La propunerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, reprezentantii administratiei publice din Regiunea Centru, impreuna cu membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, au decis realizarea la nivel regional a unei analize legate de comunitatile defavorizate, in mod concret a comunitatii rome. O astfel de analiza este esentiala pentru identificarea si prioritizarea problemelor si riscurilor sociale din Regiunea Centru, astfel incat sa se poata elabora un set de recomandari pertinente cu scopul de a diminua si de a inlatura efectele negative ale acestora. Materialul ce va fi pregatit de ADR Centru va contribui la fundamentarea unor actiuni corelate cu Planul Regional de Dezvoltare 2014-2020, cu Programul National de Reforma 2011 – 2013 si cu aspectele sociale prevazute de Strategia Europa 2020.
Romii reprezinta cea mai mare si mai vulnerabila minoritate din Uniunea Europeana, comunitatea lor fiind in general marginalizata si discriminata, membrii acestei comunitati traind in conditii socio‐economice precare. Incluziunea romilor si a altor categorii defavorizate in viata sociala si economica este necesara pentru a atinge obiectivele Strategiei UE 2020. Acest proces presupune insa o schimbare de mentalitati, atat din partea majoritatii cat si din partea acestei minoritati. In acest sens a fost pregatit Cadrul UE pentru Strategiile Nationale de Incluziune a Romilor 2020, iar pe baza acestuia s-a realizat Strategia Guvernului Romaniei de Incluziune a cetatenilor romani apartinand minoritatii romilor pentru perioada 2012 – 2020.
Conform recensamantului din 2011 in Romania, un numar de 619 mii de persoane s‐au declarat de etnie Roma, insemnand 3,2% din populatia tarii. Conform unor aprecieri insa, procentul populatiei reprezentand aceasta etnie ajunge la 8,32%, numarul minim al acestei comunitati fiind estimat la 1,2 milioane, cel maxim la 2,5 milioane, cu o medie de 1,85 de milioane. Cea mai mare pondere a populatiei rome se gaseste in Regiunea Centru, unde cele cca. 111 mii persoane (conform datelor centralizate ale Recensamantului populatiei din 2011) reprezinta 4,9% din totalul populatiei regiunii, urmata de Regiunea Nord‐Vest, la polul opus situandu‐se Regiunea Nord‐Est. Romii detin ponderi insemnate in judetele Mures (8,8%, din totalul populatiei judetului), Sibiu (4,8 %) si Alba (4,7%), la nivelul regiunii aceste judete fiind urmate de Covasna cu o pondere a populatiei rome de 4%, Brasov – 3,4% si Harghita – 1,8%.
”Obiectivul analizei noastre este acela de a identifica, in cadrul Regiunii Centru, zonele cu probleme sociale asociate comunitatilor si de a prioritiza problemele cu efecte importante pe termen mediu si lung, precum si de a elabora recomandari pertinente pentru combaterea efectelor negative ale acestora. Am prezentat membrilor CDR Centru importanta cunoasterii modului cum evolueaza aceste fenomene. Aceasta analiza este necesara pentru fundamentarea programelor de dezvoltare economica si sociala. Este foarte importanta monitorizarea atenta a acestor probleme si aducerea lor la cunostinta decidentilor politici de la nivel local, regional si national, in vederea evitarii efectelor negative pe care toate aceste procese le determina”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.