In toamna anului viitor elevii din Fintinele-Mures vor invata intr-o scoala complet modernizata cu fonduri europene

Zi importanta pentru locuitorii comunei Fintinele din judetul Mures. La sediul ADR Centru dion Alba Iulia a fost semnat contractul de finantare in valoare totala de peste trei milioane lei pentru imbunatatirea conditiilor de studiu in scoala din satul Calimanesti. Investitiile privind reabilitarea, extinderea si dotarea acestei unitati de invatamant vor fi sustinute din fonduri REGIO, ca urmare a semnarii contractului de finantare gestionat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin care titularul – UAT Fintinele – va derula lucrari de constructii, dar si activitati de dotare cu echipamente, prin POR 2014-2020.

Contractul a fost semnat de domnii Jozsef Varga, primar, si Simion Cretu, director general ADR Centru, iar finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare, in conformitate cu apelul de proiecte dedicat invatamantului obligatoriu. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare din invatamantul obligatoriu la un sistem educational performant, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltari socio-economice durabile. Cele mai importante obiective specifice ale acestei cereri de finantare vizeaza: reabilitarea si extinderea cladirii Scolii Gimnaziale Calimanesti, in comuna Fintinele, cresterea ariei utile pentru fiecare elev in cadrul cladirii acestei scoli, asigurand astfel spatiul necesar derularii in conditii bune a procesului educational, precum si introducerea programului de tip ”Scoala dupa scoala”, pentru a oferi elevilor din categorii defavorizate sansa de a se adapta la cerintele educationale.
Atingerea acestor obiective se va realiza prin reabilitarea si extinderea actualei cladiri formate din demisol si parter a scolii din Calimanesti, modernizarea si construirea de noi spatii adecvate, precum si dotarea acestora cu mobilier specific invatamantului scolar. Bugetul intregului proiect este de 3.117.131,52 lei, din care 3.044.468,01 lei reprezinta finantarea nerambursabila acordata de AMPOR (putin peste 650 mii euro), iar lucrarile se vor finaliza pana in 31 octombrie 2020.

”Asa cum spuneam recent, resursele financiare nerambursabile europene reprezinta o solutie foarte buna pentru imbunatatirea bazei materiale in educatie, la nivel local. Comuna Fintinele, aflata la jumatatea distantei intre Tirgu Mures si Sovata este in plina dezvoltare si investitiile cu fonduri REGIO degreveaza bugetul local, asigurand si cresterea interesului elevilor si parintilor fata de studiu, la descurajarea absenteismului si reducerea fenomenului de abandon a scolii. Prin Axele Prioritare ale programului REGIO 2014-2020 vom gestiona investitii la mai multe obiective din invatamant, fie la gradinite si scoli, fie la licee profesionale si universitati, inclusiv pentru reabilitarea energetica a mai multor cladiri din sistemul educational. Este necesar sa sustinem, cu proiecte si investitii cumulate in valoare totala de peste 40 milioane euro la nivelul regiunii noastre, cresterea confortului si a calitatii actului educativ, precum si dotarea cu echipamente moderne, potrivite cerintelor actuale din invatamant”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.