ADR Centru a finalizat prima versiune de lucru a strategiei de dezvoltare a regiunii Centru pentru urmatorii ani

Documentul este supus consultarii publice pe site-ul www.regio-adrcentru.ro

In ultimul trimestru al anului 2012 ADR Centru a organizat intalniri punctuale cu grupurile de lucru judetene, dar si intalniri individuale cu promotorii de proiecte. Dezbaterile din cadrul acestor intalniri s-au axat pe completarea portofoliului regional de proiecte propuse si necesare, identificate de catre autoritatile publice locale. S-a urmarit ca proiectele propuse sa aiba obiectivele clar stabilite, inclusiv modul de atingere si masurare a acestora, prin stabilirea unor indicatori de proiect usor verificabili. De asemenea, discutiile au vizat analiza resurselor necesare pentru elaborarea si implementarea proiectelor, inclusiv sursele de finantare. Ca atare, fiind fundamentata pe Analiza socio-economica si pe Analiza SWOT de la nivelul Regiunii Centru, Strategia de Dezvoltare ia in considerare nevoile majore ale regiunii si are in vedere potentialul sau real de dezvoltare. Pentru o evaluare cat mai corecta a nevoilor si a potentialului regiunii, cele doua analize mentionate integreaza rezultatele unor studii sectoriale elaborate la nivel regional in perioada 2010-2011. Prin activitatea desfasurata in cadrul Comitetului Regional de Planificare si a grupurilor tematice si judetene de lucru s-a urmarit implicarea actorilor relevanti pentru dezvoltarea regionala in toate etapele procesului de planificare si programare. Au fost avute in vedere de asemenea si strategiile de dezvoltare ale judetelor regiunii pentru perioada urmatoare.

Astfel, Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru cuprinde 6 axe prioritare de dezvoltare, fiecare dintre acestea grupand un numar de prioritati si masuri specifice, respectiv dezvoltarea urbana si dezvoltarea infrastructurii tehnice si sociale regionale; cresterea competitivitatii economice si stimularea inovarii; protectia mediului inconjurator, concomitent cu cresterea eficientei energetice si stimularea utilizarii surselor alternative de energie; dezvoltarea zonelor rurale, prin sprijinirea agriculturii si silviculturii; dezvoltarea turismului, inclusiv sprijinirea activitatilor culturale si recreative; dezvoltarea resurselor umane, odata cu cresterea incluziunii sociale.

”Programarea dezvoltarii regionale este o actiune deosebit de complexa, care presupune consultari publice largi si un parteneriat puternic intre actorii din regiune care intervin in acest proces. Prin aceasta Strategie am dorit sa armonizam nevoile identificate la nivelul comunitatilor locale, rezultate in urma intalnirilor de lucru, dar si din documentele de planificare. Avem finalizate nu numai analizele socio-economice, ci si analiza punctelor tari si slabe, dar si a oportunitatilor de la nivel regional, precum si 14 studii in diverse domenii de interes regional, de la profilele socio-economice ale judetelor la analiza demografica a Regiunii, sau la cea a infrastructurii, fiind atinse si subiecte precum potentialul energetic si al resurselor de energie regenerabila, sau al dezvoltarii turismului. De fapt, toate aceste documente pot fi consultate pe paginile noastre de Internet. Acum vom trece la selectarea proiectelor necesare si prioritizarea acestora, activitati pentru care avem nevoie de implicarea comunitatii. Dorim ca aceasta Strategie sa asigure dezvoltarea economica si sociala unitara si echilibrata a judetelor si a intregii regiuni”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Versiunea de lucru a Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 poate fi consultata pe site-urile ADR Centru, la urmatoarele linkuri:
http://www.adrcentru.ro/Detaliu.aspx?t=Strategia2014-2020
si http://regio-adrcentru.ro/Detaliu.aspx?t=PORProgramare2014-2020.
Pe masura ce vor fi actualizate, se vor publica pe aceste site-uri si versiunile de lucru ulterioare, precum si versiunea finala a Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020.