Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin Departamentul Pol de Crestere, a organizat la Brasov o intalnire de lucru destinata dezbaterii Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru si integrarii in acest document a Strategiei similare a Polului de Crestere Brasov. La discutii au participat toti cei 17 primari ai localitatilor care compun Zona Metropolitana Brasov, precum si conducerea Consiliului Judetean si a Agentiei Metropolitane. Discutiile au pornit de la analiza stadiului de implementare a proiectelor finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013, in cadrul Axei Prioritare 1, DMI 1.1 Dezvoltare Urbana – Subdomeniul Poli de crestere si s-au continuat cu prezentarea metodologiei de pregatire a proiectelor ce ar putea obtine finantare nerambursabila in perioada 2014-2020.
Reuniunea de lucru organizata la Brasov a avut rolul de a reanaliza modul cum se poate accelera implementarea proiectelor si absorbtia fondurilor in actuala perioada. Peste 40 persoane, reprezentand atat beneficiarii proiectelor finantate din fondurile Programului Operational Regional, dar si reprezentantii autoritatilor publice locale de pe raza Polului de Crestere Brasov, au discutat cu conducerea ADR Centru, cu reprezentantii MDRAP si cu directorul general APDRP Nicolae Popa, din cadrul MADR, trecand in revista posibilitatile de finantare atat pentru mediul urban cat si pentru cel rural.
Dezbaterile au debutat cu o prezentare a evolutiei din ultimii ani a indicatorilor macroeconomici pe zone geografice ale tarii, cu accent pe evolutia Zonei Metropolitane Brasov, lucru care influenteaza foarte mult intreaga Regiune Centru. Conducerea ADR Centru a prezentat Strategia Regionala de Dezvoltare a Regiunii, in timp ce domnul Dragos David a prezentat Strategia de Dezvoltare a Zonei Metropolitane. Astfel participantii au fost informati despre principalele directii de dezvoltare pe care trebuie sa le urmeze in exercitiul financiar 2014-2020. Au fost analizate aspectele privind dezvoltarea infrastructurii rutiere, pentru legarea municipiului Brasov de municipiile Sibiu si Sfantu Gheorghe. Autostrada care va trece prin regiune si aeroportul international de la Ghimbav sunt alte potentiale proiecte menite sa dezvolte Regiunea Centru. Un alt factor important pentru reprezentantii comunitatilor locale l-a reprezentat analiza ocuparii resurselor umane disponibile. Participantii au convenit ca, la finalul exercitiului financiar 2014-2020, in regiunea noastra va trebui ca fiecare localitate sa ofere posibilitatea mobilitatii optime a fortei de munca, sa ofere utilitati si facilitati pentru potentialii investitori, din partea comunitatilor. In acest fel regiunea va deveni interesanta pentru investitori si se va dezvolta durabil.
„Strategia de dezvoltare a regiunii este realizata in urma unui proces intens de dezbateri, este coerenta si tine cont de nevoile identificate, de strategia nationala de dezvoltare, precum si de cea a Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Regiunea noastra se va baza, in primul rand, pe dezvoltarea infrastructurii si pe dezvoltarea economica. Aici ne gandim atat la infrastructura rutiera din zona, cat si la asigurarea utilitatilor. Am fost onorati ca la lucrari au participat atat reprezentanti ai MDRAP, cat si directorul general Nicolae Popa din MADR, care a prezentat primarilor care nu reprezinta mediul urban oportunitatile si provocarile pentru viitoarea perioada. Vorbind de infrastructura am atins atat problematica drumurilor si a aeroportului din Brasov, dar si dezvoltarea terminalului intermodal de marfuri. Trebuie sa ne axam si pe dezvoltarea economica, pe care ne-am gandit ca o vom putea fundamenta pe legislatia favorabila atragerii de investitii, dar si prin absorbtia de cat mai multe fonduri europene. De aceea, consideram ca aceasta intalnire a fost utila pentru toti participantii si ca strategiile prezentate vor fi armonizate si vor genera proiecte viabile, care sa aduca fonduri pentru dezvoltare in regiune”, a declarat la incheierea intalnirii domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.