La jumatatea lunii august, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat, in Sala de sedinte a Hotelului Parc din Alba Iulia, prima sedinta, in noua componenta, a Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru. In cadrul intalnirii au fost prioritizate sase proiecte, depuse de catre institutii ale administratiei publice sau organizatii neguvernamentale, pentru a fi finantate prin Programul Operational Regional „Regio” 2007-2013.
Aceasta reuniune a CRESC Centru a fost organizata pentru a evalua proiectele care au trecut de faza evaluarii tehnice si financiare. Cei prezenti au fost informati despre Regulamentul de organizare si functionare al acestui for, deoarece componenta CRESC a suferit modificari in urma alegerilor locale din iunie. Sedinta CRESC Centru a fost prezidata de catre presedintele CRESC, d-na Edita Emoke Lokodi – presedinte CJ Mures si vicepresedintele CRESC dl. Martin Bottesch – presedinte CJ Sibiu.
Membrilor CRESC Centru le-a fost explicitata procedura de evaluare strategica si le-a fost prezentat Raportul trimestrial de activitate al acestui organism, document care a fost aprobat in unanimitate de catre cei prezenti, respectiv 21 din cei 24 de membrii.
Sedinta a continuat cu prezentarea Raportului privind implementarea Programului Operational Regional in Regiunea Centru si cu discutii pe marginea acestui document, dupa care membrii CRESC au aprobat in unanimitate Procesul Verbal al Sedintei CRESC Centru care a avut loc in 12 martie 2008.
Cel mai important punct de pe ordinea de zi a sedintei a constat in evaluarea strategica a sase proiecte depuse pe domeniile majore de interventie (DMI) 2.1, 3.2, 3.3 si 5.1 ale Programului „Regio”. Aceste proiecte, au trecut de etapele de evaluare a conformitatii si eligibilitatii, precum si de evaluarea tehnica si financiara. Este vorba despre urmatoarele proiecte: „Reabilitarea si modernizarea arterei principale a Orasului Agnita”, depus pe DMI 2.1; „Cresterea eficientei energetice la Caminul pentru persoane varstnice „Dr. Carl Wolf” din Sibiu, prin izolarea termica partiala a cladirii si modrnizarea instalatiei de incalzire a apei menajere”, depus pe DMI 3.2; „Reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii generale si de turism in arealul turistic Marginimea Sibiului – Valea Sebesului (judetele Sibiu si Alba), modernizarea drumului de interes turistic DJ 106E pe tronsonul Jina – Sugag/ Valea Sebesului/ DN 67C”, depus pe DMI 2.1; „Modernizare strazi in Municipiul Targu Mures”, depus pe DMI 2.1; „Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in Regiunea 7 Centru”, depus pe DMI 3.3; „Reabilitare Centru Istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic Fortificatia de tip Vauban – Alba Iulia – cai de acces, iluminat si mobilier urban specific”, depus pe DMI 5.1 din cadrul POR 2007-2013.
Toate aceste proiecte au fost evaluate de catre membrii CRESC Centru si au obtinut calificative care le permit trecerea in urmatoarea etapa de verificare, in vederea finantarii.
In finalul reuniunii membrii CRESC au discutat despre corelarea proiectelor finantate, sau finantabile, de la nivelul Regiunii Centru, din fonduri publice, astfel incat sa nu se ajunga la situatia in care un anumit solicitant sa aplice de doua sau mai multe ori, pentru acelasi tip de investitie.
„Reuniunea CRESC CENTRU este foarte importanta, deoarece, astfel am demonstrat ca inca sase proiecte au trecut de fazele privind evaluarea preliminara. Pe de alta parte, avem un organism functional, care conlucreaza eficient, chiar daca au venit noi membri, pentru stabilirea importantei fiecarui proiect depus in cadrul Programului Operational „Regio” 2007-2013. Astfel, putem sa ii asiguram pe locuitorii din centrul tarii ca vom actiona eficient pentru eliminarea dezechilibrelor existente intre Regiunea noastra si cele din vestul Europei, absorbind fondurile puse la dispozitia regiunii prin intermediul acestui program”, a declarat doamna Maria Ivan, director Organism Intermediarpentru POR din cadrul ADR Centru, dupa incheierea lucrarilor celei de-a treia sedinte a CRESC Centru.
Comitetul Regional de Evaluare Strategica si Corelare CENTRU (CRESC CENTRU) este un organism regional, fara personalitate juridica, constituit in scopul evaluarii strategice a proiectelor si prioritizarea lor in functie de gradul in care contribuie la atingerea obiectivelor strategiei de dezvoltare a Regiunii CENTRU, precum si in scopul corelarii in regiune a proiectelor finantate/finantabile din fonduri publice. Din punct de vedere tehnic, Organismul Intermediar din ADR Centru, constituit la nivelul Regiunii Centru, pentru POR 2007-2013, asigura secretariatul CRESC CENTRU.
Cei interesati pot consulta materialele sedintei pe site-ul ADR Centru, www.adrcentru.ro, sectiunea „POR/CRESC”.
Alba Iulia
20.08.2008