În fiecare an, în 9 Mai, românii și România aniversează Ziua Europei, dar și pacea obținută prin sfârșirea celui de-al doilea război mondial. Semnificațiile zilei de 9 Mai trec dincolo de o simplă zi din calendar, valența sa istorică definind viitorul nostru. Suntem români, suntem cetățeni liberi și europeni, de aceea, în fiecare an, în 9 Mai celebrăm străduința noastră comună, continuă și sacrificiul celor mulți, munca și rezultatele obținute de noi toți de-a lungul anilor. Ziua Europei este, mai ales acum, o zi în care trebuie să reflectăm foarte mult la solidaritatea noastră europeană. În Uniunea celor 27 de state membre și a celor aproape 450 milioane de europeni, Ziua Europei marchează declarația istorică ministrului francez de externe Robert Schuman, care, în urmă cu 73 de ani (la 9 mai 1950), propunea primul plan concret de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților dintre cele două state și pentru ca pe continentul nostru să nu mai apară nicio conflagrație devastatoare cum au fost conflictele mondiale. ”Uniunea Europeană a fost și este pentru noi cea mai bună șansă și opțiune, din mai multe puncte de vedere, ca evoluție, sprijin și direcții pentru dezvoltare, ca drepturi și nivel de trai pentru cetățeni, ca solidaritate în momente de criză, cum au fost pandemia sau războiul din Ucraina. Ca în orice familie mai numeroasă e greu să obții unanimitate sau consens, de aceea nici Uniunea Europeană nu este chiar perfectă. Totuși, pentru noi – România, Regiunea Centru cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – Uniunea este un partener credibil și serios, care de multe ori a văzut aspectele bune acolo unde noi eram plini de dezamăgire. Banii europeni primiți și cheltuiți cu chibzuință au simplificat viața administrațiilor locale și regionale, dar au și impus reguli și condiții. Descentralizarea, în această primă etapă prin programul și fondurile europene pe care le coordonăm noi ca Autoritate de Management a Programului Regiunea Centru, este o idee devenită realitate, o speranță concretizată, cu toate că încă persistă dubii referitoare la înțelepciunea acestei decizii. În acești 16 ani am crescut mult, dar încă învățăm să închegăm proiecte de lungă durată care să grăbească dezvoltarea țării. Noi, România, în această familie europeană, primim mai mult decât contribuim pentru că țările mai dezvoltate știu că pacea socială și creșterea economică sustenabilă la nivelul întregului continent pot fi construite doar după eliminarea discrepanțelor de dezvoltare” – precizează domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
- Nu doar o zi, ci o lună întreagă de activități pe teme europene, în cadrul ADR Centru!
Activitățile ADR Centru dedicate Zilei Europei sunt marcate prin mai multe evenimente care se desfășoară în diferite locații din regiune, pe parcursul lunii mai.
- În data de 6 mai am avut întâlniri cu elevii și cu tinerii care participă în proiectul educațional ”Societatea românească – societate europeană”, precum și cu participanții la ”Târgul de c’Arte Alba-Transilvana”.
- În perioada 8-11 mai vom discuta cu cetățenii despre implica în diseminarea impactului investițiilor realizate cu resurse publice la nivel local și regional – în cadrul suitei de conferințe și dezbateri din Proiectul GROW, finanțat de UEFISCDI – la Brașov, Sibiu, Ciugud și Alba Iulia.
- În 9 mai ne vom începe ziua alături de studenții de la Universitatea ”1 Decembrie 1918”, în cadrul Sesiunii de Comunicări științifice pe teme economice, apoi vom ajunge la Biblioteca ”Lucian Blaga” din Alba Iulia, unde vom discuta pe teme europene cu tinerii din 4 clase de liceu albaiuliene, iar apoi vom sprijini Centrul de Excelență în Educație din Alba Iulia, pentru a pregăti concursul celor mai bune eseuri pe teme europene, a cărui act final va fi în 27 mai.
- În 10 mai, prin evenimentul ”Europe în a plate” la Sibiu, vom sublinia ”unitatea în diversitate” a opt țări din Uniunea Europeană. Elevii de la școala cu profil de alimentație publică din orașul de pe Cibin vor pregăti rețete culinare pentru a fi degustate de invitați din zece țări, pentru a sublinia cooperarea și înfrățirea europeană.
