Sedinta CDR Centru va fi condusa de catre presedintele acestui for, domnul Ion Dumitrel, iar pe ordinea de zi a lucrarilor este prevazuta adoptarea proiectelor de hotarari privind aprobarea Raportului de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pe anul 2009 si privind aprobarea Planului de lucru al ADR Centru pentru anul 2010. Lucrarile CDR vor include o analiza asupra implementarii Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru si propuneri de realocare sume intre axele prioritare ale Programului, precum si un raport privind activitatea coordonatorului polului de crestere Brasov.
Celelalte puncte de pe ordinea de zi a sedintei includ o informare asupra Raportului intermediar de evaluare a Programului Operational Regional si inca patru proiecte de hotarari, referitoare la proiectele regionale pregatite de ADR Centru, pentru dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare in Regiunea Centru utilizand tehnologia GIS, pentru realizarea strategiei de dezvoltare a turismului in Regiunea Centru, pentru implementarea aplicatiei „Cresterea capacitatii personalului din administratia publica locala si judeteana de a furniza servicii publice de calitate” si pentru proiectul META4LIFE. Tot in cadrul sedintei CDR Centru din 9 martie ac, va fi prezentat reprezentantilor autoritatilor publice locale si proiectul dezvoltat de Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu, intitulat "Parteneriat pentru un mediu curat, reducerea deseurilor si dezvoltarea durabila in Regiunea 7 Centru". Lista completa a punctelor de pe ordinea de zi a Sedintei ordinare a CDR Centru din data de 9 martie 2010 se gaseste pe site-ul www.adrcentru.ro, sectiunea „Despre noi/CDR“.
Complementar cu sedinta CDR Centru se vor desfasura si lucrarile CRESC Centru, in cadrul careia va fi analizat Raportul de activitate al CRESC Centru pe anul 2009. In continuare, discutiile vor viza gradul de atragere a fondurilor nerambursabile, analizat pe baza situatiei proiectelor depuse pe Axele Prioritare ale Programului Operational Regional. In cadrul CRESC Centru se va realiza si corelarea proiectelor finantate si finantabile la nivelul Regiunii Centru din fonduri publice, in vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare regionala.
Cel mai important subiect din cadrul celor doua sedinte se refera la analiza oportunitatilor de finantare ramase inca active in cadrul programului REGIO, in vederea impulsionarii depunerii de proiecte pe anumite domenii de interventie din cadrul axelor prioritare 3 si 4. Factorii de decizie de la nivel regional vor discuta despre oportunitatile de valorificare a proiectelor cuprinse in portofoliul regional. Pentru putea finanta un numar cat mai mare de proiecte se va aduce in discutie problema realocarii fondurilor, de pe domeniile unde sunt mai putine cereri de finantare, catre acele domenii unde numarul cererilor de finantare si suma solicitata prin proiecte depasesc alocarea initiala prin program. In acest fel, membrii CDR Centru vor incerca sa valorifice cat mai multe din proiectele deja intocmite la nivel regional si care nu au putut beneficia de finantare datorita disponibilitatilor financiare prestabilite in urma cu peste trei ani.
„Suntem preocupati de atragerea in procent cat mai mare a fondurilor structurale alocate pentru investitii in infrastructura si dezvoltare regionala. In aceasta intalnire a membrilor CRESC si CDR Centru vom analiza posibilitatile de dezvoltare regionala unitara, analizand cele mai bune oportunitati de depunere a proiectelor de finantare nerambursabila prin REGIO, pe domeniile unde inca nu exista suficiente proiecte. Aproape toate domeniile majore de interventie sunt acoperite de proiecte, cu exceptia DMI 3.2, a DMI 4.1 si a DMI 4.2 unde mai sunt sume disponibile. Investitiile pe oricare dintre domeniile REGIO reprezinta prioritati pentru Regiunea Centru, cu atat mai mult cu cat cererea pentru finantari nerambursabile este mai mare decat alocarea financiara prin Programul Operational Regional”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Alba Iulia, 08.03.2010