- Investitii in valoare totala de peste 100 milioane euro pun bazele dezvoltarii viitoare a Zonei Metropolitane
Recent a avut loc la Brasov Conferinta de final a proiectului referitor la ”Sprijin pentru coordonarea implementarii Planului Integrat de Dezvoltare al Polului de Crestere Brasov”, proiect gestionat de ADR Centru prin departamentul specializat de la Brasov si finantat prin Programul Operational Asistenta Tehnica 2007-2013, DMI 1.1. Evenimentul a reunit circa 40 de reprezentanti ai celor 8 poli de dezvoltare din Romania, invitati din cadrul MFE, MDRAP si Banca Mondiala, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice locale din Brasov si reprezentanti ai ADR Centru.
Scopul intalnirii de la Brasov a vizat dezbaterea activitatilor derulate in procesul de dezvoltare urbana durabila in perioada 2007-2013, cu accent pe finalizarea proiectelor de dezvoltare urbana integrata, finantate prin POR 2007-2013. In cadrul intalnirii au fost prezentate nu numai stadiul proiectelor implementate in cadrul Polului de Crestere Brasov, dar si Planurile de Mobilitate Urbana Durabila pentru polii de crestere. Participantii au discutat despre posibilitatile de pregatire si implementare a planului de mobilitate pentru Zona Metropolitana Brasov, cu accent pe orasul cel mai important din acest areal. Discutii au facut comparatii posibilitatile de dezvoltare din anii urmatori si proiectele pregatite si implementate in perioada de programare 2007-2013. De asemenea, in discutie au fost vizate problemele de management al dezvoltarii urbane, fiind aduse in prim-plan metodologia de prioritizare a proiectelor la nivelul unui pol de crestere si exemplele de bune practici care pot fi aplicate noilor ghiduri de investitii in infrastructura locala.
„Una din preocuparile constante ale ADR Centru, pe perioada celor peste 17 ani de activitate, dar si ca Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional, a fost aceea de a sprijini comunitatile din Regiunea Centru in gasirea celor mai bune solutii in utilizarea fondurilor europene. Acum, cand practic am anuntat public lansarea axelor de finantare prin POR 2014-2020, ne dorim ca fondurile disponibile pentru sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, sprijinirea regenerarii economice si sociale a comunitatilor defavorizate din mediul urban, imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural sa poata fi utilizate optim, avand ca sursa de inspiratie cele mai bune solutii si practici de la nivel european. Prin cele circa 75 milioane euro alocate Polului de Dezvoltare Urbana Brasov, respectiv celor 15 localitati cuprinse in Zona Metropolitana Brasov, s-a urmarit mereu cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca. Am finantat proiecte de reabilitare a infrastructurii urbane, de imbunatatire a serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si de dezvoltare a structurilor de sprijinire a afacerilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Punctual, in cadrul subdomeniului Pol de crestere Brasov, au fost depuse 35 cereri de finantare cu o valoare totala de 179,26 milioane euro, alocarea financiara disponibila fiind de 74,3 milioane euro. Dintre cele 35 cereri depuse, au fost contractate 25 proiecte, prin care s-au solicitat 95,47 milioane euro fonduri nerambursabile. Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de crestere Brasov cuprinde o lista cu un numar de 135 proiecte prioritare finantabile din diferite surse. Proiectele au vizat atat dezvoltarea infrastructurii urbane, cat si dezvoltarea turismului prin reabilitarea obiectivelor de patrimoniu si dezvoltarea unor structuri de agreement. De asemenea, prin proiectele dezvoltate, s-a imbunatatit si infrastructura sociala, dar si dezvoltarea mediului de afaceri. Doar prin POR 2007-2013 – avand brandul REGIO – s-au finantat in Polul de Crestere Brasov 12 proiecte in valoare totala de 62,2 milioane euro, privind Infrastructura urbana si infrastructura turistica si de agrement; 8 proiecte in valoare totala de 11,8 milioane euro, privind Infrastructura sociala si 5 proiecte in valoare totala de 46,05 milioane euro, privind Dezvoltarea mediului de afaceri.
Este vizibila transformarea din ultimii ani a orasului si modul in care aceste fonduri au sustinut dezvoltarea Zonei Metropolitane Brasov. A fost esentiala sprijinirea oraselor si comunelor din acest areal, pentru a-si indeplini functiile urbane, mai ales in cazul orasului polarizator Brasov, care are legaturi intense cu Zona Metropolitana. In acelasi timp, nivelul de dezvoltare al Regiunii Centru este direct influentat de nivelul de dezvoltare al oraselor mari, prin multitudinea de functii de grad superior pe care acestea le indeplinesc, ele actionand ca si centre de crestere. Aceasta transformare pozitiva a fost apreciata de participantii la evenimentul de la Brasov, care au participat la o vizita de documentare la mai multe proiecte din zona: Reabilitarea Salii Patria, un fost cinematograf abandonat, transformat intr-un sediu ultramodern pentru Filarmonica brasoveana; Construirea sistemului de parcari si reamenajarea Centrului istoric al orasului Rasnov, construirea Ascensorului pe plan inclinat, pentru un acces facil chiar din centrul modernizat al orasului direct la Cetatea Rasnovului; investitia privata de la Dino Parc, unicul parc tematic despre dinozauri din sud-estul Europei; precum si reabilitarea Centrului istoric al municipiului Codlea.
Dezvoltarea urbana a ramas o prioritate de finantare nerambursabila si in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, fapt subliniat prin Conferinta Internationala organizata in urma cu o luna de ADR Centru. Acest eveniment a reprezentat o intalnire ampla dedicata dezvoltarii urbane inteligente, un domeniu ce prin POR 2014-2020 va avea alocat un buget de peste 50% din fondurile alocate din program la nivel regional. Despre lectiile invatate in implementarea proiectelor derulate in ultimii ani si schimbul de idei si aspecte teoretice din timpul Conferintei internationale de la Alba Iulia au vorbit in finalul intalnirii de la Brasov toti participantii la Conferinta organizata de ADR Centru, prin Departamentul Pol de Crestere.
Informatii de background:
Indicatori previzionati a se realiza in cadrul proiectelor contractate POR Axa 1, Pol de Crestere Brasov:
- 19 sisteme integrate de securitate pentru 19 unitati de invatamant
- 1 structura afaceri in cadrul careia se vor localiza un numar de 70 de IMM-uri care vor crea 128 de noi locuri de munca
- 284 locuri de munca nou create
- 2 centre istorice reabilitate
- 1 ascensor in plan inclinat cu o lungime de rulare de 165 ml, 2 statii, capacitate cabina de 18 persoane si capacitate de 648 persoane/zi
- 2 centre sociale reabilitate/ modernizate/ extinse / echipate
- 473 persoane care beneficiaza de infrastructura pentru servicii sociale reabilitata/ modernizata/ extinsa/ echipata
- 1 cladire construita cu 44 locuinte sociale
- 3 infrastructuri pentru activitati socio-culturale reabilitate/modernizate: Vulcan, sacele, patria
- 1946 locuri de parcare amenajate
- 2 structuri de agrement dezvoltate
- 1 sistem de telegestiune a iluminatului public cu 481 de stalpi de iluminat, 1 centru de comanda si 65 de camere de supraveghere
- 1 sistem de management informatizat al transportului in comun
- 4 terminale transport public nou create
- 2 pasaje rutiere
- 11, 16 km drumuri realizate
- 165,24 mp trotuare si alei pietonale
- 8370,68 mp piste biciclete
- 526,19 mp spatii verzi si 30.784 mp spatii publice reamenajate.