Cu fonduri de 5,53 milioane lei, Baile carbogazoase din Biborteni, Baraolt, vor intra in lucrari de reabilitare pentru modernizarea si transformarea acestora intr-un nou punct de atractie turistica, ce va diversifica oferta de servicii a orasului. Contractul de finantare prevede ca, pe parcursul unui an si jumatate, utilitatile bailor sa se modernizeze si sa ofere spatii de agrement ce vor atrage cat mai multi turisti veniti sa viziteze orasul. Documentul a fost semnat la sediul Consiliului Judetean Covasna, din Sfantu Gheorghe, de catre domnul Barna András Lázár-Kiss, primarul orasului Baraolt si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, in prezenta presedintelui CJ Covasna, domnul Tamás Sándor. Proiectul este finantat din fondurile Programului Operational Regional, domeniul major de interventie 5.2, destinat modernizarii infrastructurii de turism regional, program gestionat de catre ADR Centru la nivelul Regiunii Centru.
Valoarea totala a proiectului „Reabilitare si modernizare bai carbogazoase Biborteni, Oras Baraolt” este de 5,53 milioane lei, din care 2,52 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata de catre Primaria orasului, iar diferenta dintre cele doua sume reprezinta contributia adusa de beneficiar la realizarea proiectului. Prin fondurile solicitate, autoritatile urmaresc cresterea numarului de turisti care au acces la aceste facilitati si crearea de noi locuri de munca. Structura de agreement existenta se va reabilita si moderniza fiind realizate, la finalul proiectului, 15 servicii complet noi de agreement si spa modern. Astfel va fi reabilitata cladirea in suprafata de peste 1100 mp a spa-ului, terasa acoperita si anexele. Vor mai intra in reabilitare sauna, pavilionul de apa minerala, precum si 7 bazine de inot, de hidromasaj, de copii, atat cele cu apa rece cat si cele de apa minerala. Pe parcursul implementarii proiectului vor fi realizate si racordurile la utilitati: curent, gaz, la panouri solare, la canalizare si se vor achizitiona dotarile necesare pentru instalatii.
“Suplimentarea resurselor locale bugetare cu fonduri atrase din turismul local este o strategie pe termen lung care va genera si pentru cetatenii din Baraolt, venituri si beneficii. Diversificarea ofertei turistice, va da atat cetatenilor cat si turistilor un spatiu de agrement in care sa se relaxeze, sa participe la evenimentele culturale locale sau sa practice diverse activitati sportive. Desi contributia de peste 3 milioane lei reprezinta acum un efort financiar pentru bugetul primariei, obtinerea unor rezultate pe termen lung va aduce venituri si poate reinscrie localitatea pe traseele obiectivelor turistice nationale, ce ofera servicii de calitate. Acesta este cel de-al 24-lea proiect contractat pe domeniul 5.2, prin care am investit in infrastructura turistica din Regiunea Centru peste 141 milioane lei fonduri nerambursabile”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
”Fost oras minier, Baraoltul este in prezent axat pe industria prelucrarii lemnului, dar prezinta reale posibilitati de dezvoltare in domeniul turismului balnear. Resursele de ape minerale, de diverse feluri, pot si trebuie sa asigure dezvoltarea acestei zone, deoarece sunt foarte eficiente in tratarea diferitelor boli, unele fiind folosite pentru bai curative, altele pentru cura interna, dar totodata si ca ape de masa. Acum, Consiliul Judetean Covasna acorda o atentie deosebita investitiilor pentru valorificarea potentialului turistic, deoarece aceste resurse pot inlocui vechea activitate axata pe minerit si pot ocupa o pondere insemnata din forta de munca locala. Obiectivele de dezvoltare ale judetului Covasna, pentru urmatorii ani, includ dezvoltarea agriculturii, modernizarea retelei de drumuri, dezvoltarea turismului si realizarea de lucrari publice in educatie, sanatate, gestionarea deseurilor, dar si in domeniul social. Consiliul Judetean investeste si atrage fonduri europene in toate aceste domenii, dar asiguram si sprijin acelor comunitati locale care, ca si Baraoltul, pregatesc propriile proiecte in domeniile considerate de noi toti prioritare”, a declarat, dupa evenimentul de semnare a contractului de finantare, domnul Tamás Sándor, presedintele Consiliului Judetean Covasna si al CDR Centru.
La nivelul judetului Covasna acesta este cel de-al treilea proiect finantat de REGIO pentru reabilitarea infrastructurii turistice, de catre autoritatile publice locale. Celelalte doua proiecte vizeaza reabilitarea infrastructurii in statiunea balneo-climaterica Covasna, precum si crearea si modernizarea infrastructurii de agrement din statiunea Sugas-Bai. Detalii ale tuturor contractelor de finantare semnate la nivelul Regiunii Centru prin programul Regio, puteti obtine accesand pagina web Regio ADR Centru, link: http://harta.regio-adrcentru.ro/.