- În 11 mai ADR Centru organizează un eveniment internațional dedicat mobilității verzi, eveniment pe care-l vom desfășura tot la Sibiu, un municipiu unde putem vedea la fiecare pas autobuze verzi, trotinetele electrice, piste de biciclete moderne, spații verzi reabilitate, clădiri publice izolate termic și modernizate, dar și stații sau bănci cu încărcare electrică din energie solară, realizate din fonduri europene.
- În zilele de 11 și 12 mai, vom fi alături de platforma online Energynomics, la Hotel Ambient din Brașov la prima conferință din campania “Eficiență energetică pentru tranziție energetică”.
- În perioada 15-17 mai vom participa la Forumul Economic Internațional din Polonia, care vizează consolidarea regiunilor est-europene prin cooperare, modernizarea infrastructurii și sprijin pentru afaceri.
- La Alba Iulia, noi, alături de colegii noștri care coordonează alte programe europene, vom fi gazdele unei delegații a Comisiei de Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European – în perioada 16-17 mai – care va vizita proiectele europene dedicate dezvoltării municipiului reședință de județ, dar și a comunităților din Alba.
- Vom colabora cu OIR-PECU Regiunea Centru care organizează, pe parcursul lunii mai 2023, întâlniri cu beneficiarii publici si privați, actuali și potențiali, pe tema finanțărilor europene prin Programele de Educație și Ocupare, precum și cel de Incluziune și Demnitate Socială.
- În această lună vom demara Crosul Europei, în mai multe licee din județele Regiunii Centru și vom organiza ”Săptămâna verde” pentru angajații ADR Centru.
- În 30.05.2023, la Târgu Mureș, vom vorbi despre fondurile europene de Tranziție Justă, în cadrul unei activități organizată de Business Saga și Academia Fondurilor Europene.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru susține de aproape 25 ani dezvoltarea europeană a comunităților din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, dedicând an de an această zi de 9 Mai pentru sărbătorirea cetățeanului și a drepturilor sale. Zi după zi, ADR Centru furnizează informații și coordonează implementarea a sute de proiecte pentru creșterea calității vieții cetățenilor din regiune. În ultimii 15 ani au fost implementate, în cele șase județe ale Regiunii Centru, peste 17.500 proiecte de dezvoltare cu o valoare totală de 14,13 miliarde euro, pentru lucrări de infrastructură de nivel local și regional, pentru susținerea sprijinului social pentru cetățeni, dar și pentru creșterea competitivității noastre economice. Aceste investiții publice au atras și foarte multe investiții private, iar în acest fel Regiunea Centru a devenit una dintre cele mai dezvoltate din România, cu un Produs Intern Brut per locuitor de cinci ori mai mare decât în urmă cu două decenii, adică aproape 23.000 euro, la paritatea de cumpărare standard, ceea ce reprezintă 71% din media Uniunii Europene! De când a fost înființată, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și-a dedicat activitatea susținerii principiilor care stau la baza dezvoltării regionale: reducerea disparităților inter și intra-regionale, cooperarea internă și externă care să asigure dezvoltarea armonioasă și durabilă a regiunii. Concret, ADR Centru a coordonat implementarea la nivel regional a mai mult de 3.700 proiecte, cu o valoare totală de aproape 3,5 miliarde euro, prin care am atras în Regiune peste 2,3 miliarde euro, pentru beneficiari din mediul public și privat. Aceste sume nerambursabile – din bugetul Uniunii Europene, al Guvernului României și din alte surse – au contribuit la dezvoltarea Regiunii Centru. Experiența dobândită în două decenii de atragere a fondurilor europene, a dus la descentralizarea sistemului de implementare a fondurilor alocate dezvoltării regionale. În baza noului Acord de Parteneriat dintre România și Comisia Europeană, cele 8 Agenții pentru Dezvoltare Regională din România vor gestiona nemijlocit un buget cumulat de peste 9,5 miliarde euro, în perioada 2021-2027. Pentru Regiunea Centru este vorba, în total, de aproximativ 1,4 miliarde euro, alocați spre finanțare prin PROGRAMUL REGIUNEA CENTRU 2021-2027. ADR Centru a lansat la finalul lunii aprilie pagina web www.regiocentru.ro, unde pot fi găsite cele mai recente informații privind acest Program, detalii privind Ghidurile de finanțare precum și calendarul estimat al apelurilor de proiecte.
