Membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru, care reprezinta organismul consultativ in cadrul caruia sunt analizate prioritatile de investitii publice la nivel regional, s-au reunit la Alba Iulia, la invitatia ADR Centru pentru a fi informati despre stadiul implementarii Programului Operational Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru. Rolul CRESC este de a dezbate prioritatile investitionale finantate din fonduri comunitare sau bugete locale, in vederea atingerii obiectivelor strategiei de dezvoltare a regiunii. Pe aceste baze, la Alba Iulia, acum la finalul anului 2012 a fost prezentata si corelarea proiectelor finantate sau finantabile din fonduri publice la nivelul Regiunii, astfel incat reprezentantii autoritatilor publice locale sa-si poata coordona strategiile si proiectele de dezvoltare.
In calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP), ADR Centru a organizat si o intalnire a Comitetului, la Alba Iulia, pentru a transmite informatiile privind activitatile de pregatire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. Participantii la reuniune au discutat despre stadiul elaborarii Strategiei Regionale de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 si despre graficul de activitati ce urmeaza a fi desfasurate de CRP „Centru” in anul 2013. La aceasta intalnire au fost dezbatute si chestiuni legate de activitatea de planificare regionala, cum sunt definitivarea componentei grupurilor tematice de lucru, concluziile cele mai importante rezultate din analiza socio-economica si din analiza SWOT regionala, precum si aprofundarea unor aspecte reiesite din aceste analize, prin elaborarea de studii tematice.
”Avand in vedere principiul parteneriatului in planificare, la nivelul Regiunii Centru a fost infiintat Comitetul Regional pentru Planificare, reprezentand cadrul larg partenerial al Consiliului Dezvoltarii Regionale in activitatea de fundamentare a Planului de Dezvoltare Regionala pe perioada 2014-2020 si cuprinde persoane care reprezinta institutii si organizatii la nivel regional, reprezentanti ai grupurilor de lucru judetene, precum si reprezentanti ai partenerilor economici si sociali reprezentativi din Regiunea Centru. Acest comitet are rolul de a aviza documentele de planificare elaborate la nivel regional, pe care le supune apoi pentru aprobare CDR Centru. Ulterior activitatii de planificare se intocmesc si se implementeaza proiectele. Acum, in Regiunea Centru sunt contractate fonduri nerambursabile de peste 400 milioane euro, dar sunt si multe cereri de finantare in evaluare sau in listele de rezerva. Toate aceste prioritati de investitii sunt permanent analizate de ADR Centru si de membrii CRESC, astfel incat sa nu apara necorelari sau sincope in procesul de absorbtie a fondurilor. Practic, astfel de intalniri de lucru au rolul de a fluidiza procesul de absorbtie a fondurilor, iar noi apreciem ca, in cadrul Programului REGIO gradul de absorbtie va creste de la circa 33% in prezent, la peste 90% in trei ani”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Reprezentantii autoritatilor publice locale, ai mediului de afaceri si ai societatii civile din Regiunea Centru s-au intalnit astazi la Alba Iulia pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finantare, in concordanta cu directiile urmatoarei perioade de programare financiara a fondurilor Uniunii Europene. Intalnirea de lucru a fost organizata de catre ADR Centru pentru discutii referitoare la viziunea de dezvoltare a Regiunii Centru pe termen lung, iar la reuniune au participat membri CRESC Centru si ai Comitetului Regional de Planificare Centru.