La sfârșitul anului trecut, Consiliul Județean Sibiu angaja fonduri europene și locale pentru implementarea proiectului de reabilitare termică şi optimizare energetică a Centrului pentru Persoanele cu Dizabilități Dumbrăveni (”fostul Cito”), iar acum edilii acestui oraș beneficiază de un contract de finanțare destinat modernizării centrului urbei, cu fonduri în valoare totală de peste 20 milioane lei. Finanțarea pentru proiectul ”Reabilitare și modernizare centrul orașului Dumbrăveni și înființare centru de zi, reabilitare și modernizare clădire existentă” va fi coordonată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru îmbunătățirea calității vieții populației și pentru sprijinirea revitalizării fizice și social-economice a comunităților defavorizate din acest oraș.
”Șansa pentru dezvoltare reală, mai ales în privința infrastructurii, o reprezintă fondurile structurale. Trebuie să ținem cont că orașele mici și mijlocii nu au avut nicio posibilitate de a pregăti sau implementa proiecte europene, până în urmă cu câțiva ani, când această oportunitate a fost introdusă în Programul Operațional Regional REGIO 2014-2020. Astfel, fondurile europene au devenit acea alternativă optimă pentru susținerea dezvoltării localităților urbane mici, care au și bugete mici, așa cum este cazul orașului Dumbrăveni. E drept, aceste orașe beneficiază acum de finanțări nerambursabile, dar tot lor le rămâne sarcina cea mai grea, de a se face atractive pentru investitori, în baza proiectelor europene derulate. În acest prim proiect REGIO pentru localitate, în orașul Dumbrăveni se vor investi fonduri europene în modernizarea zonei centrale, pentru reabilitarea rețelei stradale carosabile, a aleilor din Piața Timotei Cipariu și a unor alei pietonale paralele cu bulevardul Mihai Eminescu. De asemenea, prin acest proiect a cărui valoare totală este mai mare decât bugetul orașului pe un an întreg, se va înființa un centru de zi pentru persoane vârstnice, categorie de populație aflată în creștere. Sperăm ca aceste fonduri să contribuie la reducerea pe termen lung a unor importante cheltuieli din bugetul local, care nu ar fi beneficiat de astfel de investiții dacă nu existau fondurile europene”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Fondurile pentru finanțarea acestui proiect sunt alocate din Axa Prioritară 13 a Programului Operațional Regional 2014-2020. Cererea de finanțare are o valoare totală de 20.127.886,96 lei, din care 19.721.833,79 lei reprezintă fondurile europene și ale Guvernului României alocate prin contract (respectiv mai mult de 4,2 milioane euro), diferența de peste 406 mii lei constând în contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile. Se estimează că lucrările vor fi definitivate până la sfârșitul anului 2023.
Prin acest proiect se vor reabilita mai mult de 3,4 hectare de spații publice din zona centrală a orașului, cuprinzând atât străzi, cât și alei pietonale. Pe de altă parte, componenta socială a cererii de finanțare prevede reabilitarea completă a unui imobil situat în intravilanul orașului Dumbrăveni, situat în zona de protecție a monumentului istoric – Biserica Armenească și Castelul Apafi. Aici, pe un teren de peste 2900mp, există patru construcții compacte, cu regimuri de înălțime diferite, dintre care vor fi modernizate primele trei corpuri de clădire, care sunt și cele mai mari. Detalii despre acest proiect se regăsesc în Fișa de proiect atașată prezentului material de presă.
Populația orașului Dumbrăveni se ridică la 7.388 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 8.419 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români, principalele minorități fiind cele de romi (peste 17%) și maghiari (mai puțin de 9%). Interesant este faptul că mai mult de 6% din populație nu și-a declarat nicio apartenență etnică. Trebuie subliniat și faptul că în urmă cu mai mult de cinci ani, orașul a beneficiat de investiții pentru reabilitarea a 10 km de străzi și a unui pod, din fonduri guvernamentale.