- Cum a influențat Europa evoluția României după aderarea la UE
Aderarea la UE a reprezentat un moment istoric pentru România în ce privește dezvoltarea economică, socială și politică. Dincolo de aceste beneficii ale apartenenței României la UE, dar și de problemele pe care le-a accelerat, cum ar fi declinul demografic, există și relația pragmatică a fondurilor europene primite pentru dezvoltare și reducerea decalajelor față de țările dezvoltate, comparativ cu sumele virate de România drept contribuții. Economic vorbind, România este un beneficiar net al finanțării europene. Comparativ, România a contribuit și contribuie încă la bugetul Uniunii Europene cu sume multe mai mici decât cele pe care le primește. România a primit de la aderare și până în prezent peste 80 de miliarde de euro din finanțări europene, cu 53,5 miliarde euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii. Ne-am modernizat cu bani europeni. În anii care vin, România are alocate încă 80 de miliarde de euro din bugetul multianual european și din Planul de Redresare al Uniunii. Sunt fonduri constând în granturi și împrumuturi de care ne vom putea folosi pentru a face față notei de plată post-pandemiei Finanțările europene sunt prezente oriunde te uiți în România, fiind o parte integrantă a dezvoltării țării din 2007 până în prezent! La nivel regional, vedem în jurul nostru impactul tuturor acestor investiții! Este vorba despre lucrările de modernizare a infrastructurii de drumuri locale și regionale, în infrastructura educațională, de sănătate și cea socială, așa cum este direct perceptibilă și îmbunătățirea capacității noastre de răspuns în situații de urgență, dar și extinderea infrastructurii mici, a alimentărilor cu apă și canalizare. Astăzi suntem mai performanți în managementul deșeurilor, în dezvoltarea turismului, în pregătirea resurselor umane și în procesul de formare profesională continuă. Avem IMM-uri și micro-întreprinderi tot mai competitive, apar noi structuri suport pentru afaceri. Am reușit să dăm un înțeles nou conceptelor de dezvoltare urbană, eco-mobilitate, revitalizare a spațiilor publice neutilizate. Ne apropiem tot mai mult de ceea ce reprezintă Noul Bauhaus european! Administrațiile locale, dar și colaboratorii europeni ne percep ca fiind partenerii potriviți nu doar pentru gestionarea fondurilor nerambursabile, ci și pentru promovarea economică a regiunii și susținerea mediului de afaceri. În cei 16 ani de când suntem stat membru al Uniunii Europene, România a beneficiat nu numai de fonduri europene menite să contribuie la dezvoltarea economică, ci și de organizarea procedurilor pe criterii de eficiență și de sprijin pentru transmiterea informațiilor în rândul tuturor cetățenilor, indiferent de zona locuită sau de nivelul de educație. Pentru mulți dintre români, acest statut al României înseamnă îmbunătățirea nivelului de trai acasă sau uși deschise către alte state membre. Procesul de evoluție al țării este vizibil, fiind un parcurs de creștere foarte greu de realizat în lipsa ritmului impus de reformele Comisiei Europene și de efortul statelor membre. ”Dincolo de toate neajunsurile și șansele de care nu am profitat îndeajuns în cei 16 ani de la aderare, avem motive să fim încrezători când ne uităm la economia țării noastre. În următorul exercițiu financiar România va avea circa 80 de miliarde de euro, sumă ce reprezintă aproape o dublare a resurselor de care vom dispune. Atragerea de fonduri UE începe greu pe fiecare exercițiu financiar, cu sume mai mici în primii ani, până când sunt pregătite proiectele, dar se accelerează pe parcurs. Având resurse europene mult crescute pentru următorii ani, cu o politici de dezvoltare pragmatice, putem să rezolvăm probleme structurale care ne stau în față”, a mai precizat domnul Simion Crețu, vorbind despre Ziua Europei 2023.