Azi, la sediul Consiliului Judetean Mures a fost semnat cel de-al patrulea contract de finantare din perioada de programare 2014-2020, pentru reabilitarea drumurilor judetene din Regiunea Centru. Este vorba de finantarea acordata pentru modernizarea DJ151B si DJ142, intre Ungheni si Tirnaveni din judetul Mures, o conexiune de mare importanta intre doua drumuri nationale si care va duce la cresterea mobilitatii bunurilor si serviciilor in partea de sud-vest a acestui judet, asigurand si fluenta traficului catre municipiul resedinta, Tirgu Mures. Contractul de finantare pentru acest proiect, a carui valoare totala este de circa 140,8 milioane lei, a fost semnat de catre Presedintele CJ Mures, domnul Péter Ferenc si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Documentatia tehnico-economica, devizul general si indicatorii tehnici pentru proiectul „Modernizarea drumurilor judetene DJ151B si DJ142, Ungheni (DN15) – Mica – Tirnaveni (DN14A) – judetul Mures” indica faptul ca valoarea totala a investitiei este de 140,794 milioane lei, respectiv peste 31 milioane euro, iar durata derularii intregii investitii este estimata la maximum 4 ani, pana in 31 decembrie 2022. Perioada de 98 luni de implementare a proiectului, cuprinde si perioada de desfasurare a activitatilor dinainte de semnarea Contractului de finantare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
In vederea imbunatatirii mobilitatii rutiere interregionale, UAT Judetul Mures, a propus pe Lista proiectelor prioritare cu finantare prin POR 2014-2020, Axa prioritara 6 – care vizeaza imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, respectiv Prioritatea de investitii 6.1 – ”Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T”, modernizarea acestui tronson din DJ151B si DJ142. Aceasta ruta strabate zona podisului transilvan din centrul Romaniei, legand zona Vaii Tarnavelor cu valea Muresului superior, prin capatul de nord al acestui drum, fiind astfel asigurata o conectivitate rutiera de calitate intre municipiul Tirgu Mures si zona de sud-vest a judetului, populatia din aceasta zona avand posibilitatea de a accesa mai usor viitoarea autostrada care trece pe langa municipiul resedinta.
” Ma bucur ca unul dintre sectoarele de drum judetean cu cele mai serioase probleme va fi, in sfarsit, reabilitate. Promovarea investitiei de reabilitare a DJ 142-151B a aparut ca o necesitate, data in principal de starea de degradare a drumului, dar si de nevoia de dezvoltare economico-sociala a zonei. Este o artera de circulatie importanta pentru cetatenii judetului care parcurg zilnic acest drum, fie in interes de serviciu, fie in interes personal. Pe langa reabilitarea acestor drumuri, avem in vedere si parteneriatul cu Judetul Sibiu, pentru cea de-a doua parte a drumului judetean DJ 106, dintre Agnita si Sighisoara. De asemenea, ne concentram eforturile pe celelalte drumuri de legatura cu judetele limitrofe pe care dorim sa le punem la punct pentru a putea avea o dezvoltare reala a judetului Mures”, a declarat domnul Péter Ferenc, presedintele CJ Mures.
Valoarea totala eligibila a acestui proiect este de peste 138 milioane lei, din care circa 117,5 milioane lei o reprezinta contributia europeana, din FEDR, la care se adauga aproape 18 milioane lei de la Bugetul de stat, diferenta fiind reprezentata de contributia beneficiarului, CJ Mures.
Obiectivul strategic principal al proiectului al carui beneficiar este Judetul Mures, este de a stimula mobilitatea persoanelor si a marfurilor in Regiunea de Dezvoltare Centru, prin conectarea infrastructurii rutiere de interes judetean din judet la reteaua TEN-T. Prin realizarea proiectului, creste posibilitatea atragerii investitorilor in zona, cu precadere in cele doua orase, Ungheni si Tirnaveni.
Proiectul este coordonat de Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Mures, in cadrul parteneriatului cu Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Tarnaveni, Unitatea Administrativ Teritoriala Comuna Ganesti, Unitatea Administrativ Teritoriala Comuna Mica si Unitatea Administrativ Teritoriala Oras Ungheni. Ca obiective specifice, in cadrul cererii de finantare se regasesc aspecte referitoare la facilitarea accesului populatiei din zona vizata de proiect la reteaua nationala si europeana de transport, prin reabilitarea DJ142 si DJ151B pe o lungime de 24,09 km si construirea a 2,43 km de piste de biciclete. Se estimeaza ca astfel se va reduce timpul de deplasare intre localitatile Tarnaveni si Ungheni, va creste siguranta circulatiei pe sectoarele de drum reabilitate, consolidarea suprafetelor afectate de alunecari de teren si prin imbunatatirea semnalizarii si a marcajelor rutiere, prin realizarea de trotuare si amplasarea de parapeti de protectie pietonali la poduri, dar si prin modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferata. Nu in ultimul rand, va fi stimulata imbunatatirea transportului public pe sectoarele de drum reabilitate, prin modernizarea a unui numar de 24 de statii de autobuz si reabilitarea a 5 astfel de statii.
„Dam astazi startul unui proiect important pentru judetul Mures, ce va deschide noi perspective si va crea noi oportunitati pentru numerosi locuitori din comunitatile aflate in aceasta zona a judetului. De fapt, trebuie sa subliniez ca acest judet este activ in zona finantarilor din surse europene, in special pe componentele privind reabilitarea cailor rutiere si patrimoniul cultural. Fie ca e vorba de dezvoltarea turismului si a activitatilor economice, in general, sau doar de economiile facute cu transportul, sunt sigur ca efectele benefice ale acestei investitii se vor face resimtite pentru locuitorii de aici si nu doar pentru ei. Parteneriatul Consiliului Judetean cu administratiile locale a demonstrat inca o data ca impreuna se pot face lucruri importante in perioada de programare 2014-2020. Acest proiect a fost inclus de peste doi ani pe lista de proiecte prioritare intocmita de ADR Centru. Ne bucura si faptul ca aceasta investitie este complementara si cu celelalte proiecte de modernizare a cailor rutiere din judetul Mures, dar si pentru parteneriatele cu judetele Alba si Sibiu, derulate de-a lungul timpului, ceea ce dovedeste interesul administratiei publice de a atrage resurse pentru investitii. Dezvoltarea economica durabila are ca suport o infrastructura de transport dezvoltata, pentru a deservi toate sectoarele economice, pentru a facilita accesul si comunicatiile in teritoriu”, a spus domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la importanta acestui proiect REGIO 2014-2020.