Garda Cetatii albaiuliene si trei salve de tun au marcat simbolic lucrarile de finalizare a proiectului ”RECONSTITUIRE SI PUNERE IN VALOARE ACCES LATURA DE VEST CETATEA ALBA CAROLINA, FORTIFICATIA DE TIP VAUBAN, MUNICIPIUL ALBA IULIA”, dupa ce in urma cu peste noua decenii dinamita a distrus santurile de aparare si zidurile din partea de vest a fortificatiei, demolare motivata de ridicarea Ansamblului Ortodox „Catedrala Incoronarii”. Proiectul de reconstituire a fost implementat de Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Alba Iulia in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, Domeniul de interventie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub domeniul Centre urbane.
In contextul promovarii turistice a municipiului Alba Iulia prin proiectele de dezvoltare si valorificare a Cetatii istorice autoritatile publice locale au dorit sa reconstituie forma initiala a cetatii albaiuliene, iar posibilitatea de finantare in cadrul POR 2007 – 2013 a creat premisele realizarii acestui obiectiv. Zona unde s-a dezvoltat proiectul este de o importanta deosebita datorita unicitatii ei in sensul reconstituirii si conservarii unui monument si sit istoric precum si de posibilitatea crearii unui inel care sa permita circulatii fluente prin zona ravelinelor si contragarzilor relationat cu evolutia urbana a zonelor adiacente sitului fortificat.
Scopul proiectului a fost cel de reconstituire si punere in valoare a zonei de santuri dintre elementele defensive ale Fortificatiei de tip Vauban situate pe Latura de Vest, prin crearea unui sistem de acces auto si accese pietonale, iluminat si agrementare aferenta traseelor cultural-turistice de vizitare.
Proiectul curent, prin tipologia interventiilor si impactului de utilizare si functionalitate prezumat, creeaza premisele si completeaza in mod benefic acest necesar, adaugand in inventarul public al municipiului si patrimoniul vizitabil al regiunii. Practic, s-au realizat peste 10000 mp drumuri si parcaje; circa 3400 mp alei semipietonale; peste 6200 mp alei si platforme pietonale, peste 6700 mp piatete semipietonale si spatii multifunctionale, 866 mp piste de biciclete, spre obiective patrimoniale, oportunitati de agreement, belvedere sau petrecerea timpului liber si aproape 17880 mp de spatii verzi refacute din totalul de peste 235100 mp existente in perimetrul Cetatii.
Valoarea totala a proiectului este de 51.510.763,55 lei, din care valoarea eligibila nerambursabila din FEDR este de 41.388.898,51 lei si valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national este de 9.091.649,77 lei, la care se adauga contributia beneficiarului, in valoare de 1.030.215,27 lei. Finalizarea proiectului marcheaza in egala masura si amenajarea zonei din fata Arhivelor Statului, amenajarea contragarzii bastionului Sf. Mihail, intrarea in Santul de Sud, 3 poduri de beton (cu lungimi de 8, 10 si 37 m), precum si realizarea estacadei si a podului mobil dintre Poarta a IV-a si a V-a, exclusiv sistemul ridicator. Au mai fost construite podul de lemn si pasarela de la Poarta a VI-a si a fost asigurat accesul semipietonal pe podul mare, precum si pe pasarelele II si III. Intreaga investitie a fost realizata pe durata a 27 de luni.
”Manifestarile organizate pentru inaugurarea ultimului tronson reabilitat din cadrul Cetatii Vauban, pe portiunea cunoscuta sub denumirea de ”Latura de vest”, ne-au prilejuit intalnirea cu cetatenii, cu beneficiarii acestor proiecte dezvoltate in Citadela albaiuliana, dar si cu echipa de specialisti din administratia publica locala, care au implementat proiectele menite sa schimbe cu totul fata orasului. Aceste investitii care au redat Cetatea locuitorilor si turistilor sunt adevarate embleme pentru intreaga tara si nu intamplator credem ca data in care au avut loc festivitatile ce marcheaza una din cele mai importante etape din complexul de lucrari vizand preschimbarea Cetatii a fost aleasa in perioada sarbatorii Zilei Nationale. Cetatea Alba Carolina, in suprafata de peste 100 hectare in reabilitarea careia fondurile europene isi dovedesc impactul, este unul din cele mai mari proiecte de restaurare din Europa si din lume si acest lucru trebuie cunoscut si promovat continuu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Detalii despre proiectele REGIO din Alba Iulia, dar si din toata Regiunea Centru, regasiti pe www.regio-adrcentru.ro.