Un nou contract de finanțare a fost semnat recent pentru orașul Luduș, prin care se alocă peste 1,6 milioane de lei pentru reabilitarea termică a 32 de locuințe din localitate. Acesta este un al doilea proiect pe această prioritate Fondurile solicitate de Primăria orașului, beneficiarul proiectului, sunt alocate din Programul Operațional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 3, și vor asigura tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon, reducerea cheltuielilor de întreținere pentru locatari, îmbunătățirea condițiilor de locuit, dar și un aspect mai modern și un aer mai curat în localitate.
Prin acest proiect, administrația orașului Luduș, propune realizarea lucrărilor de intervenții la imobilul nr. 19 din Bulevardul ”1 Decembrie 1918”, având scările A și B, cu 32 apartamente, în total.
”Prin aceste proiect, încercăm să atragem cât mai multe fonduri, pentru dezvoltarea orașului, să îmbunătățim infrastructura spațiilor publice și să oferim tuturor un motiv pentru a rămâne acasă. Servicii accesibile și de înaltă calitate, locuințe la prețuri accesibile, educație, cultură, locuri de muncă, servicii de îngrijire a copiilor, servicii medicale și transport public accesibil pentru toate zonele din oraș, acestea sunt obiectivele prin care ne propunem revitalizarea orașul Luduș. Îmi place să cred că în orașul meu natal muncim împreună să construim un viitor pentru noi toți” a declarat Cristian Ioan Moldovan, primarul orașului Luduș.
Realizarea investiției pentru orașul Luduș, presupune lucrări de anvelopare termică a blocului menționat, pentru reducerea nivelului anual estimat al gazelor cu efect de seră echivalent tone de CO2 cu mai mult de 45%, creșterea numărului gospodăriilor cu o clasificare mai bună a consumului de energie, dar și reducerea consumului anual de energie primară (kWh/an), cu 47,48% și reducerea consumului anual specific de energie pentru încălzire (kWh/m2/an), cu 67,09%.
”Este cel de-al șaptelea contract de finanțare Regio semnat cu Primăria orașului Luduș în această perioadă, 2014-2021. În acest fel, orașul atrage în total peste 12 milioane euro pentru îmbunătățirea calității vieții celor peste 15.000 de locuitori. Cetățenii au nevoie de clădiri eficiente din punct de vedere energetic și termic, iar acesta este cel de-al doilea proiect de acest gen din Luduș, primul având o valoare totală de peste 5,4 milioane lei. Obiectivul principal preconizat a fi atins, prin lucrările de intervenție proiectate, este creșterea eficientei energetice pentru clădirea rezidențială asupra căreia se va interveni. Suntem convinși că și acest proiect va fi realizat conform graficului de implementare. Celelalte proiecte Regio sunt în implementare și execuție, iar unul dintre ele, cel al Parcului Tineretului, este finalizat cu succes. Edilii consideră că investiția va servi ca exemplu pentru celelalte orașe din județ, pentru a-și ridica standardele de civilizație și protecție a mediului și că va contribui la creșterea calității vieții locuitorii. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt ocupanții celor 32 de apartamente prevăzute a fi parte din proiect, având în vedere importanța reabilitării termice. Este, deci, evident faptul că, fără sprijinul fondurilor europene, acest gen de investiții nu s-ar fi putut realiza, nicăieri în Regiunea noastră. Suntem siguri că atât cetățenii, cât și vizitatorii vor aprecia modernizarea orașului, ce se va realiza până în 2023”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Valoarea totală a proiectului este de 1.640.958,50 lei, din care fondurile nerambursabile alocate de AMPOR sunt în valoare de 793.697,07 lei, diferența constând în contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și cele neeligibile ale proiectului. Investițiile se vor finaliza până în 28 februarie 2023.
Detalii privind obiectivele acestui proiect și activitățile desfășurate se regăsesc în Fișa asociată prezentului material de presă.