Fondurile europene nerambursabile REGIO modernizează transportul public în Brașov
Așa cum anunțam în luna februarie, din luna iulie 2021, locuitorii municipiului Brașov și turiștii care vizitează acest mare oraș din Regiunea Centru vor călători cu 35 de noi troleibuze și autobuze hibrid, ce se vor achiziționa printr-un proiect finanțat cu fonduri Regio. De această dată, putem anunța că aceste vehicule moderne vor avea și o ”nouă casă”, prin semnarea – de către primarul George Scripcaru și de către Simion Crețu, directorul general ADR Centru – a contractului de finanțare pentru proiectul ”Infrastructura de garaj pentru transport public”. Finanțarea proiectului, cu o valoare totală de peste 16,7 milioane euro, este susținută de către Programul Operațional Regional REGIO 2014-2020, ce este coordonat în regiunea noastră de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Prin semnarea acestui contract, municipalitatea brașoveană va dezvolta sistemul de mobilitate publică, folosind resurse în valoare totală de peste 65,8 milioane euro, pentru achiziția de vehicule, modernizarea tramei stradale și a garajelor, dar și pentru îmbunătățirea sistemului de mobilitate alternativă și a monitorizării traficului.
Municipiul Brașov este unul dintre cele 3 orașe românești indicate de Comisia Europeană pentru valorile ridicate de poluare a aerului provenită din traficul auto. Această situație este cauzată de nivelurile ridicate de trafic și viteza scăzută de deplasare, precum și de dezvoltarea de noi zone urbane, care au probleme de accesibilitate. Pe de altă parte, ocuparea spațiilor pietonale de către autoturismele parcate, lipsa pistelor de biciclete și a sistemelor de management al traficului și al parcărilor publice, complică situația. Ca atare, municipalitatea a pregătit mai multe proiecte finanțabile din surse publice europene pentru reducerea emisiilor de carbon și de creștere a calității vieții locuitorilor din municipiul Brașov, prin creșterea atractivității sistemului de transport public. Concret, s-a avut în vedere descurajarea utilizării autoturismului pentru deplasările urbane și scăderea nivelului de congestie și de poluare chimică și fonică generate de transport, în special în zona centrală a municipiului. Achiziția de mijloace de transport public moderne, culoarele dedicate pentru transportul public și un nou sistem de garaje pentru vehicule au fost prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Polului de Creștere Brașov (PMUD) și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Brașov (SIDU), care au evidențiat că traficul rutier intens din municipiu afectează calitatea vieții.
”Cetățeanul din Brașov poate vedea acum un exemplu concret de integrare și corelare a proiectelor finanțate din fonduri europene. Noi, la nivelul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, am colaborat cu echipele tehnice și am sprijinit viziunea de dezvoltare a edililor brașoveni, pe de o parte pentru înlocuirea vehiculelor poluante, cu vechime ridicată, dar și pentru definirea rutelor care vor fi utilizate de vehiculele noi, eficiente energetic și cu un nivel redus de emisii poluante. Aceste investiții se vor corela cu noul garaj al RATBv, de pe strada Hărmanului, ce va fi realizat prin actualul proiect. La acestea se adaugă terminalul de transfer intermodal de la Gară, parcarea modernă din Bartolomeu, noile trasee pietonale și de biciclete, precum și sistemele de monitorizare a traficului din oraș. Practic, municipiul Brașov are la dispoziție peste 58 milioane euro, din fonduri europene REGIO, pentru șapte proiecte ale complexului sistem al mobilității urbane, la care se adaugă investițiile pentru trasee pietonale și de biciclete, adică încă două proiecte ce vor atrage peste două milioane euro, fonduri nerambursabile. Astfel, beneficiind de resurse europene în cuantum de peste 60 milioane euro, pe care le coordonează Agenția noastră, în Brașov vor crește atât eficiența activității de transport public, cât și gradul de atractivitate a modurilor alternative de transport”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Descrierea investiției:
