Fonduri Regio pentru modernizarea zonei centrale a Făgărașului

Aproape 10 milioane euro, pentru reabilitarea a 3,3 hectare de spații pietonale, modernizarea unei suprafețe de peste 2300 mp piste de biciclete, realizarea de 2 hectare de spații verzi și multe altele

Cu prilejul Sărbătorilor de Crăciun, edilii din Făgăraș sunt mulțumiți că au fost contractate Toate cele trei proiecte integrate pregătite și depuse la ADR Centru, în vederea finanțării prin Axa Prioritară 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020. Este vorba de investiții semnificative din fonduri europene pentru eficientizarea transportului public de călători și pentru reducerea poluării. Valoarea totală cumulată a celor trei proiecte este de peste 135 milioane lei. Toate cele trei proiecte au fost semnate în intervalul octombrie – decembrie 2019, ultimul dintre ele având valoarea totală de peste 45,7 milioane lei.

Proiectul depus de Municipiul Făgăraș urmărește dezvoltarea mobilității urbane prin schimbarea accentului, de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor, la mobilitatea bazată pe mersul pe jos, la utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, la utilizarea transportului public de înaltă calitate și eficiență, concomitent cu utilizarea unor categorii de vehicule nepoluante.

”Investim susținut în dezvoltarea Făgărașului având semnate șapte proiecte, a căror valoare totală este de două ori mai mare decât bugetul orașului pe anul 2019. Avem în lucru reabilitarea Cetății și reducerea consumurilor de energie, ne preocupă domeniul social, sănătatea și educația, dar și infrastructura. Fața acestui oraș se va schimba în bine, în scurt timp. Avem contractul pentru reabilitarea străzilor, a spațiilor centrale, a sistemului de transport și a zonelor pietonale. Este orașul oamenilor, redat înapoi oamenilor! Aspectele mobilității urbane sunt cele mai importante, pentru că vedem zi de zi câtă nevoie are infrastructura rutieră de modernizare. Acesta este cel de-al treilea proiect de circa 10 milioane euro cu care ne completăm inițiativele de modernizare. Vorbim de zona centrală, unde stăpâni vor fi pietonii, vorbim de spații verzi și de piste de biciclete și mai vorbim de trasee moderne pentru autobuze. Toate le facem pentru locuitori, care se vor bucura cu adevărat, în mai puțin de patru ani de rezultatele fondurilor europene”, a declarat domnul Gheorghe Sucaciu, Primarul municipiului Făgăraș.

Cererea de finanțare pentru proiectul Modernizarea și pietonizarea zonei centrale Făgăraș are ca obiectiv specific modernizarea traseelor de transport public, dublarea, în cinci ani, a numărului de utilizatori ai transportului în comun în municipiul, creșterea gradului de siguranță si accesibilitate pentru pietoni în centrul orașului și, nu în ultimul rând, reducerea poluării, inclusiv a poluării fonice cu 40%. Edilii consideră că astfel se vor crea condiții propice pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii emisiilor de echivalent CO2 din transport.

Și prin acest al treilea proiect al UAT Făgăraș, se vor reduce cu minim 6%, până în anul 2024, emisiile poluante în zona centrală a orașului, ca urmare a introducerii în transportul în comun a cel puțin unui autobuz electric de capacitate medie, se va dezvolta sistemul de piste de biciclete, în suprafață de peste 2300 mp, și se va crea un sistem de închiriere biciclete, estimându-se o creștere mare a numărului de utilizatori. Din punctul de vedere al infrastructurii edilitare se vor moderniza mai mult de 20.000 mp de căi rutiere, special pentru traseele de transport public, dar și peste 33.000 mp de spații pietonale. Suprafața totală a spațiilor verzi din zona centrală va fi de peste 19.500 mp. Valoarea totală a proiectului este de 45.737.226,73 lei, din care peste 42,1 milioane lei (adică mai mult de 9,2 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, iar contribuția beneficiarului se va ridica la circa 3,5 milioane lei, pentru cheltuielile eligibile și neeligibile. Și data limită de finalizare a acestui proiect este prevăzută la sfârșitul anului 2023. Mai multe detalii despre proiect puteți regăsi în Fișa atașată prezentului mesaj de presă.

”La nivelul Regiunii Centru sunt solicitate peste 90 milioane euro, pentru 11 proiecte de îmbunătățire a mobilității urbane, între care Făgărașul are trei cereri de finanțare, toate contractate. Vorbim preponderent de mobilitatea urbană durabilă, ca fiind expresia dezvoltării unui sistem de transport solid, ecologic și eficient, prietenos cu mediul, dar și cu oamenii. În vederea dezvoltării orașului și pentru creșterea calității vieții locuitorilor întregii zone, în Făgăraș a fost gândit un sistem de transport, eficient și durabil, accesibil și economic. Prin proiectul semnat acum se va schimba aspectul zonei centrale, reprezentativă pentru Făgăraș, unde se regăsesc multe obiective de interes local și regional. Zona centrala este deservită și de transportul public, dar cuprinde și  spații pietonale care încă nu sunt pe deplin accesibilizate, iar aspectul lor estetic este neglijat în raport cu importanța zonei. Sperăm ca, la final, să putem vorbi de o reală îmbunătățire a spațiului și a mobilității urbane în Făgăraș, ca urmare a tuturor acestor investiții”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.