Beneficiarii mai au la dispozitie o luna pentru depunerea cererilor de rambursare in programul Regio 2007-2013

Avand peste 337 de milioane euro decontati beneficiarilor de fonduri POR 2007-2013, investiti pentru dezvoltarea infrastructurii si a economiei Regiunii Centru, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a incheiat activitatile din programul REGIO pentru anul 2015 cu un grad de absorbtie de aproape 71%. Ultima zi a anului trecut a reprezentat termenul limita pentru efectuarea cheltuielilor eligibile in proiecte. Pana la finele lunii februarie 2016, toti beneficiarii care mai au proiecte in derulare si au mai facut plati in cadrul proiectelor pana in 31 decembrie 2015, trebuie sa depuna la ADR Centru cererile de rambursare pentru a primi, dupa verificare, sumele nerambursabile solicitate, conform Instructiunilor de lucru emise de AMPOR. 

Dupa ce vom primi si aceste cereri de rambursare de la beneficiarii ce mai au in derulare proiecte REGIO, vom putea afla care este gradul de absorbtie la nivelul Regiunii Centru, in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013. Consideram ca acesta va fi de circa 80%, dupa cum estimasem initial, datorita faptului ca la data de 31 decembrie mai erau cereri de rambursare in lucru si alte cereri vor mai veni pana la finele lunii februarie. Tinand cont de toate datele furnizate de beneficiari, cu privire la cheltuielile eligibile solicitate spre decontare in perioada decembrie 2015 – februarie 2016, fondurile care se vor rambursa in perioada urmatoare se ridica la un procent de circa 8% din bugetul alocat regiunii. Aceste sume se vor aduna la procentul deja atins, de peste 70%. Activitatea noastra pentru POR 2007-2013 nu a incetat, deoarece, in aceasta perioada, avem in lucru o serie de raportari si pregatim analize privind implementarea Programului, continuand si procedurile de verificare financiara si de monitorizare a proiectelor. In acelasi timp, continuam cu informarea si pregatirea celor ce vor sa depuna proiecte spre finantare prin POR 2014-2020”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Pe intreaga perioada cat ADR Centru a avut calitatea de Organism Intermediar pentru implementarea POR 2007-2013, in Regiunea Centru au fost depuse 1200 de proiecte, a caror valoare totala a fost de peste 1,76 miliarde euro. In acesti 7 ani si jumatate, au fost contractate in Regiune 499 de proiecte, prin care s-au solicitat sume nerambursabile de 590,15 milioane euro. Prin proiectele implementate au fost create, in aceasta perioada, peste 3.000 de noi locuri de munca si mai mult de 1 milion de cetateni din Regiunea Centru beneficiaza direct de rezultatele acestor investitii. Datorita fondurilor Regio, a devenit vizibil in acesti ani felul in care orasele regiunii s-au dezvoltat si au devenit mai atractive, atat pentru investitii, cat si pentru turisti, drumurile sunt mai sigure, echipajele SMURD si ISU sunt acum bine echipate si mai pregatite de interventie, iar serviciile specializate in educatie, domeniul social si medical, s-au modernizat, imbunatatit si diversificat. Noi obiective turistice au aparut si imbogatesc acum oferta regionala, cetatile istorice s-au imbracat cu straie noi, pentru a-si primi turistii, alaturi de obiectivele de patrimoniu reabilitate, iar parcurile tematice si structurile de agrement moderne ajuta cetatenii sa se relaxeze.

Pentru perioada 2014-2020, vom gestiona la nivel regional un buget de peste 700 milioane euro, prin care vor continua investitiile in mediul urban, atat in orasele mai mici cat si in resedintele de judet, in infrastructura sociala, medicala, educationala, sau pentru persoanele defavorizate, dar si in turism si mediul de afaceri, precum si pentru cresterea eficientei energetice.