ADR Centru a prezentat in detaliu pentru beneficiarii de fonduri REGIO 2014-2020 din mediul de afaceri si ONG aspectele privind implementarea si monitorizarea proiectelor contractate

Peste 80 de persoane au participat miercuri, 15 noiembrie, la Camera de Comert si Industrie Brasov, la seminarul de informare a beneficiarilor contractelor de finantare semnate la nivelul Regiunii Centru, in cadrul unei intalniri de lucru organizate de ADR Centru pentru POR 2014-2020. Evenimentul au fost destinat si reprezentantilor firmelor ale caror contracte au fost transmise pentru semnare la AMPOR, precum si ai celor pentru care a fost demarata etapa de precontractare. Importanta acordata acestor intalniri cu beneficiarii de fonduri REGIO de catre administratia publica a fost subliniata prin participarea la lucrarile seminarului a domnilor Adrian Vestea – Presedintele Consiliului Judetean Brasov si George Scripcaru – Primarul municipiului Brasov.

In vederea implementarii cu succes a proiectelor contractate in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, pe langa desemnarea ofiterilor de monitorizare a evolutiei cererilor de finantare contractate si analiza constanta cu beneficiarii de proiecte, asupra prevederilor contractului de finantare, ADR Centru va monitoriza atent implementarea acestor contracte. Aceasta inseamna ca expertii desemnati de ADR Centru vor supraveghea modul de organizare a procedurilor de achizitie publica de catre beneficiari, vor verifica in teren conformitatea progresului tehnic al investitiilor, vor realiza avizarea la plata in vederea rambursarii cheltuielilor din proiecte, precum si respectarea procedurilor de publicitate pe baza cerintelor de identitate vizuala ale Programului. Toate aceste aspecte trebuie aduse la cunostinta beneficiarilor si trebuie pregatit un cadru clar si transparent de realizare a acestor activitati.

”Acordarea de sprijin beneficiarilor, conform etapei procedurale, cu respectarea principiului tratamentului egal, prin structura specializata din cadrul Organismului Intermediar pentru POR 2014-2020, face parte dintre obligatiile asumate de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin Acordul Cadru de delegare a atributiilor privind implementarea Programului Operational Regional 2014 – 2020. Noi sprijinim constant beneficiarii din mediul de afaceri si din randul ONG, in scopul implementarii cu succes a proiectelor finantate prin POR 2014-2020. La aceasta ora avem ceva mai putin de 1000 proiecte depuse, a caror valoare totala este de circa 5,7 miliarde lei si prin care se solicita fonduri nerambursabile de circa 5 miliarde lei, adica mai mult de un miliard euro. Acum ne concentram pe contractarea cat mai rapida a proiectelor declarate eligibile si care respecta cerintele finantatorului. Alocarea financiara pentru regiunea noastra cuprinde resurse financiare in jur de 840 milioane euro, ceea ce inseamna ca doar proiectele bune vor ajunge la maturitate, iar rolul nostru este de a-i indruma corect pe beneficiari. Pentru noi nu exista proiecte mici sau mari, exista doar initiative care duc, sub o forma sau alta, la cresterea calitatii vietii in Regiune, scop pe care il urmarim neabatut in implementarea acestui Program”, a declarat, dupa sesiunea de informare de la Brasov, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

”Lucram impreuna cu ADR Centru la pregatirea unor proiecte importante pentru dezvoltarea socio-economica a judetului Brasov – a declarat domnul Adrian Vestea, presedintele CJ Brasov – si avem deja semnat contractul pentru modernizarea drumului ”de sub munte”, cum il cunosc brasovenii, dar este posibil sa semnam in curand inca un proiect pentru modernizarea drumurilor judetene. Dar nu ne-am limitat doar la acestea, ci am pregatit cereri de finantare care sunt in diverse stadii de evaluare, pentru reabilitarea termica a institutiilor publice si altele, pe care, fara colaborarea cu ADR Centru, le-am fi realizat foarte greu sau chiar deloc”, a completat domnul Vestea.

Tematica dezbatuta in cadrul intalnirilor de lucru cu reprezentantii IMM si ONG a vizat o prezentare generala privind stadiul implementarii Programului Operational Regional 2014-2020 in Regiunea Centru, care a fost completata cu sublinierea prevederilor contractului de finantare semnat de fiecare beneficiar in parte. Masurile intreprinse de ADR Centru pentru monitorizarea si implementarea proiectelor, dar si mecanismele de decontare a cheltuielilor  in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020 au fost teme importante care au implicat dezbateri detaliate alaturi de beneficiari, astfel incat acestia sa inteleaga mecanismul de lucru si importanta pe care ADR Centru o acorda realizarii cu succes a obiectivelor prevazute in proiecte. Nu in ultimul rand, doua alte puncte importante pentru beneficiarii privati de fonduri nerambursabile REGIO 2014-2020 au fost prezentate participantilor, care au aflat informatii despre organizarea si derularea procedurilor de achizitie publice conform Ordinului 1284/2016, alaturi de respectarea cerintelor de identitate vizuala ale Programului. In plus, pentru beneficiarii din mediul privat, expertii ADR Centru au realizat si o prezentare privind corelarea procesului de dezvoltare a IMM cu resurse financiare din cadrul POR 2014-2020, prin completare cu serviciile de internationalizare a afacerilor oferite de programul Enterprise Europe Network, pe care il deruleaza Agentia la nivelul intregii regiuni.

”Sunt convins ca locuitorii Regiunii Centru vad direct rezultatele derularii proiectelor noastre. Noi, in Brasov, am investit foarte mult in infrastructura publica, am pregatit proiecte diverse, pentru fluidizarea circulatiei, pentru monitorizarea spatiilor publice, pentru iluminat si transport public, pentru a creste gradul de calitate al serviciilor sociale publice si altele. Acum lucram la pregatirea si demararea investitiilor la pasajul rutier catre zona Coresi si avem inca multe propuneri de proiecte, care vor fi realizate pas cu pas. Ceea ce conteaza este ca aceste investitii publice completeaza investitiile realizate de oamenii de afaceri la Brasov, multe finalizate tot cu fonduri europene, ceea ce creste atractivitatea economica a acestei zone si-i consacra municipiului nostru rolul de motor economic regional”, a declarat pentru cei prezenti la seminarul de la Brasov domnul George Scripcaru, primarul municipiului.

16.11.2017