ADR Centru coaguleaza actiunile autoritatilor publice locale pentru pregatirea de noi proiecte POR 2014-2020

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat recent, in Statiunea turistica Sugas Bai, judetul Covasna, o reuniune de lucru in vederea fluidizarii pregatirii de proiecte finantabile prin POR 2014-2020.

La aceasta intalnire de lucru au participat presedintii de Consilii Judetene din Regiunea Centru, insotiti de reprezentanti din echipele tehnice din fiecare din aceste institutii. Tema principala abordata de decidentii din regiune a vizat stadiul implementarii Programului Operational Regional 2014-2020, prin prisma recentelor modificari ale Ghidurilor solicitantului.

Aceasta intalnire a urmarit coagularea tuturor actiunilor de la finalul acestui an, tinand cont inclusiv de pregatirea Planului de actiune al ADR Centru pentru anul 2017. Anul viitor va fi decisiv pentru depunerea de noi proiecte, tinand cont ca in luna noiembrie va avea loc si ultima sedinta de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, in cadrul careia se vor stabili coordonatele de dezvoltare locala si regionala care vor fi urmarite la inceputul noului an. Dupa o scurta prezentare a stadiului, a principalelor probleme intampinate pana in acest moment in pregatirea de cereri de finantare si a perspectivelor privind implementarea Programului Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, discutiile de la Sugas Bai s-au axat pe pregatirea de proiecte pentru investitii in infrastructura rutiera regionala, tinand cont de importanta dezvoltarii acestei componente la nivel regional. Corelarea acestor proiecte se va face conform prevederilor Master Planului General de Transport al Romaniei, varianta finala aprobata prin Hotarare de Guvern in septembrie 2016, document conform caruia, in urmatorii ani, Regiunea Centru va beneficia de cea mai buna conectivitate cu celelalte regiuni europene.

Pe parcursul intrevederii, la care au participat 27 de persoane, a fost abordate si aspecte privind varianta de lucru a Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta (Concept Note). In acest moment, ADR Centru deruleaza demersuri pentru constituirea Consortiului Regional de Inovare, pentru a pregati cat mai bine implementarea Axei prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic in cadrul POR 2014-2020.

La finalul sedintei din judetul Covasna s-a decis ca viitoarea Sedinta a CDR Centru sa aiba loc in data de 22 noiembrie 2016, la Sibiu.

Alba Iulia, 7.11.2016