Biciclete noi și trasee pietonale modernizate: la plimbare prin municipiul Tîrgu Mureș

Investiții ”de vis” din fondurile nerambursabile REGIO

Noi trasee pentru pietoni și pentru bicicliști se vor amenaja în municipiul Tîrgu Mureș printr-un contract de finanțare nerambursabilă REGIO 2014-2020, semnat de către ADR Centru și Primăria Municipiului Tîrgu Mureș. De această dată, zona Clinicilor din municipiu va fi aria de derulare a investițiilor și lucrărilor de reamenajare, pentru a încuraja cetățenii, turiștii, dar chiar și pacienții unităților medicale din zonă, să se plimbe prin spațiile verzi nou create sau să se deplaseze cu bicicletele – proprii sau cele achiziționate prin proiect, ce vor fi amplasate în stațiile de închiriat. Contractul de finanțare nerambursabilă are o valoare totală de peste 13 milioane lei și a fost semnat de către primarul municipiului Tîrgu Mureș, domnul Dorin Florea și domnul Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Detalii contract de finanțare:

Proiectul cu titlul „Transformarea străzilor din zona cu circulație pietonală intensă – Zona Clinicilor – în trasee mai prietenoase față de pietoni și bicicliști”, are în vedere realizarea unei piste de biciclete prevăzută cu sistem de iluminat public de peste 1,5 km lungime, a unui traseu de alei pietonale de peste 1,7 km, spații verzi noi de 1500 mp, sisteme de monitorizare video, dar și achiziția a 120 de biciclete, din care 30 sunt electrice. Valoarea totală a proiectului este de 13.778.678,82 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 13.254.238,90 lei, respectiv 2.897.481,40 euro. Fondurile nerambursabile solicitate sunt alocate din bugetul aferent Regiunii Centru pentru Axa Prioritară 4 a Programului Operațional Regional 2014-2020, Obiectiv specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ, prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Dezvoltarea durabilă a municipiilor din Regiunea Centru reprezintă un domeniu foarte important de finanțare, având o axă alocată exclusiv municipiilor reședință de județ, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Proiectele ce intră la finanțare sunt variate și integrate, având atât o componentă ce vizează îmbunătățirea spațiului urban, prin reducerea emisiilor de carbon, cât și dezvoltarea infrastructurii sociale. Astfel, proiectele de dezvoltare ale municipiului Tîrgu-Mureș, respectiv investițiile în mobilitatea urbană, au în vedere îmbunătățirea stării de sănătate, a climatului social, dar și a comportamentului ecologic al cetățenilor, pe termen lung. Dezvoltarea unor sisteme de transport cu emisii poluante zero, extinderea spațiului pietonal și creșterea atractivității acestor spații, prin amplasarea de mobilier urban și creșterea suprafețelor verzi, este urmărită prin celelalte două proiecte finanțate prin prioritatea 4.1. Cu un total de 7 contracte de dezvoltare urbană în derulare, în următorii ani, municipiul va avea lucrări de modernizare ample, dar după 2023 cetățenii ar trebui să se poată bucura de rezultatele tuturor proiectelor realizate din fonduri Regio,  a  declarat domnul Simion  Crețu,  director  general  ADR Centru.

Descrierea investiției:

Prin proiect se urmărește realizarea unui „inel” de piste de biciclete și alei pietonale în zona Aleii Cornișa și a Parcului Eroilor, în arealul delimitat de străzile Gheorghe Marinescu, Secuilor Martiri și Constantin Roman Vivu. De pe această stradă C.R. Vivu, din dreptul Grădiniței Manpel, pornește traseul studiat, printr-o succesiune de alei și trepte care se vor moderniza. Se va reabilita aleea pietonală înspre Aleea Cornișa și strada Victor Babeș, spre zona căminelor studențești UMF. Între zona căminelor UMF  și până la Aleea Cornișa (pe treptele spre Str. Secuilor Martiri) se propune realizarea unei platforme pietonale-velo, cu o lățime de 4 m, din care 2m vor fi destinați pistei de biciclete cu dublu sens, delimitată fizic de aleea pietonală. Aceasta va avea o lățime variabilă, în jurul a 2m, în funcție de spațiul disponibil. De-a lungul acestui traseu se vor monta elemente de mobilier urban (bănci, coșuri, 50 rasteluri de biciclete) și se va amplasa o rețea de iluminat public arhitectural, destinat traseului pietonal și velo. Pentru creșterea siguranței bicicliștilor, dar și a semnalizării adecvate a traseului velo față de traseul pietonal, pista de biciclete se va realiza utilizând un strat de uzură tratat cu material fosforescent. Aleea pietonală va fi acoperită cu piatră naturală.

Se vor moderniza scările (Scara mare), care face legătura între str.  Secuilor Martiri și Aleea Cornișa. În dreptul Monumentului Eroilor, pista de biciclete se va marca printr-un strat de 4 cm îmbrăcăminte tratat cu material fosforescent, separată de restul aleii pietonale printr-o bordură mică. De pe platforma monumentului, se va continua traseul coborând pe scările care duc spre parcarea auto din dreptul colegiului Marinescu, unde se va amplasa o stație de închiriere biciclete. Scările vor fi modernizate cu o structură betonată în rampă, pentru tractarea cu ușurință a bicicletelor la urcare și coborâre. Traseul continuă cu structură velo-pietonală în jurul Liceului ”Gheorghe Marinescu”, modernizând aleea dintre liceu și Biserica de lemn ”Cuvioasa Paraschiva”, urmând a se reîntoarce în strada Gheorghe Marinescu (o bretea) și către treptele monumentului (cealaltă bretea). Se modernizează inclusiv treptele monumentului. Între treptele monumentului și strada Făget se va dubla aleea pietonală existentă cu spațiul aferent pistei de biciclete. În dreptul parcării din spatele blocurilor de pe strada Făget va continua traseul pistei de biciclete, la marginea parcării, în spațiul disponibil până la versant. Se va asigura marcarea traversării pistei de biciclete a strada Secuilor Martiri. Traseul continuă cu pista de biciclete urmărind trotuarul exterior al străzii Secuilor Martiri, până în dreptul aleilor care duc către Scara Mare. Pista de biciclete va continua în zona plană dintre versantul Aleii Cornișa și blocurile de pe strada Constantin Roman Vivu (blocurile D2 –D10), urmând a reveni în aleea pietonala din dreptul grădiniței Manpel.

Data estimată de finalizare a proiectului este 31 iulie 2023.