Fonduri europene de pana la 200.000 de euro pentru afacerile mici

Fondurile europene de pana la 200.000 de euro pentru afacerile mici, fara sa fie nevoie de cofinantare proprie din partea antreprenorilor, se estimeaza a se lansa in februarie 2016. In aceste proiecte, cheltuiala microintreprinderii cu TVA va fi eligibila, daca va fi nedeductibila.

Prioritatea de investitie 2.1. a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, care ofera ajutoare de minimis de pana la 200.000 de euro cu fonduri europene urmeaza fie deschisa printr-un apel de proiecte estimativ in cursul lunii februarie 2016, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Gabriel Friptu, director in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, coordonatorul programelor pentru fonduri UE gestionate de MDRAP.

„Speram ca vom putea deschide apelul de proiecte in cursul lunii februarie. Dorim ca inscrierea sa se faca online si asteptam definitivarea sistemului electronic de la Ministerul Fondurilor Europene”, a declarat Gabriel Friptu, director in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), coordonatorul programelor pentru fonduri UE gestionate de MDRAP. ”Inainte de acestea, Ghidul solicitantului – conditii specifice pentru aceasta linie de finantare, in forma consolidata, va fi publicat pana a finalul lunii ianuarie”, au comunicat oficialii MDRAP.

Microintreprinderile vor primi pana la 200.000 de euro, fara contributie proprie

Noua linie de finantare va oferi microintreprinderilor ajutoare de minimis de maximum 200.000 de euro, pentru investitii. Intensitatea finantarii este de 100%, ceea ce inseamna ca nu va fi necesar ca firmele sa contribuie cu bani proprii la investitie.

Conform precizărilor din Ghidul Solicitantului „Contributia programului la finantarea unei investitii este de maximum 100% din valoarea eligibila a investitiei, in limita de minimis – valoarea maxima a ajutorului ce poate fi acordata unei intreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali inainte de data depunerii cererii de finantare si anul curent depunerii cererii de finantare) este de 200.000 de euro” .

Eligibile vor fi doar microintreprinderile, adica acele intreprinderi care au cel mult 9 angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de maximum 2 milioane de euro.

In plus, beneficiarii trebuie sa intruneasca o serie de conditii suplimentare de eligibilitate, cumulate, printre care amintim:

  • Sa aiba vechime de cel putin 1 an fiscal integral
  • Sa fie societate comerciala sau societate cooperativa (SRL, cooperative etc).
  • Sa aiba cel putin un angajat (si cel mult 9). Aceasta conditie a fost insa revizuita in urma consultarilor, prevederile finale referitoare la numarul de angajati urmand sa fie publicate in Ghidul solicitantului – forma consolidata.

Unde si in ce va putea antreprenorul sa investeasca banii europeni

De la bun inceput, trebuie sa precizam ca vor fi excluse de la finantarea prin aceasta linie microintreprinderile din regiunea Bucuresti-Ilfov, care este considerata ca fiind mai dezvoltata. De asemenea, vor fi finantare doar afacerile din mediul urban: orasele si municipiile, precum si satele care din punct de vedere administrativ – teritorial apartin de orase, nu de comune, dar spatiul destinat implementarii proiectului trebuie sa fie in mediul urban, respectiv in unul din orasele Regiunii Centru, judetele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Ca domeniu de activitate, principala activitate sprijinita prin intermediul acestei prioritati de investitie vizeaza Constructia / modernizarea si extinderea spatiului de productie / servicii microintreprinderilor, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale.

Lista activitatilor eligibile (clasele CAEN) si ghidul pot fi consultate aici
La momentul depunerii cererii de finantare, solicitantul trebuie sa aiba deja domeniul de activitate vizat de investitie, autorizat la sediul identificat ca loc de implementare a proiectului. O singura activitate se finanteaza, iar aceasta activitate poate fi principala sau secundara.

Ce se intampla cu TVA

Un aspect important al acestei scheme de finantare este legat de eligibilitatea taxei pe valoare adaugata.

Potrivit AMPOR, antreprenorii vor putea deconta din bani europeni cheltuiala cu taxa pe valoare adaugata la investitii, dar numai in cazul in care aceasta este nedeductibila.

„Este eligibila doar TVA nedeductibila, potrivit legii. Contributia programului la finantarea unei investitii este de maximum 100% din valoarea eligibila a investitiei, in limita de minimis. Valoarea eligibila cuprinde si TVA nerecuperabila, conform legii (cheltuiala eligibila)”, a mentionat reprezentantul AM POR.

O alta chestiune este legata de durata maxima de implementare a proiectelor. Aceasta va fi stabilita in functie de aprobarea schemei ajutorului de minimis.

Sursa: startupcafe.ro.

Tot aici veti gasi un model de plan de afaceri si marketing.