DEZVOLTAREA ORASELOR REGIUNII CENTRU PRIN FONDURI REGIO

Noua primarii de municipii au depus cereri de finantare prin care si-au propus sa dezvolte infrastructura urbana, mediul social si de afaceri din fiecare municipiu. Data de 31 martie 2009 a reprezentat termenul limita de depunere al cererilor de finantare nerambursabila prin care se pot finanta proiectele integrate pentru dezvoltare urbana a centrelor urbane din Regiunea Centru.

Peste 44 milioane de euro sunt disponibili spre finantare prin subdomeniul Centre Urbane al Axei prioritare 1 a Programului Operational Regional, pe perioada 2007-2013. Aceasta este prima cerere deschisa de Planuri integrate si proiecte lansata in cadrul domeniului de interventie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbana”, pentru orasele si municipiile – centre urbane. Lansata in 6 noiembrie 2008, cererea de proiecte pentru sub-domeniul Centre urbane al Axei Prioritare 1 este singura dintre cele trei destinate subdomeniilor acestei axe care a avut termen limita de depunere. Axa Prioritara 1 a Programului Operational Regional „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor” are ca scop cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca, prin reabilitarea infrastructurii urbane, imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului. Pe acest subdomeniu puteau solicita finantare nerambusabila centrele urbane, reprezentate de orase sau municipii cu peste 10.000 de locuitori, dar altele decat polii de crestere si polii de dezvoltare urbana desemnati prin HG 998/2008, respectiv orasele Brasov, Sibiu si Tirgu Mures din Regiunea Centru. Fiecare municipiu din cele 9 a depus spre finantare cate un Plan Integrat de Dezvoltare Urbana care cuprinde o lista a proiectelor pentru care se solicita finantare nerambursabila. Aceste proiecte individuale trebuiau in mod obligatoriu sa se incadreze in urmatoarele categorii de operatiuni si activitati eligibile: reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publica urbana, transport si mobilitatea populatiei si patrimoniu cultural mondial (UNESCO), national si local, din mediul urban), dezvoltarea durabila a mediului de afaceri si reabilitarea infrastructurii sociale.

„Spre deosebire de celelalte axe prioritare ale Programului Operational Regional, Axa Prioritara 1 este axa cu cea mai mare alocare financiara, dar si cu un grad de complexitate crescut. Un plan integrat de dezvoltare urbana reprezinta un document de planificare a dezvoltarii, de mai mare sau mai mica anvergura, in functie de categoria solicitantului. Planurile trebuie sa vizeze rezolvarea simultana a unor serii de probleme, de fapt nevoi ale localitatii, intre care exista relatii de interdependenta. Este vorba de drumuri, de activitati economice si sociale, care reflecta necesitatea crearii unui climat de siguranta si de incredere a cetatenilor in dezvoltarea orasului, in existenta unui loc de munca si a unui nivel de trai mai bun”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia, 01.04.2009