Proiectul vizează realizarea unui complex cu o suprafață construită la sol de 11.740 mp, la care se adaugă platforma de garare a vehiculelor, care va oferi condiții adecvate pentru parcarea acestora și executarea lucrărilor de întreținere și reparații. Pe actualul amplasament din strada Hărmanului vor fi demolate construcțiile și platforma existentă, în vederea eliberării terenului pentru construirea noilor spații, cu excepția clădirii ”Anexa B” a corpului C7, care va fi consolidată și reabilitată. Noul garaj va fi o hală închisă, pe structură metalică, la care se vor adăuga spații tehnice și administrative specifice. În complex se vor realiza întreținerea și repararea autovehiculelor de transport public, verificări tehnice și Inspecții Tehnice Periodice, spălarea și curățarea autovehiculelor, în interior și exterior, reparații de tinichigerie și vopsitorie, schimbul de anvelope, inclusiv vulcanizarea și echilibrare roților, dar și alimentarea cu carburanți. Toate spațiile nou create, dar și cele reabilitate vor fi dotate cu instalații de alimentare cu apă rece și caldă; canalizare; de separare a substanțelor poluante; instalații termice și electrice; precum și sisteme de detecție, semnalizare/avertizare precum și stingere a incendiilor.
Întregul complex va fi realizat pe o suprafață de peste 5,2 ha, din care peste 20% vor fi spații verzi, cu rol antipoluant și estetic. Spațiul verde cu arbori și arbuști va înconjura perimetral toată incinta, pentru crearea unei perdele de protecție împotriva noxelor și a zgomotului. În acest complex, platforma de parcare alocată pentru flota de transport public va avea 2,5 hectare, iar suprafața totală a halelor și spațiilor anexă va fi de circa 1,2 hectare.
,,Astăzi am semnat un nou contracte de finanțare, de 16 milioane de euro, care vizează unul dintre principalele obiective de dezvoltare ale Municipalității pentru perioada următoare, cel al mobilității urbane, cu accent pe transportul în comun. Este vorba de construirea unui garaj modern, adaptat noului parc auto al societății de transport, care a crescut ca și număr, dar și ca tipuri de mijloace de transport, Municipalitatea accesând fonduri nerambursabile pentru achiziția a 133 de autobuze electrice și troleibuze. Pe lângă nevoia evidentă a unei astfel de facilități, semnarea acestui proiect este și o bucurie, având în vedere că acest proiect a fost pe lista de rezerve și, până la începutul acestui an, nu eram siguri că vom obține aceste fonduri. Garajul vine ca o completare firească a investițiilor în ceea ce înseamnă transformarea transportului în comun în principala modalitate de transport în Brașov. Avem deja în derulare achiziția de autobuze electrice și troleibuze, benzile dedicate, terminalul de la gară, Park&Ride-ul din Bartolomeu și mai urmează să semnăm contractul de finanțare pentru extindere sistemului de management informatizat al sistemului de transport public. Putem spune că obiectivele propuse în Planul de Mobilitate Urbană și în cel privind calitatea aerului sunt foarte aproape de a fi atinse. Cu toții ne dorim un oraș cu un aer curat, dar pentru asta trebuie să facem acele alegeri, inclusiv personale, care să ne asigure acest oraș. Eu cred că transportul în comun este cea mai bună soluție de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană, iar utilizarea acestui sistem de transport, folosind vehicule ecologice, reprezintă una dintre soluțiile pentru creșterea calității aerului în orașul nostru“, a declarat primarul George Scripcaru.
Datele proiectului:
Proiectul cu titlul ”Infrastructura de garaj pentru transport public” este finanțat prin Prioritatea de investiții 4.1 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, ce vizează reducerea emisiilor de carbon. Proiectul are o valoare totală de 76.440.247,46 lei, din care finanțarea nerambursabilă alocată este de 71.317.373,87 lei, respectiv peste 15.59 milioane euro, la care se adaugă contribuția municipalității, la cheltuielile eligibile și neeligibile. Termenul estimat de finalizare a proiectului este data 31.10.2022.