Gradinita Cimbora va fi reabilitata cu fonduri REGIO!

La inceputul lunii iulie 2018 a fost semnat Contractul de finantare nerambursabila in valoare totala de circa 2,7 milioane lei, prin care se aloca fonduri europene nerambursabile Gradinitei ”Cimbora” din municipiu. Prin Axa Prioritara 3 a Programului Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de investitii 3.1B, aceasta unitate de invatamant prescolar va beneficia de resurse pentru imbunatatirea eficientei energetice. Conditii de invatamant mai bune pentru micuti, specifice nivelului Uniunii Europene, dar si cresterea eficientei energetice a Gradinitei, alaturi de reducerea costurilor de intretinere a cladirii, sunt cateva rezultate de care vor beneficia 150 de copii, 26 cadre didactice si intreaga comunitate locala. 

”Cresterea eficientei energetice este o prioritate la nivel european, ce sustine dezvoltarea durabila, competitivitatea, economia resurselor de energie si reducerea emisiilor de gaze poluante. Judetul Harghita si municipiul Miercurea Ciuc sunt foarte interesate de aceasta oportunitate si aici sunt cele mai multe proiecte de reabilitare si de crestere a eficientei energetice in cladirile publice – gradinite, scoli si licee. Astfel, autoritatile publice locale asigura imbunatatirea calitatii mediului si duc la imbunatatirea calitatii vietii. Prin proiectele care asigura reabilitarea termica a cladirilor din sistemul public de invatamant, edilii se asigura ca toti copiii vor studia in clase mai bine incalzite, profesorii vor putea preda in conditii adecvate, iar parintii vor fi siguri ca scoala le asigura tuturor educatie intr-un mediu mai bun”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectul cu titlul ”Reabilitare Gradinita Cimbora”, are o valoare totala de 2.686.133,44 lei, din care 2.145.580,19 lei (aproape 475 mii euro) sunt reprezentati de fondurile nerambursabile, alocate de UE si Guvernul Romaniei, pentru realizarea activitatilor, diferenta constand in cofinantarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va incheia pana la inceputul anului scolar 2019-2020. Investitiile duc la cresterea consumului anual de energie finala din surse regenerabile la cladirea gradinitei, de la 0% la mai mult de 45% din totalul energiei utilizate. Investitiile propuse vizeaza reducerea de aproape sase ori a consumului anual specific de energie primara din surse neregenerabile, de la mai mult de 683 kWh/m2/an, la 117 kWh/m2/an si diminuarea corespunzatoare a emisiei de CO2 a cladirii Gradinitei Cimbora din Municipiul Miercurea Ciuc, de la 118 kg/m2/an, la 20 kg/m2/an. Concret, in urmatoarele 13 luni se vor efectua lucrari de reabilitare termica a cladirii, lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum si lucrari pentru instalarea sistemului de ventilare mecanica pentru asigurarea calitatii aerului interior. De asemenea, gradinita va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum si de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice policristaline, montat pe acoperisul cladirii.

”Municipalitatea din Miercurea Ciuc este preocupata de cresterea eficientei energetice a cladirilor publice si de locuit. Cetatenii sunt de parere ca aceste investitii sunt importante pentru comunitate. Exemplul cel mai bun este interesul nostru comun pentru cresterea performantei educationale. Asa ca am depus mai multe proiecte pentru reabilitarea termica a cladirilor unde invata copiii nostri. Sunt deja semnate contractele pentru doua scoli si patru gradinite. Mai avem in procesul de precontractare inca noua proiecte pentru cladiri apartinand sistemului de invatamant local, precum si pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit, prin care solicitam fonduri europene in valoare de peste 9,5 milioane euro. Vrem ca in Miercurea Ciuc sa dezvoltam o economie locala energo-eficienta si o societate adaptata energiei verzi”, a declarat domnul Ráduly Robert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Realizarea acestei investitii va aduce beneficii intregii comunitati locale, prin reducerea costurilor cu intretinerea si, implicit, posibilitatea de alocare a resurselor financiare pentru alte investitii. Municipalitatea estimeaza, de asemenea, ca rezultatele pozitive ale  proiectului se vor inregistra si in domeniul sanatatii, prin obtinerea unei calitati mai bune a aerului, mai putin condens si predispozitie redusa la mucegai, ajungand la beneficii si asupra pentru mediului inconjurator, inclusiv asupra aspectului urbanistic al  orasului.