Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, impreuna cu Departamentul Pol de Crestere municipiul Brasov, au organizat, la Hotel Sportul din Poiana Brasov, o intalnire de lucru intre coordonatorii de poli de crestere, reprezentantii asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, precum si persoanele cu rol de decizie din Autoritatile de management constituite in cadrul MDRAP si Ministerul Fondurilor Europene. Participantii au dezbatut stadiul implementarii Planurilor Integrate de Dezvoltare ale Polilor de Crestere din Romania.
La evenimentul ce s-a derulat pe parcursul a trei zile au participat domnul Gabriel Friptu, director general in Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, doamna Livia Chirita, director general AM POAT, domnul Catalin Surdeanu, director general adjunct in cadrul AMPOR, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, precum si alte persoane cu functii de decizie din Ministerul Fondurilor Europene si MDRAP. Tema principala a lucrarilor a constituit-o activitatea polilor de crestere din Romania si continuitatea dezvoltarii urbane in perioada de programare 2014 – 2020.
Rolul acestei intalniri de lucru l-a constituit analiza modului in care sunt implementate proiectele de dezvoltare in cadrul marilor areale urbane. Pentru fiecare dintre cei 7 poli de crestere din Romania, nominalizati prin HG 998/2008, a fost discutata situatia proiectelor depuse si finantate. Aceste areale urbane mari, in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala, reprezinta zone cu o problematica foarte complexa, a carei abordare integrata va fi extinsa si in perioada urmatoare de programare. Pe langa proiectele de asistenta tehnica ale AM POR relevante, invitatii prezenti la Poiana Brasov au discutat si despre Planurile de mobilitate urbana durabila pentru polii de crestere in Romania. O atentie specifica a fost acordata raportului intermediar realizat asupra ”Acordului pentru serviciile consultative cu privire la acordarea asistentei catre MDRAP” de Banca Mondiala. Acest acord prevede actualizarea planificarii strategice si a impactului economic al polilor de crestere, deoarece in perioada 2014-2020 dezvoltarea din cadrul Polilor de crestere trebuie abordata unitar si prin continuitate cu proiectele deja demarate. Imbunatatirea eficientei energetice si utilizarea resurselor regenerabile, in viitoarele ”orase energetice” a fost o alta tema de discutii intre reprezentantii polilor de crestere reuniti la Brasov.
”La nivelul Zonei Metropolitane Brasov, ce include 15 localitati si Consiliul Judetean Brasov, a fost creata o agentie metropolitana care se ocupa de realizarea si implementarea Planului Integrat de Dezvoltare si a proiectelor aferente acestuia. Pe langa proiectele finantate prin programul REGIO, inca aproape 100 de initiative, cu o valoare totala de aproape doua miliarde euro, vor putea obtine finantare nerambursabila. ADR Centru gestioneaza o mare parte din proiectele derulate in Zona Metropolitana Brasov, prin intermediul Axei Prioritare 1 din cadrul Programului Operational Regional. Toate cererile de finantare depuse si transformate in proiecte urmaresc cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca. In acest moment finantam reabilitarea infrastructurii si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor, dar si a serviciilor turistice in Polul de Crestere Brasov. Cele 16 proiecte contractate, a caror valoare totala se ridica la aproape 80 milioane euro la nivelul Zonei Metropolitane, atrag fonduri europene in valoare de circa 47 milioane euro. In total, Polul de Crestere Brasov are alocata prin Programul REGIO suma nerambursabila de 74,3 milioane euro, iar fiecare cent din acesti bani va atrage si mai multe investitii, pentru a asigura locuitorilor din arealul urban brasovean, dar si din intreaga Regiune, un trai mai bun, pe baza noului concept de dezvoltare prin Planuri Integrate. Alte resurse pentru dezvoltare provin din celelalte programe operationale, din bugetul de stat sau bugetul local, precum si din surse private. In cadrul acestei reuniuni am vorbit despre modalitatile optime de colaborare intre departamentele care se ocupa cu implementarea tuturor acestor proiecte”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la evenimentul de la Poiana Brasov.
Evenimentul de la Brasov a inclus si o prezentare pentru presa a rezultatelor la care s-a ajuns in urma discutiilor si s-a incheiat cu vizite in teren la proiecte prioritare din Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Crestere Brasov. Astfel, au fost vizitate locatiile unde s-a investit pentru ”Extinderea si modernizarea domeniului schiabil in Poiana Brasov”, pentru ”Amenajare capacitate parcare si constructie terminal transport public in Poiana Brasov”, precum si pentru ”Amenajare spatii de agrement si divertisment in Statiunea Poiana Brasov”. In plus, participantii au vazut si proiectele „Complex Olimpic Valea Carbunari”, Centrul istoric si Cetatea Rasnov, ca si lucrarile care au generat un nou proiect la „Ocolitoarea Municipiului Brasov”. Alte proiecte vizitate au fost ”Drumuri de acces Zona economica Coresi”, ”Pasaj Str. Independentei”, ”Cinematograful Patria” si ”Caminul persoane varstnice din cartierul Noua-Brasov”. Detalii despre proiectele vizitate puteti regasi pe pagina de internet www.regio-adrcentru.ro, sectiunea Harta Proiectelor contractate.