Conferință internațională pe tema atragerii de investitori și dezvoltare economică prin inovare la Alba Iulia

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru organizează, în perioada 5-8 noiembrie 2019, o suită de evenimente menite să ducă la coagularea regională a tuturor inițiativelor privind atragerea de investitori și promovarea mediului de afaceri din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Punctul central îl constituie Conferința Internațională privind ”Implementarea Strategiei de Specializare Inteligentă prin Programul Operațional Regional și dezvoltarea economică prin inovare: modele şi instrumente promovate de regiuni din Germania, Ungaria şi România”, care va avea loc în 7 noiembrie 2019, la Alba Iulia. În decursul perioadei menționate, invitații străini din Germania și Ungaria vor avea și vizite de documentare în municipiile Alba Iulia, Tîrgu Mureș și Sebeș.

Implementarea Programului Operațional Regional susține investițiile ce generează dezvoltare, ce au la bază principiul parteneriatului și experiența dobândită prin schimburi de bune practici și exemple de proiecte de succes între regiuni. Pornind de la aceste realități, ADR Centru, în colaborare cu regiunile europene, a dezvoltat, în special de când România este membră UE, un parteneriat aflat în continuă dezvoltare și care confirmă încă o dată că trăim într-o Europă a regiunilor, ce are în centrul atenției cetățenii.

Ultimii ani parcurși în procesul de dezvoltare regională și rezultatele obținute la nivel local reprezintă cel mai bun motiv pentru a aduce în centrul atenției publice schimbul de bune practici de la nivel regional și european. Astfel, în cadrul Conferinței vor fi analizate nu doar parteneriatele europene ale Regiunii Centru ci și felul în care acestea pot deveni mai valoroase pentru întreaga comunitate. Vor fi prezentate reprezentanților autorităților administrației publice locale, precum și tuturor partenerilor instituționali ai Agenției, modalitățile prin care actorii locali se pot implica în procesul de susținere și dezvoltare a activităților economice, care trebuie să fie complementare investițiilor realizate de mediul public din regiunea noastră.

”În zilele noastre, procesul de dezvoltare economică se confruntă cu provocări complet noi, din cauza digitalizării și industriei 4.0. Experiența landului german Brandenburg ne arată că nu numai salariile contează, atunci când marii investitori caută să se extindă. Și calificările sunt importante, dar nu esențiale, pentru că, oricum, companiile se așteaptă la dificultăți. În multe cazuri, noile locații sunt deja prestabilite, dar ofertele locale trebuie să prezinte informații valoroase companiilor și pieței. Dezvoltarea afacerilor trebuie să se bazeze pe servicii complete pentru antreprenori sau investitori dintr-o singură sursă. În același timp, localitatea sau județul, ca furnizor al locației, trebuie să rămână întotdeauna neutru față de toți investitorii. Ceea ce este nou în era digitală, este că și companiile mici, inovatoare, au oportunități de putere mondială. Iar aceste exemple ne sunt prezentate din Ungaria vecină.

Noi, prin această conferință, vom aduce la aceeași masă atât autoritățile administrației publice locale, cât și reprezentanții universităților și ai Camerelor de Comerț, pentru a vedea cele mai bune modele. Invitații noștri vor prezenta sistemele germane și maghiare ce vizează, pe de o parte, modul în care alții știu să se promoveze și să atragă investitorii și, pe de altă parte, importanța activităților inovative și cooperarea externă a companiilor, pentru maximizarea profiturilor. Toate aceste activități trebuie sprijinite la nivel local și regional, în caz contrar regiunea respectivă riscă să-și piardă atractivitatea și competitivitatea la nivel național și european, în defavoarea tuturor cetățenilor.

ADR Centru are toate motivele să considere că, pe baza exemplelor de bune practici pe care le susținem, Regiunea Centru o să-și valorifice bine oportunitățile pe care le-am menționat în Strategia noastră de Specializare Inteligentă”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.