ADR Centru a reunit azi, 25 septembrie 2014, la Sibiu, principalii reprezentanti ai Regiunii Centru, pentru discutii referitoare la principalele proiecte care vor sustine, in perioada 2014-2020, dezvoltarea unitara a celor sase judete din Regiunea Centru. Intalnirea a avut loc in Sala de Conferinte a Complexului National Muzeal Astra Sibiu, fiind prezidata de catre presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru si al Consiliului Judetean Alba, domnul Ion Dumitrel, alaturi de domnul Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu si de directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu.
La intalnirea tehnica de lucru a reprezentantilor administratiei publice locale din Regiunea Centru au participat peste 20 factori de decizie si experti tehnici din Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, pentru a dezbate punctual rezultatele proiectelor finantate pana in prezent si stadiul pregatirii Regiunii pentru perioada de programare 2014-2020. Pe baza informatiilor prezentate de ADR Centru, participantii au analizat forma oficiala a Programului Operational Regional 2014-2020 si oportunitatile de finantare nerambursabile a unor proiecte regionale, din fondurile alocate Regiunii in urmatorii ani.
”Dezvoltarea Regiunii Centru depinde de fiecare judet in parte, de aceea am demarat acest gen de intalniri de lucru, intre cei ce in ultimii ani au preluat responsabilitatea de dezvoltare a judetelor pe tot mai multe paliere, si care, prin bugetul colectat si implicat, au devenit principalii factori de decizie. Precedenta reuniune de acest gen a loc in primavara, la Brasov, scopul acestor dezbateri fiind cel de a pregati deciziile care se vor adopta in cadrul sedintelor Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, ale CRESC Centru, precum si al altor organisme de lucru, cum ar fi CRP Centru, grupurile de lucru tematice de la nivel regional sau grupurile de lucru judetene. Vorbind despre resursele nerambursabile pe care le-am avut la dispozitie, pot spune ca alocarea financiara pentru Regiune, prin POR 2007-2013, a fost de 470,81 milioane euro si, in cei sapte ani s-au depus 1192 proiecte, in valoare totala de peste 1,76 miliarde euro, care solicitau peste 1,22 miliarde euro. ADR Centru a platit, pana la sfarsitul lunii august 2014, peste 247 milioane euro beneficiarilor de proiecte, iar 275 dintre aceste initiative sunt deja finalizate cu succes. Daca ne referim la programul destinat sustinerii investitiilor firmelor private, POS CCE, preluat de ADR Centru spre implementare in februarie 2013, putem spune ca activitatea de la nivel local a fost una buna, fiind deblocate multe proiecte si plati catre firme”, a declarat la incheierea intrevederii de la Sibiu domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
”Discutam punctual despre stadiul pregatirii Regiunii pentru atragerea de fonduri nerambursabile, pe baza Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru, dar si a Planului Regional de Dezvoltare 2014-2020, documente pregatite de ADR Centru si aprobate de CDR Centru, ultimul chiar in sedinta din iulie 2014. Concret, am urmarit armonizarea punctelor de vedere judetene in privinta dezvoltarii infrastructurii rutiere, un punct foarte important pe agendele noastre de investitii, deoarece prin noul Program se urmareste reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene care asigura conectivitatea cu reteaua de autostrazi si cu reteaua de drumuri europene din categoria TEN-T. Pe de alta parte, suntem bucurosi si onorati ca putem purta aceste discutii la Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, un ansamblu beneficiar de fonduri europene, aspect care dovedeste nu numai preocuparea noastra de a investi, ci si complementaritatea proiectelor de dezvoltare regionala”, a declarat domnul Ioan Cindrea, presedintele CJ Sibiu.
”In cadrul intalnirii de la Sibiu, organizata prin amabilitatea Consiliului Judetean si a gazdei noastre, domnul presedinte Ioan Cindrea, am discutat stadiul implementarii celor doua importante programe derulate la nivel regional de ADR Centru, respectiv POR 2007-2013 si POS CCE 2007-2013. Acum ne concentram atentia asupra viitorului Program Operational Regional, 2014-2020, a carui varianta oficiala a fost transmisa spre avizare Comisiei Europene in 25 august 2014. Conform acestui document, Regiunii Centru ii este alocata o suma nerambursabila de peste 750 milioane euro, inclusiv contributia nationala. Pe acest nou Program investitiile propuse pot fi defalcate pe 12 axe prioritare, iar rolul nostru este cel de a ne asigura ca vom pregati si depune proiecte care sa duca la o dezvoltare echilibrata si durabila”, a declarat presedintele CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, presedinte al CJ Alba.
In privinta implementarii Programului Operational Regional 2007-2013 in Regiunea Centru, dintre cele 1192 cereri de finantare depuse la ADR Centru, sunt contractate 441 proiecte, care solicita circa 550 milioane euro, inca 53 de proiecte, cu o suma solicitata de circa 35 milioane euro fiind in faza de precontractare. Concret, asta inseamna ca gradul de atragere a fondurilor europene disponibile pe acest program, prin contracte de finantare nerambursabila, este de peste 117%. In privinta absorbtiei efective, este de subliniat faptul ca Gradul de absorbtie a fondurilor POR la nivelul Regiunii Centru este printre cele mai mari din tara, depasind valoarea de 53%. Vorbind de programul POSCCE, participantii au aflat ca in Regiunea noastra, la ADR Centru s-au semnat 413 noi contracte de finantare intr-un an si jumatate si au fost preluate inca 322 proiecte gestionate de MFE. Valoarea totala a acestor proiecte este de peste 1,14 miliarde lei, fiind atrase in regiune resurse financiare nerambursabile in valoare de peste 580 milioane lei, concretizate in investitii in tehnologie si echipamente pentru cresterea productivitatii intreprinderilor.
In cadrul dezbaterilor de la Sibiu, tinand cont de faptul ca noua perioada de finantare este considerata de UE ca fiind dedicata si valorificarii optime a rezultatelor cercetarii, s-a discutat si despre Strategia de specializare inteligenta a Regiunii Centru, document care va fi propus spre aprobare membrilor CDR Centru in proxima sedinta a acestor for decizional, deoarece, pe baza acestui nou concept promovat de CE regiunile europene vor putea beneficia de fonduri pentru investitii in cercetare, dezvoltare si inovare, resurse de care si Regiunea Centru are mare nevoie.