Un nou centru de servicii sociale la Ocna Sibiului

Investitie REGIO importanta la Ocna Sibiului, ca urmare a semnarii – de catre domnul George-Claudiu Predescu, Primarul orasului Ocna Sibiului si de domnul Dan Popa, director Directia Organism Intermediar pentru POR din cadrul ADR Centru – a proiectului de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 pentru realizarea de investitii in domeniul social, pentru „Centrul de servicii Ocna Sibiului”. Se vor utiliza peste trei milioane lei, din care mai mult de 2,9 milioane lei fonduri nerambursabile de catre structura parteneriala dintre Unitatea Administrativ Teritoriala Orasul Ocna Sibiului si Asociatia AS 2001 Alba Iulia, pentru reabilitarea, extinderea si schimbarea destinatiei unei cladiri in centru de zi fara componenta rezidentiala.

Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in infrastructura sociala care contribuie la dezvoltare, la nivel regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala, prin imbunatatirea accesului la serviciile  sociale, culturale si de recreare, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de colectivitatile locale. Obiectivul general al acestei cereri de finantare urmareste cresterea calitatii vietii si facilitarea participarii persoanelor varstnice cu dizabilitati, la activitati recreative si de integrare sociala in cadrul noului centru de zi. Concret, prin acest proiect se doreste cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane varstnice din orasul sibian. Locul de implementare a proiectului  este in satul Toparcea, str. F.S. nr. 200, unde o cladire neutilizata va fi transformata in centru de zi, iar o parte din cetatenii intregului oras vor beneficia de serviciile unitatii de ingrijire la domiciliu, nou infiintate. Se estimeaza ca peste 150 de persoane vor beneficia, incepand cu noiembrie 2020, cand se va finaliza proiectul, de o infrastructura sociala de zi reabilitata si modernizata, precum si de noile servicii de ingrijire. Acestea vor fi asigurate cu sprijinul partenerilor din cadrul Asociatiei albaiuliene AS 2001. Pentru cel putin 50 dintre persoanele varstnice ale orasului Ocna Sibiului, serviciile echipei din cadrul acestei asociatii vor fi extrem de importante pentru supravietuire. Investitiile in dotarile necesare infrastructurii sociale contribuie la dezvoltarea operationalitatii la nivel local, reducand inegalitatile si imbunatatind accesul la servicii de calitate in domeniu. Valoarea totala a proiectului este de 3.071.685,73 lei (aproape 680.000 euro), din care 2.922.086,58 lei (peste 646.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.

Investitiile in domeniul social in orasele mici si cu resurse limitate sunt mai mult decat necesare. Administratia publica locala utilizeaza eficient aceasta parghie a parteneriatului, Ocna Sibiului conlucrand deja pe un proiect de infrastructura cu administratia judeteana, iar acum folosind cunostintele unei asociatii umanitare. Cresterea calitatii serviciilor sociale, a implicarii in activitati de zi si a ingrijirii la domiciliu trebuie sa duca la cresterea calitatii vietii varstnicilor. Avem deja trei contracte de finantare pe aceasta axa, a caror valoare totala cumulata depaseste 8 milioane lei si speram sa atragem si mai multe resurse nerambursabile pentru imbunatatirea calitatii vietii varstnicilor nostri. Aceste aspecte dovedesc interesul edililor in atragerea de fonduri europene pentru binele comunitatii”, a precizat, dupa evenimentul de semnare a acestui contract de finantare, domnul Dan Popa.