O Europa distrusa din punct de vedere material, framantata de puternice crize politice si divizata in doua prin “cortina de fier”, isi anunta acum 59 de ani, intentia de a renunta la orgolii pentru a putea construi impreuna un nou destin, necesar pentru refacerea sa si pentru rezistenta pe termen lung in fata noilor provocari mondiale. In 9 mai 1950 Robert Schuman, ministru de externe al Frantei, sprijinit de diplomatul Jean Monnet si cancelarul german Konrad Adenauer, citea proclamatia care, prin indrazneala ei, avea sa schimbe destinul Europei. Proclamatia propunea abandonarea schemei traditionale a cooperarii economice intre state si inlocuirea sa cu o formula noua, numita „integrare”, in care statele isi transfera competente proprii, in domenii bine delimitate, catre o noua entitate supranationala, creata prin vointa lor suverana.
Data de 9 mai are insa si alte semnificatii relevante la nivel mondial si national, generand, prin deciziile luate, noi destine. In 9 mai 1877, Romania si-a proclamat independenta ca stat si decide sa-si hotarasca singura destinul rupand orice legatura de vasalitate cu Imperiul Otoman. Un alt eveniment major care a influentat viitorul Romaniei si al romanilor a avut loc in aceeasi data, in 1945, cand, dupa 6 ani de razboi mondial, Germania nazista isi anunta capitularea, ziua fiind proclamata ca Zi a Victoriei.
„Toate cele trei evenimente sarbatorite in aceasta data de 9 mai au fost determinante pentru schimbarea viitorului Romaniei. Existam ca tara, regiune si ca entitate europeana in urma deciziilor anuntate la aceasta data. Dupa 2 ani de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana putem afirma ca inca mai avem de invatat, inca mai avem de adoptat practici europene in domenul juridic, social si economic. Am devenit, prin aderarea la acest for, parte a unui proiect politic si economic prin care ne declaram intentia de a participa la un spatiu democratic, guvernat de valori precum cooperarea, pacea, egalitatea de sanse, toleranta, respectul fata de om si fata de mediu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Dupa cei zece ani de activitate a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, organism regional reprezentativ pentru valorile si principiile europene, peste 77,28 milioane euro fonduri nerambusabile au fost atrase prin programele Phare in Regiunea Centru si alte 483,62 milioane euro vor putea fi absorbite de Regiunea Centru prin Programul Operational Regional, pana in anul 2013. Zece ani de cand a fost desemnata Regiunea Centru ca entitate statistica reprezinta zece ani de asociere a numelui Regiunii Centru cu ADR Centru si zece ani in care ADR Centru a reusit, cu sprijinul Consiliilor Judetene, sa creeze un nou nivel de exprimare, pentru cetatenii de diverse etnii si sa reduca diferentele dintre diferite zone ale regiunii, prin gestionarea eficienta de fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene.
Alba Iulia, 07.05.2009