CE SE INTELEGE PRIN REGULA N+2 / N+3?

Regula N+2 / N+3, este o regula importanta pentru managementul financiar al programelor finantate prin fonduri de la Uniunea Europeana. Aceasta presupune ca banii Comisiei nu pot sa stea la dispozitia statului membru pe un termen nedeterminat, ci exista un termen-limita pana la care aceste sume pot fi cheltuite. Desi se discuta de o alocare multianuala, acest fapt nu inseamna ca statul membru cheltuieste suma alocata dupa bunul plac in acea perioada de sapte ani, ci exista si o alocare anuala. Aceasta este cunoscuta de la inceput si este clar definita pentru fiecare program operational. Sumele sunt contractate in limita respectivei alocari anuale.

De ce si N+3? Deoarece in actuala perioada de programare 2007-2013, Comisa Europeana a facut un amendament de la aceasta regula pentru alocarile financiare aferente anilor 2007-2010 pentru Romania si Bulgaria si cele 10 state aderate in 2004 la UE.

Astfel angajamentul Comisiei sustine alocarea anuala a unei parti din resursele bugetare ale Comunitatii. Aceasta alocare are loc in anul N si in fiecare an urmator, care in baza regulii N+2/N+3, va deveni urmatorul an N. La data de 31 decembrie a anului N+2/N+3 angajamentul de plata va fi intrerupt. Aceasta inseamna ca Statul Membru care inainteaza cererile de plata pentru sume mai mici decat alocarea anuala din bugetul comunitatii va pierde in mod irevocabil diferenta de suma.

De exemplu, sa presupunem ca pentru anul 2007 avem 100 de unitati alocate pe POR, 110 unitati pentru 2008, 120 pentru 2009 si asa mai departe. Cele 100 de unitati pentru anul 2007 pot fi cheltuite pana la sfarsitul anului 2010. Teoretic se considera ca banii alocati la 1 ianuarie 2007 pot fi cheltuiti pana la 31 decembrie 2010. Aceasta regula nu se va aplica la nivel de proiect, ci la nivel de alocare anuala pe Program. Astfel, indiferent cate proiecte sunt in derulare, cele 100 de unitati din anul 2007 trebuie cheltuite pana la sfarsitul anului 2010.

Este foarte important de avut in vedere aceste aspecte, pentru ca desi regula se aplica la nivel de program, realizarea acesteia depinde de numarul de proiecte contractate si mai important de numar de proiecte care efectiv cheltuie banii contractati. Pentru ca desi proiectele sunt contractate din timp, daca beneficiarii nu reusesc sa se incadreze in grafic, sa cheltuie banii propusi si sa faca cereri de rambursare, banii respectivi nu sunt cheltuiti pana la termenul limita, atunci acesti bani sunt pierduti.