Regiunea Centru are deja o strategie coerenta de dezvoltare avizata de Comitetul Regional de Planificare. In acest context, expertii Bancii Mondiale (BM) asigura pregatirea mecanismelor institutionale si de planificare pentru noua perioada de alocare a fondurilor europene, 2014-2020. Acesta este cadrul care a generat intalnirea de lucru organizata de Banca Mondiala si ADR Centru, la Alba Iulia, pentru consultari publice cu reprezentantii autoritatilor publice locale din Regiunea Centru.
Intalnirea a avut ca scop prezentarea unor rapoarte ale expertilor BM, realizate prin studii si analize, contractate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Aceste studii reprezinta asistenta tehnica prin care urmareste generarea de propuneri pentru noua perioada de finantare prin Programele Operationale, finantate de UE. Evenimentul de la Alba Iulia face parte dintr-o suita care vizeaza toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei, pentru a da posibilitatea tuturor celor care au accesat fonduri nerambursabile, dar mai ales celor ce intentioneaza sa faca acest lucru, in cadrul noii perioade de programare, sa aduca solutii de imbunatatirea proceselor de alocare si gestionare a acestor fonduri, astfel incat sa se asigure o rata de absorbtie cat mai mare. Peste 40 de experti de la nivelul administratiei locale au participat la intalnirea de lucru organizata la Hotel Parc. Documentele care au constituit baza dezbaterilor sunt cinci studii realizate de BM, la solicitarea MDRAP, cu urmatoarele teme: “Colaborarea si comunicarea dintre Autoritatea de Management si Organismele Intermediare in cadrul Programului Operational Regional”, “Sprijinul acordat de Autoritatea de Management si Organismele Intermediare solicitantilor si beneficiarilor POR”, “Identificarea modelelor de selectie a proiectelor POR 2014 – 2020”, “Polii de crestere – Faza urmatoare”, precum si “Orase competitive – Solutii pentru cresterea sustenabila si incluziva a Romaniei”.
“Este important faptul ca acest set de rapoarte al expertilor BM a fost realizat in urma evaluarilor din teritoriu privind absorbtia fondurilor europene. Am discutat deschis cu participantii la intalnirea de lucru despre problemele intampinate in atragerea fondurilor, despre birocratie si reducerea ei, despre planificare si realizari. Din fericire, consideram ca, in Regiunea Centru, acestea din urma sunt cele care dovedesc ca efortul a meritat, iar situatia va evolua in beneficiul cetatenilor. Concluzia expertilor Bancii Mondiale a fost ca Autoritatea de Management si Organismele Intermediare au colaborat destul de bine, in sprijinul beneficiarilor. Totusi, pe viitor, aceasta colaborare trebuie imbunatatita si simplificata, in special prin eliminarea modificarilor “in timpul jocului”, cum se spune, pentru ca viitorii solicitanti de fonduri sa-si realizeze eficient proiectele finantate de Uniunea Europeana”, a declarant domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
In sectiunea PROGRAMARE 2014 – 2020 din site-ul www.regio-adrcentru.ro se regasesc prezentarile expertilor BM, realizate pentru sustinerea rapoartelor sintetice din analizele pregatite la solicitarea MDRAP. Cele 5 studii vor fi disponibile pe aceeasi pagina de internet a ADR Centru, dupa finalizarea consultarilor din regiunile de dezvoltare si intocmirea propunerii finale ce va fi transmisa AM POR de catre Banca Mondiala.