Prin programul Regio, gestionat de ADR Centru – Centrul istoric al municipiului Codlea a intinerit

Luna decembrie aduce si finalizarea proiectului „Reabilitare Centru Istoric in Municipiul Codlea”, dupa doi ani si jumatate de la semnarea contractului de finantare. Astfel, localnicii si turistii vor beneficia de rezultatele reabilitarii complete a acestei zone urbane. Proiectul, finantat din  bugetul Programului Operational Regional 2007-2013, prin domeniul major de interventie destinat dezvoltarii urbane in cadrul Polului de Crestere Brasov, are o valoare totala de peste 13 milioane lei, din care 12,5 milioane lei constituie suma nerambursabila solicitata pentru crearea unui mediu urban care sa contribuie la cresterea calitatii vietii, prin reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor sociale.

La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii Primariei Codlea au anuntat, intr-o conferinta de presa, finalizarea lucrarilor de reabilitare a Centrului Istoric al municipiului. La evenimentul, urmat de o vizita in teren la obiectivele reabilitate cu fonduri europene, au fost invitati atat vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov, domnul Mihail Vestea, dar si directorul general ADR Centru, domnul Simion Cretu, reprezentand finantatorul investitiilor.

Prin acest proiect au fost create premisele necesare pentru a oferi populatiei si turistilor un mediu urban corespunzator, contribuind la cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca in oras. In ultimii doi ani s-au efectuat lucrari pentru reabilitarea Ansamblului Urban ”Centrul istoric”, fiind modernizata cladirea vechii Primarii, pentru a gazdui Muzeul Traditiei Codlene, dar si un muzeu al administratiei locale. Tot prin acest proiect, cladirea Bibliotecii municipale a fost reabilitata si va adaposti Centrul de informare si documentare. De asemenea, cladirea Casei de cultura municipale a fost extinsa si modernizata, pentru a deveni un centru cultural cu functionalitati multiple. Toate aceste obiective vor fi usor accesibile, deoarece actualul centru va fi transformat intr-o zona pietonala care sa aiba toate elementele care sa asigure punerea in valoare a Centrului Istoric Codlea.

De fapt, acest aspect a fost mentionat si de catre primarul municipiului, domnul Catalin Muntean: „Prin acest proiect de aproape trei milioane de euro, am reabilitat trei cladiri emblematice pentru municipiul Codlea si spatiul dintre acestea, iar acum putem spune ca intreaga zona are un aspect medieval european. Vreau sa multumesc si constructorului care a fost atent la fiecare detaliu. Ne propunem pe viitor sa inchidem circulatiei rutiere aceasta zona pe perioada weekend-ului, avand in vedere ca pe partea cealalta a Bisericii Evanghelice avem o promenada, pe care o extindem astfel si ne vom putea bucura in voie de ceea ce s-a realizat”.

Valoarea totala a proiectului a fost de 13,064 milioane lei, din care suma nerambursabila solicitata este de circa 12,536 milioane lei. In urma investitiilor, beneficiarul finantarii considera ca se va extinde sezonul turistic in oras, de la 4 la 6 luni, va creste cu circa 10% numarul de investitii in zona, in special in domeniul turismului, iar numarul de vizitatori ai orasului ar putea creste cu mai mult de 50%.

„Prin finalizarea acestui proiect se valorizeaza obiectivele locale si se asigura accesul facil al locuitorilor din zona la servicii social-culturale – biblioteci, muzee, case de cultura. Aceste aspecte sunt integrate in conceptul modern de dezvoltare urbana. Acesta este un proiect semnificativ pentru Polul de Crestere Brasov, deoarece pune accentul pe modernizare, pe intinerirea centrului unui oras, pentru ca vechea Primarie si constructiile din vecinatatea acesteia sa beneficieze de resurse financiare europene. La nivelul Zonei Metropolitane Brasov avem finalizate sau in curs de finalizare proiecte care solicita peste 78 milioane euro si care asigura astfel investitii totale de circa 128 milioane euro. Consideram ca toate aceste activitati sunt implementate pentru crearea confortului necesar si conditiilor moderne de trai in vechile orase transilvane, in beneficiul tuturor locuitorilor, dar si a celor ce ne viziteaza regiunea”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.