Fonduri europene nerambursabile pentru Palatul Principilor Transilvaniei

Azi, la Primaria municipiului Alba Iulia, a avut loc semnarea contractului de finantare pentru reabilitarea unei cladiri monument istoric emblematic pentru Romania: Palatul Principilor Transilvaniei. Edificiul va beneficia de investitii in valoare totala de peste 21,7 milioane lei, alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5, destinata imbunatatirii mediului urban, respectiv prin Prioritatea de investitii 5.1 pentru ”Conservarea, protejarea, promovarea dezvoltarea patrimoniului natural cultural”. Contractul de finantare nerambursabila a fost semnat de catre domnii Mircea Hava, Primarul municipiului Alba Iulia, si Simion Cretu, Director general ADR Centru, dupa ce, vineri, a fost semnat si de catre doamna vice-prim ministru, Sevil Shaiddeh, Ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. Astfel, pentru aceasta cladire monumentala din inima Cetatii Vauban, se vor atrage fonduri nerambursabile, provenind din FEDR si bugetul de stat, in valoare de peste 20,6 milioane lei.

Proiectul ”Conservarea, restaurarea si valorificarea durabila a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia” propune realizarea unei investitii locale care genereaza un impact regional, national si european, prin punerea in valoare a unui monument istoric, de clasa A, inclus in lista monumentelor istorice 2015 cu denumirea de Palatul Principilor.

Edificiul este situat in Situl Urban Cetatea Alba Iulia fiind un complex arhitectonic important, una dintre cele mai vechi cladiri din acest sit. Palatul Principilor, ridicat in secolul al XV-lea, este  cea mai importanta cladire administrativa din Transilvania si imbina mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist si baroc. Fostul palat a fost construit in secolul al XV-lea, fiind modificat si extins in secolele XVI-XVII. Initial, cladirea a avut drept destinatie resedinta Capitoliului romano-catolic, iar din secolul al XVI-lea a fost resedinta princiara, intre 1541 si 1699, reprezentand centrul politic, administrativ si social al regiunii transilvane. Pe o perioada de 11 luni, in anii 1599 si 1600, edificiul a servit ca resedinta a voievodului Mihai Viteazul. Palatul din zilele noastre, aflat in stare de conservare, reprezinta doar o parte din ceea ce a fost, in epoca premoderna, resedinta principilor Transilvaniei. Chiar si asa, Alba Iulia are in acest ansamblu un monument unic in Transilvania.

”Un reper esential de istorie a romanilor va fi redat acestora. Dubiile legate de viitorul Palatului Principilor din Alba Iulia s-au risipit, odata cu semnarea contractului de reabilitare. Nu e cea mai mare valoare a fondurilor nerambursabile accesate de noi, insa e una dintre cele mai importante victorii ale administratiei locale. Acum nu mai lipseste nicio hartie, nicio stampila, nu mai exista niciun semn de intrebare si ”mingea” e la noi in teren: avem o perioada precisa la dispozitie sa facem Palatul Principilor sa straluceasca din nou, asa cum merita. La fel cum merita felicitari speciale Echipa – cu E mare, da! – Directiei Programe a Primariei, pentru felul incredibil in care s-a luptat pentru o cauza ca aceasta. Le multumim si partenerilor nostri: Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Culturii, pentru convingerea manifestata fata de Alba Iulia si valorile ei. Sigur, sper, si asta o spun cu optimism, sa nu adunam dezamagiri cauzate de procedurile prin care se va decide constructorul. Inca mai cautam sa completam aceste resurse cu alte surse de finantare, nu pentru o fatada sau alta, ci pentru a reda, completa si nealterata, nobletea unui edificiu de unde, candva, s-a condus aceasta parte a Europei”, a declarat domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Finantarea nerambursabila alocata are valoarea de 20.644.359,09 lei, reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului. Durata de implementare este de 67 de luni, fiind socotita din momentul in care a avut loc prima activitate pentru realizarea cererii de finantare, respectiv 01.10.2014. In concluzie, in  luna mai 2020, albaiulienii si nu numai, vor beneficia de amenajarile realizate prin proiect. Obiectivele de prim rang vizate prin aceasta investitie urmaresc conservarea, restaurarea si valorificarea durabila a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozitional Corp Principal ”E”, in suprafata de 3113,64 mp prin lucrari de consolidare, conservare, restaurare (tencuieli, elemente de piatra, picturi murale decorative), dotari interioare (instalatii si echipamente climatizare, siguranta la foc si antiefractie, obiecte de iluminat, etc.) si amenajari expozitionale, in vederea valorificarii durabile in acord cu statutul sau istoric cu valente nationale si europene.

 „Consideram ca aceasta investitie vine sa completeze toate realizarile din aceasta cetate simbol a Romaniei. In ultimii ani, municipalitatea albaiuliana a atras importante fonduri europene pentru revitalizarea intregului oras. Poate ca, pentru reabilitarea intregii cladiri ar fi necesare sume mai importante, dar la fel de importanta este si munca depusa si initiativa de a revitaliza orasul si de a genera bunastare. Prin proiectul pe care l-am semnat azi, amenajarile vizate urmeaza sa redefineasca spatiile din Palat, luand in calcul crearea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei, in principial, in zonele in care acestea au existat pana la modificarile din perioada habsburgica. Se cunoaste faptul ca, pentru a sustine dezvoltarea turismului cultural, sunt necesare actiuni concertate de conservare, restaurare si punere in valoare a cladirilor cu valoare arhitectonica si istorica. Noi, prin proiectele pe care le-am gestionat prin POR 2007-2013, si acum prin POR 214-2020, am reusit sa finantam si vom finanta, restaurarile de obiective istorice, pentru a creste potentialul turistic si atragerea de noi turisti. La nivelul intregii regiuni, avem depuse 687 de proiecte pe POR 2014-2020, a caror valoare totala este de circa 700 milioane euro. Dintre acestea, sunt semnate deja 10 cereri de finantare, prin care se solicita aproape 100 milioane lei, fonduri nerambursabile”, a declarat domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.

Ulterior acestor investitii se va realiza promovarea produsului turistic ”Palatul Principilor din Alba Iulia – Centru Expozitional Corp Principal E”, prin introducerea in circuitul public, in scopul cresterii notorietatii si impunerii in plan national a acestuia ca destinatie turistica de prim rang. Pe de alta parte, este posibil ca aceasta importanta cladire administrativa din Transilvania, sa ofere posibilitati multiple de petrecere a timpului liber, pentru localnici si turisti. In urma unui concurs national, castigat de arhitecta Ligia Vlasa din Alba Iulia se propune valorificarea interioarelor Palatului cu ajutorul unor instalatii interactive. Solutiile propuse adopta un limbaj interactiv – avangardist – iar tematicile sunt vaste si abordeaza multe expresii. Pentru a nu altera cu nimic autenticitatea locului. Concret, in Palatul restaurat ar putea fi amenajate spatii expozitionale care sa atinga domenii ca: istoria; astronomia si astrofizica; matematica si logica; fizica, biologia, chimia; stiintele medicale, stiintele agricole; antropologia. O astfel de abordare va sustine si atingerea indicatorului de crestere a numarului de turisti, prevazut in proiect, deoarece dupa lucrarile de restaurare, se doreste cresterea constanta a numarul de vizitatori: de la circa 2.000 acum, la 26.000 dupa primul an de implementare a proiectului si la peste 60.000, dupa inca 5 ani.