Polii de Crestere din Romania sunt nominalizati prin HG 998/2008 si reprezinta acele areale urbane mari in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru a fost desemnat ca si pol de crestere municipiul Brasov si arealul metropolitan aferent. Rolul acestui seminar l-a constituit analiza modului in care sunt implementate proiectele de dezvoltare in cadrul marilor areale urbane, fiind dezbatute stadiile de implementare a Planurilor Integrate de Dezvoltare de la nivelul fiecarui Pol de Crestere din tara, precum si problemele intampinate in derularea proiectelor cu finantare europeana. La intalnire au participat domnul Razvan Murgeanu, secretar de stat in MDRT, domnul Gabriel Friptu, director general AM POR si doamna Antoaneta Popescu, director Directia de Monitorizare din cadrul ACIS.
”ADR Centru este implicata direct in acest proces deoarece, prin intermediul Axei Prioritare 1 din cadrul Programului Operational Regional, se doreste cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca, prin reabilitarea infrastructurii si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului in Polul de Crestere Brasov. Deja sunt in derulare cinci proiecte in Brasov, care aduc investitii de peste 14 milioane euro, dintre cele 25 de cereri de finantare depuse, care solicita circa 78 milioane euro. Polul de crestere Brasov are alocata suma nerambursabila de 74,3 milioane euro, iar fiecare cent din acesti bani va atrage si mai multe investitii, pentru a asigura locuitorilor din arealul urban brasovean un trai mai bun, pe baza noului concept de dezvoltare prin Planuri Integrate. Multe alte proiecte din cadrul acestor planuri vor atrage resurse din celelalte programe operationale, din bugetul de stat sau bugetul local, precum si din surse private. Prin aceasta reuniune am analizat sistemul de colaborare dintre departamentele care se ocupa cu implementarea tuturor acestor proiecte”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
In cadrul intalnirii de la Hotel Aro Brasov au fost abordate teme referitoare la responsabilitatile coordonatorilor poli de crestere in perioada implementarii proiectelor din Planurile Integrate de Dezvoltare. Tinand cont ca activitatea polilor de crestere din Romania este finantata din Programul Operational Asistenta Tehnica, deoarece vizeaza implementarea unor proiecte integrate, participantii au discutat si sistemul de functionare a acestor departamente in anii 2012 si 2013.
”Zona Metropolitana Brasov include 15 localitati si Consiliul Judetean Brasov. La nivelul acestei zone a fost creata o agentie metropolitana care se ocupa de realizarea si implementarea Planului Integrat de Dezvoltare si a proiectelor aferente acestuia. Pe langa proiectele finantate prin programul REGIO, inca aproape 100 de initiative, cu o valoare totala de aproape doua miliarde euro, vor putea obtine finantare nerambursabila. In cursul lunii februarie 2012, Polul de Crestere Brasov a depus aproape toate proiectele pentru care se solicita finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional – Axa Prioritara 1, Domeniul major de interventie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana, subdomeniul Poli de Crestere. Prin contractarea fondurilor pentru aceste proiecte, reusim sa ne atingem obiectivele asumate prin acest program finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei”, a declarat Coordonatorul Polului de Crestere Brasov, domnul Mihail Vestea.
Evenimentul de la Brasov a inclus o conferinta de presa pentru prezentarea rezultatelor la care s-a ajuns in urma discutiilor si s-a incheiat cu vizite in teren la proiecte prioritare din Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Crestere Brasov. Astfel, in cadrul proiectului integrat pentru „Dezvoltarea si promovarea potentialului turistic din Statiunea Poiana Brasov”, au fost vizitate locatiile unde se va investi pentru ”Extinderea si modernizarea domeniului schiabil in Poiana Brasov”, pentru ”Amenajare capacitate parcare si constructie terminal transport public in Poiana Brasov”, precum si pentru ”Amenajare spatii de agrement si divertisment in Statiunea Poiana Brasov”. In cadrul proiectului integrat „Dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare si de sprijinire a afacerilor in Polul de Crestere Brasov”, au fost trecute in revista proiectele ”Tronson centura de legatura DN 1–DN 11–DN 13–DN 1/ DN 73”, ”Drumuri acces zona economica Coresi”, ”Pasaj rutier calea ferata Str. Independentei”, precum si ”Dublare Pasaj rutier Fartec” – recent semnat. Au mai fost vizitate locatiile unde se vor implementa proiectele ”Centru de afaceri, transfer tehnologic si incubator de afaceri”, ”Campus Genius al Universitatii Transilvania Brasov, institut de cercetare, dezvoltare, inovare”, ”Centru de dezvoltare si cercetare aplicata Transilvania Motorland”, dar si ”Clusterul regional electrotehnic ETREC, Platforma Electroprecizia, Sacele”.