Caravana de informare s-a incheiat, pregatirea pentru noile proiecte europene continua!

Timp de doua saptamani, ADR Centru a prezentat in Regiunea Centru informatii actuale privind fondurile nerambursabile

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in colaborare cu Consiliile judetene din Regiunea Centru si reprezentantii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, dar si ai altor organisme regionale, au prezentat, in perioada 16-29 aprilie 2015, informatii actualizate privind pregatirea de proiecte pentru perioada de finantare 2014-2020. Seria acestor evenimente a inclus intalniri de lucru in toate municipiile resedinta din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, peste 600 de persoane, reprezentanti ai administratiei publice locale, ai ONG si ai mediului privat, dar si alti specialisti in domeniul fondurilor structurale fiind prezenti la aceste reuniuni. In acest fel, la nivel regional, Caravana de informare ”Fondurile Europene 2014-2020 in Regiunea Centru” si-a atins obiectivul de a aduce informatiile europene mai aproape de potentialii beneficiari, pe baza experientei din timpul implementarii proiectelor finantate in perioada 2007-2013.

Suita acestor evenimente a fost conceputa de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru pentru a veni in sprijinul potentialilor solicitanti de fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programele Operationale 2014-2020. Transferul noilor informatii se bazeaza pe experienta dobandita de ADR Centru prin implementarea POR 2007-2013, pe prezentarea proiectelor de succes si a metodelor prin care au fost depasite eventualele probleme intampinate pe parcursul derularii acestora. Membrii CDR Centru au analizat in luna martie a.c., oportunitatea derularii unor astfel de seminarii de informare a potentialilor beneficiari de fonduri europene nerambursabile, pentru pregatirea proiectelor finantabile in perioada 2014-2020. In aceste conditii Agentia a organizat aceste intalniri de lucru, reunindu-le sub egida unei Caravane de informare ”Fondurile Europene 2014-2020 in Regiunea Centru”, care s-a derulat in perioada 16-29 aprilie 2015, in ordine, in Miercurea Ciuc, Brasov, Sfantu Gheorghe, Alba Iulia, Targu Mures si Sibiu. In aproape fiecare resedinta de judet seminariile au reunit peste 90 de participanti, la sediile Consiliilor judetene, cu exceptia judetului Covasna, unde evenimentul propus a avut loc intr-o sala de festivitati.

La fiecare eveniment au participat directorii OJFIR din judetul respectiv, la Alba Iulia fiind prezenti si reprezentantii CRFIR Centru. ADR Centru a beneficiat de sprijinul informational al OIRPOSDRU Centru, dar si de al altor institutii si organisme, care deruleaza fonduri europene. Astfel, la unele intalniri au participat inclusiv prefectii judetelor vizitate, dar si reprezentantii institutiilor de nivel guvernamental, din cadrul MFE. In total, aceasta Caravana de informare a presupus parcurgerea a peste 1500 de kilometri si discutii punctuale cu 613 participanti din judetele Regiunii Centru. Pe de alta parte, doar pe Facebook, evenimentele create cu ocazia periplului informational prin Regiune au avut peste 6700 vizualizari.

„Am avut intalniri foarte utile cu potentialii beneficiari de fonduri nerambursabile, in cadrul carora am constatat ca nevoia de informare este foarte mare. Am pornit discutiile noastre de la stadiul actual al absorbtiei de fonduri si am analizat aproape punctual proiectele finantate pe POR 2007-2013, cele 491 cereri de finantare din Regiune, transformate, aproape zi de zi in realizari concrete, cu mai mult de 850 milioane euro, in folosul cetatenilor. Am vorbit si despre toate proiectele europene finantate in regiune, adica despre aproape 14.000 de initiative, care au un buget total de peste 28 miliarde lei. Astfel se traduce in resurse financiare pentru dezvoltare munca de peste 7 ani a specialistilor, partenerii nostri, reprezentantii administratiei publice locale, ai ONG-urilor dar si ai mediului privat. De aceea, doresc in mod deosebit sa multumesc conducerilor Consiliilor judetene din Regiunea Centru, fara sprijinul carora aceste intalniri de lucru s-ar fi derulat mult mai greu. Pe de alta parte, trebuie sa multumesc si partenerilor nostri coordonati de AFIR, care ni s-au alaturat in fiecare locatie, si care au prezentat un volum foarte mare de informatii. De fapt, ii felicit pe toti cei cu care am colaborat, pentru ca am reusit sa transmitem tuturor un semnal pozitiv pentru noua perioada de finantare. Actiunile noastre de informare vor sustine, cu siguranta, activitatea institutionala de coordonare a finantarilor acordate prin programul REGIO. Estimam ca, la finalul anului 2015, gradul de absorbtie a fondurilor nerambursabile alocate regiunii sa depaseasca valoarea de 80%. Dar, pentru viitor, putem spune acum ca pregatirea pentru realizarea de noi proiecte finantate din surse europene continua, chiar daca s-a incheiat Caravana de informare!”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la aceste evenimente de informare din Regiunea Centru.

Atasam Prezentarile sustinute in cadrul Caravanei de informare ”Fondurile Europene 2014-2020 in Regiunea Centru”, cu mentiunea ca prezentarile partenerilor nostri pot fi descarcate de pe site-ul www.europedirect-adrcentru.ro, sectiunea Stiri din Regiunea Centru!