Cele 7,088,065.61 euro au fost contractate de catre beneficiari prin doua scheme de granturi Phare 2005 din domeniul deseurilor si anume “Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu”, respectiv “Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului privat al IMM in sectoarele prioritare de mediu” Pentru aceasta sesiune de instruire au fost invitati sa participe reprezentantii celor ce beneficiaza de aceste fonduri: autoritati publice locale si mediul privat si reprezentanti ai celor ce urmaresc gestionarea fondurilor, ADR Centru si Ministerul Dezvoltarii Regionale, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Autoritatile publice locale au depus proiecte cu o valoare totala a bugetului de 7,839,311.46 euro din care au solicitat ca finantare nerambursabila un buget de 7,000,880.61. Proiectele autoritatilor publice, in numar de 9, au primit finantare pentru realizarea urmatoarelor obiective: gestionarea deseurilor menajere in 20 de localitati ale zonei „Marginimea Sibiului” (SB), statii de transfer a deseurilor menajere din Zona de Campie – Raciu (MS) si Tarnaveni (MS); proiecte de gestionare eficienta a deseurilor municipale din Avrig (SB), Victoria (BV) si a celor din comunele Augustin si Ormenis (BV); colectare si transport deseuri in 6 comune din zona Sercaia (BV), gestionarea selectiva a deseurilor din zona Baraolt (CV) si amenajarea unei insule de colectare deseuri si o rampa tehnologica in Targu Secuiesc (CV). Mediul privat este reprezentat de un proiect depus de un IMM din Alba Iulia cu un proiect ce vizeaza achizitia de mijloace de transport specializate in transportul deseurilor metalice.
„Am stabilit aceasta intalnire datorita faptului ca majoritatea proiectelor se afla intr-un stadiu destul de incipient desi pentru unele mai sunt doar 3 – 4 luni pina la expirarea termenului limita de implementare iar altele mai au un an la dispozitie. Stim ca procedurile sunt greoaie, sunt dificultati in realizarea activitatilor la termen si, daca va fi cazul, vom solicita probabil prelungirea acestor termene de implementare. Dar trebuie sa discutam punctual pe problemele ivite si sa sustinem beneficiarii, pentru a-si implementa cat mai corect si mai eficient proiectele in vederea atingerii obiectivelor stabilite de ei prin proiecte. ADR Centru, prin expertii sai, doreste ca aceste fonduri sa fie absorbite integral, deoarece un mediu mai curat in Regiunea Centru reprezinta un alt pas in dezvoltarea durabila a mediului socio-economic pentru cetateniir regiunii,” a declarat Simion Cretu, Director General ADR CENTRU.
Pe parcursul seminarului, beneficiarii si reprezentantii institutiilor vor identifica cauzele derularii greoaie a activitatilor propuse si vor purta discutii referitoare la masurile necesare pentru buna implementare a proiectelor. Agenda seminarului mai propune subiecte care fac referire la caracteristicile programului, procedurile de implementare, stadiul actual al proiectelor si procedura de achizitii publice.
Programul a fost lansat la nivel regional anul trecut, in luna iunie, iar contractele cu solicitanti au fost semnate la 30 noiembrie 2007. Termenul limita de implementare a proiectelor este stabilit la 30 noiembrie 2009. Presa are acces liber la acest eveniment.
Alba Iulia
15.10.2008