INSTRUIRI PENTRU ATRAGEREA DE FONDURI NERAMBURSABILE DESTINATE REABILITARII SITURILOR INDUSTRIALE POLUATE

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat joi, 12 martie 2009, incepand cu ora 11.00, in Sala de Sedinte ADR Centru, din Alba Iulia, seminarul regional „Finantarea reabilitarii siturilor industriale poluate – Proiecte existente la nivel regional”. Evenimentul a fost destinat analizarii posibilitatii de a se depune proiecte in cadrul domeniul major de interventie 4.2 al Programului Operational Regional – „Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati“.
In urma cu aproape un an, Autoritatea de Management a Programului Operational Regional a lansat cererea deschisa de proiecte in cadrul Axei Prioritare 4, Domeniul Major de Interventie (DMI) 4.2 – “Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati”. Ca urmare a acestei lansari, in luna mai a anului trecut, ADR Centru a organizat un seminar regional de lansare a acestui domeniu, la Sibiu, in cadrul caruia a fost prezentat Ghidul solicitantului. De asemenea, in aceeasi luna, a avut loc, la Alba Iulia, seminarul “Reactivarea siturilor industriale abandonate” organizat de ADR Centru, in colaborare cu GTZ. Desi acest domeniu major de interventie a fost lansat de mult timp, pana la sfarsitul lunii februarie a anului 2009, la nivelul ADR Centru nu a fost depus niciun proiect care sa se adreseze domeniului major de interventie 4.2 al Programului REGIO 2007-2013. Prin acest domeniu sunt disponibile fonduri nerambursabile in valoare de 25,66 milioane euro, la nivelul Regiunii Centru.

Scopul seminarului a fost de analizare a posibilitatilor de a fi depuse proiecte, la nivel regional, pentru finantare prin DMI 4.2 si de pregatire a potentialilor solicitanti in ce priveste elaborarea de astfel de proiecte. Cei 30 de participanti prezenti la seminar au primit informatii referitoare la Ghidul solicitantului pe domeniul major de interventie 4.2 al Programului Operational Regional si s-au purtat discutii privind modalitati de pregatire si elaborare de proiecte in cadrul acestui domeniu. La eveniment au participat reprezentantii autoritatilor publice locale de la nivel regional dupa cum urmeaza: consilii judetene, prefecturi, autoritati locale din municipii si orase, care sunt incluse in baza de date de la nivel regional deoarece au pe teritoriul lor situri industriale, precum si din partea AgentiilorJudetene de Protectia Mediului. In cadrul seminarului s-au analizat problemele intampinate in pregatirea acestor documentatii.

„Acest domeniu de interventie al Programului REGIO este destul de delicat, pentru administratia publica locala. La nivel regional exista o baza de date care include informatii cu anumite zone care pot fi considerate situri industriale poluate, dar aceste situri nu se afla in proprietatea autoritatilor locale. Pe de alta parte, noi, in calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operational Regional, trebuie sa depunem eforturi sustinute pentru a identifica toate problemele aparute in scrierea si depunerea de proiecte, pentru a asigura o rata cat mai buna a absorbtiei fondurilor europene. Dezvoltarea regionala echilibrata implica si revitalizarea unor situri industriale poluate si ne propunem sa impulsionam depunerea de proiecte, la nivel regional, pentru finantare prin DMI 4.2. Cu atat mai mult, trebuie sa acordam atentie pregatirii potentialilor solicitanti, in ce priveste elaborarea de astfel de proiecte, avand in vedere ca, pana in acest moment, nu s-a depus niciun proiect pe acest domeniu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la rolul acestui seminar destinat reabilitarii siturilor industriale poluate.