reamenajarea si revitalizarea spatiilor publice neutilizate, astfel incat acestea sa devina spatii de agrement cu functiuni multiple”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.