Municipiul Targu Mures a fost miercuri, 28 martie 2012, gazda intalnirii de lucru a reprezentantilor autoritatilor administratiei publice locale, pentru analizarea stadiului implementarii Programului Operational Regional in Regiunea Centru. La evenimentul derulat in Sala mare de Sedinte a Consiliului Judetean Mures au participat si membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru. Manifestarea a fost condusa de catre doamna Edita Emoke Lokodi, in calitate de presedinte al CDR Centru, domnul Martin Bottesch, vicepresedinte CDR Centru si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Situatia implementarii Programului Operational Regional la nivelul regiunii noastre a fost dezbatuta in contextul discutiilor referitoare la Raportul de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pentru anul 2011. Pe parcursul lucrarilor, au fost aprobate, prin hotarari ale CDR Centru, Raportul de activitate al Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru pe anul 2011 si modificarea componentei acestui Comitet Regional. CRESC este organismul consultativ in cadrul caruia sunt discutate si analizate prioritatile de investitii publice la nivel regional, cu finantare din fonduri comunitare sau bugete locale, in vederea atingerii obiectivelor strategiei de dezvoltare a regiunii.
Tinand cont de rezultatele programului REGIO in regiunea noastra, dar si de informarea privind corelarea proiectelor finantate sau finantabile din surse publice europene in regiune, au fost dezbatute aspecte privind Planul de actiune privind planificarea si programarea pentru perioada 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru si modalitatea de pregatire a portofoliului de proiecte regionale, necesar pentru accesarea fondurilor disponibile in noua perioada de programare.
In cadrul acestei intalniri de lucru au fost prezentate concluziile proiectului “Evaluarea capacitatii administrative a regiunilor in domeniul dezvoltarii regionale”, proiect finantat prin intermediul Programului Operational Regional 2007-2013 – Axa prioritara 6 Asistenta Tehnica, care s-a derulat in perioada 8 martie – 7 decembrie 2011. Obiectivul general al acestei evaluari a fost de a asigura programarea si absorbtia eficienta a fondurilor europene destinate dezvoltarii regionale in perioada de programare post-2013. De asemenea, participantii au discutat si despre stadiul implementarii proiectului „Cresterea capacitatii personalului din administratia publica locala si judeteana de a furniza servicii publice de calitate si de a contribui la dezvoltarea durabila a Regiunii Centru” finantat prin PO DCA.
„Toti participantii au apreciat preocuparea noastra privind implementarea cu succes a proiectelor finantate de Uniunea Europeana si consumarea transparenta si eficienta a fondurilor nerambursabile. Numarul de proiecte contractate in cadrul Programului Operational Regional a ajuns acum la 318, prin care se solicita peste 370 milioane euro. Pana la sfarsitul acestui an preconizam finalizarea procesului de contractare, pentru dezvoltarea socio-economica a intregii regiuni. De la jumatatea anului trecut intalnirile noastre urmaresc realizarea concreta a proiectelor, achizitiile si lucrarile specificate in cererile de finantare ale beneficiarilor. Am platit deja acestora peste 110 milioane euro, in urma procesarii cererilor de rambursare, dar si peste 55 milioane euro prin cereri de prefinantare. Practic, gradul de absorbtie al fondurilor alocate prin acest program a trecut de 26% si, pana la sfarsitul anului, va ajunge la circa 40%. Consideram ca aceasta intalnire a fost utila pentru reprezentantii administratiei publice locale, pentru identificarea si analizarea problemelor care pot sa apara in absorbtia efectiva a fondurilor europene, in asa fel incat sa le rezolvam eficient si sa evitam blocarea sistemului de finantare prin programul REGIO”, a declarat, la incheierea lucrarilor, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.