Seminarii privind accesarea fondurilor pentru reabilitarea statiunilor turistice din Regiunea Centru

Lansarea prioritatii de investitii 7.1 a Programului Operational Regional 2014-2020, la nivelul Regiunii Centru a avut loc la Sovata, in 26.04.2016. Seminarul de informare organizat de catre ADR Centru, in vederea prezentarii fondurilor pentru dezvoltarea celor 22 de statiuni balneare si turistice care pot depune proiecte la nivelul Regiunii Centru, a reunit participanti din aproape toate judetele regiunii.

In cadrul prioritatii de investitii 7.1 cei prezenti la eveniment au aflat ca pot solicita fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii la scara mica din statiunile turistice si balneare, pentru amenajarea obiectivelor turistice naturale, pentru construirea unor facilitati de agrement, de tipul zone speciale pentru sport, locuri de joaca pentru copii, amfiteatre in aer liber sau altele, dar si pentru activitati de marketing sau promovare, in vederea atragerii turistilor. Cu un buget de 13,45 milioane euro fonduri nerambursabile alocate  la nivelul Regiunii Centru, cei ce doresc sa obtina finantare pot depune, incepand cu 01.06.2016, cereri de finantare cu o valoare de maxim 5 milioane euro per proiect.

In cadrul intalnirii de la Sovata, celor prezenti le-a fost subliniata importanta existentei unei strategii de dezvoltare locala, elaborate de autoritatea publica locala in parteneriat cu actorii privati, care sa includa si investitiile ce se doresc a fi realizate din fonduri nerambursabile. Proiectele ce se vor finanta trebuie sa contribuie la valorificarea durabila a resurselor turistice locale, trebuie sa genereze cresterea numarului mediu de salariati in statiunile turistice, precum si o crestere a numarului de vizitatori in statiunea turistica, ca urmare a implementarii proiectului. O alta obligatie a celor ce depun proiect spre finantare este derularea anterior depunerii cererii de finantare, a unui proces de consultare publica care sa implice si structurile asociative, reprezentantii societatii civile, dar si ai mediului de afaceri.

Obligatiile minime privind activitatile de informare si publicitate, bugetul disponibil, dar si obligativitatea elaborarii unui plan de marketing, care sa sustina primaria in atingerea indicatorilor estimati referitor la cresterea numarului de vizitatori, a fost un alt punct al agendei seminarului de lansare organizat de catre ADR Centru. Modalitatea in care se va completa formularul online in sistemul MySMIS, cerintele ce trebuie indeplinite pentru a depune o cerere de finantare on-line si restrictiile sistemului, au fost de asemenea prezentate celor interesati de pregatirea de cereri de finantare in domeniul dezvoltarii statiunilor turistice.  Acest seminar a incheiat suita de seminarii regionale care au avut loc la nivelul Regiunii Centru, ca urmare a lansarii pana in prezent, a 4 prioritati de investitii din cadrul POR 2014-2020.