Invitata sa participe la o noua vizita la proiecte finantate prin fonduri Regio, presa din Regiunea Centru a putut vedea la fata locului cum, din fondurile nerambursabile gestionate de ADR Centru, mii de oameni beneficiaza de siguranta economica si sociala. Alaturi de reprezentantii ADR Centru si mass-media, la vizita a mai participat si delegatia oficiala a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, care a vazut concret cateva exemple de proiecte, destinatia fondurilor europene solicitate, investitiile realizate, dar si persoanele care beneficiaza de rezultatele fondurilor nerambursabile.
Doamna Ambasador Angela Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, alaturi de doamna Ioana Marchis, coordonator Retea Centre Europe Direct in Romania, alaturi de domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru, au demarat vizita dupa o scurta sesiune de discutii dusa pe marginea progresului si a dezvoltarii Regiunii Centru, obtinuta prin fondurile nerambursabile investite, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Primul proiect vizitat de delegatia oficiala a celor doua institutii si mass media a fost clinica privata de urologie din Alba Iulia, realizata cu un buget de 858.000 lei fonduri nerambursabile, prin care in 12 luni s-a ridicat un sediu de 358 mp, cu 4 sali de operatie, 3 saloane pentru pacienti si alte 6 sali de tratament si cabinete medicale. Toti cei prezenti au putut observa la fata locului o interventie non-invaziva asupra unor calculi renali, procedura ce se desfasura in timpul vizitei, urmand ca in interval de cateva ore pacientul sa plece sanatos acasa. Prin acest proiect 6 persoane si –au gasit un loc de munca si peste 100 de persoane sunt tratate lunar.
Vizita la proiecte a continuat in data de 21 august 2014, cand reprezentantii celor doua institutii si mass-media au ajuns la Aiud la Centrul Comunitar ”Resursa”, unul dintre cele 5 centre sociale ridicate printr-un proiect finantat prin Programul Operational Regional, depus de Consiliul Judetean Alba, in parteneriat cu primariile din 5 localitati din judetul Alba. Prin proiectul ”Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale Alba”, cu un buget de 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile, s-au reabilitat peste 1354 mp, s-au dotat cele 5 centre sociale, iar acum peste 1100 persoane cu dizabilitati beneficiaza de asistenta medicala si consiliere de specialitate si un numar de 58 de persoane au un loc de munca. Prin vizita la Centrul Comunitar „Resursa” din Aiud cei prezenti au putut vedea un exemplu de bune practici, unde oamenii care isi cauta un loc de munca primesc un ajutor cu rezultate concrete, unde s-au creat spatii functionale pentru desfasurarea activitatilor de recuperare si integrare in societate a copiilor cu handicap, ce provin din Aiud si din localitatile invecinate, Unirea, Noslac sau Ocna Mures. Acesta initiativa a generat, printr-un proiect complementar de economie sociala, si alte rezultate concrete la Sincrai, locatie vizitata si ea de catre delegatiile conduse de ADR Centru. Aici participantii au vazut o plantatie ecologica de trandafiri, la care persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, beneficiari ai serviciilor Centrului Comunitar „Resursa”, invata sa cultive trandafiri. Centrul comunitar ”Resursa” din Aiud are 57 de beneficiari, dintre care, pana in prezent, si-au gasit un loc de munca, sau sunt in curs de angajare aproape 20%. Dintre beneficiarii serviciilor oferite de centru in acest domeniu, 10 persoane sunt cu handicap mediu si provin din Casa de Tip Familial pentru Copii cu Dizabilitati. In total, 105 persoane au beneficiat de serviciile Centrului Comunitar ”Resursa” Aiud, iar 26 dintre acestea au fost integrate pe piata muncii.
Oaspetele ADR Centru la aceasta vizita cu presa, doamna Ambasador Angela Filote, a declarat: ”Noi continuam sa subliniem ca, pe langa rata de absorbtie, si chiar mai important, este impactul real al proiectelor si capacitatea lor de a aduce o schimbare in viata de zi cu zi a oamenilor. Cu alte cuvinte, ne intereseaza si cantitatea, reflectata in rata de absorbtie, dar mai ales calitatea proiectelor finantate. Este un prilej pentru noi de a discuta cu presa, de a vizita cateva dintre miile de proiecte finantate de Uniunea Europeana in Romania si a afla de la beneficiari care este experienta lor in utilizarea acestor fonduri. Imi doresc ca vizitele in diferite locuri din tara sa aduca Uniunea Europeana mai aproape de fiecare cetatean si de nevoile si preocuparile lui. Putem construi Europa viitoare doar impreuna, prin dialog si prin implicarea activa a fiecaruia dintre noi in proiectul european”.
”Ne bucuram de prezenta doamnei Ambasador alaturi de noi la aceasta vizita cu presa. Pe parcursul acestor doua zile, am putut vedea cu totii rezultatele in actiune ale acestor proiecte, care ilustreaza cum fondurile alocate prin programul Regio gestionat de ADR Centru la nivel regional imbunatatesc viata oamenilor. Avem 436 de contracte de finantare semnate, prin care deja am investit in Regiunea Centru peste 250 milioane euro fonduri nerambursabile, care au generat, pe parcursul acestor 7 ani, rezultate evidente, in care peste 3000 de persoane si-au gasit un loc de munca. Alaturi de beneficiari am reusit, pentru cel putin 1 milion de cetateni ai regiunii, sa crestem gradul de siguranta in trafic, sa reducem timpul de interventie in cazul calamitatilor sau accidentelor, sa asiguram conditii de studiu moderne, sa construim, sa dotam si sa reabilitam centre de asistenta sociale pentru tineri sau varstnici, sa modernizam pensiuni, hoteluri, sa valorificam obiective turistice, sau sa finantam constructia unor centre de afaceri pentru dezvoltarea mediului privat. In foarte putine cuvinte si cifre, acestea sunt cateva rezultate obtinute prin fondurile Regio, prezentate si in aceasta vizita cu presa” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR centru
Vizita s-a incheiat cu o sesiune de intrebari si concluzii pentru presa, ce a avut loc in cadrul unei intalniri degajate sustinute la ultimul proiect vizitat, ”Casa Domeniile Vinului”. Aici cu un buget de 858.000 lei fonduri nerambursabile, intr-un fosta magazie CAP, a fost ridicata in doi ani de zile o pensiune turistica cu mai mult de 20 de locuri de cazare si 6 noi locuri de munca, ce sustine dezvoltarea zonei si atragerea de turisti, care astfel se pot bucura de linistea si peisajul agroturistic oferit si de zona rurala a Regiunii Centru.