Pe parcursul acestei sedinte – condusa de catre presedintele CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, impreuna cu vicepresedintele CDR, domnul Tamas Sandor, si alaturi de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru – s-a discutat gradul de atragere a fondurilor nerambursabile in Regiunea Centru, rezultat din depunerea de proiecte pentru absorbtia celor peste 483 milioane euro alocate regiunii prin Programul Operational Regional. In cadrul intalnirii a fost analizata Situatia proiectelor depuse pe Axele Prioritare ale Programului Operational Regional si s-a realizat o corelare a proiectelor finantate si finantabile la nivelul Regiunii Centru din fonduri publice, in vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare regionala.
Una dintre cele mai importante concluzii ale evenimentului a fost sublinierea faptului ca pana in data de 30 septembrie 2009 au fost lansate toate cele 12 domenii majore de interventie ale programului si au fost depuse un numar de 374 proiecte la nivelul Regiunii Centru, in valoare totala de 953,99 milioane euro din care suma solicitata este de 693,26 milioane euro. Avand in vedere analiza portofoliului de proiecte depuse spre finantare nerambursabila prin Programul REGIO 2007-2013, participantii la intalnirea de la Sovata au acordat o atentie deosebita domeniului major de interventie 4.2, unde, la nivelul Regiunii Centru, sunt in pregatire un numar de 5 proiecte avand o valoare totala de aproximativ 34,05 milioane euro, din care un proiect a fost deja depus la ADR Centru in data de 9.10.2009. Avand in vedere aceste aspect si faptul ca la proxima sedinta CMPOR se va discuta despre realocarea sumei de pe acest domeniu, Regiunea Centru a pregatit un punct de vedere comun privind acest domeniu si modul de realocare al sumelor existente. Astfel, la sedinta CMPOR, care va avea loc in 23 octombrie, Regiunea Centru va solicita o derogare, prin acordarea unui termen rezonabil de trei luni inainte de desfiintarea domeniului, ca sa poata fi depuse toate proiectele aflate in pregatire.
„Suntem preocupati de atragerea in procent cat mai mare a fondurilor structurale alocate pentru investitii in infrastructura si dezvoltare regionala. In aceasta intalnire a membrilor CRESC si CDR Centru am dezbatut posibilitatile de dezvoltare regionala unitara, analizand cele mai bune oportunitati de depunere a proiectelor de finantare nerambursabila prin REGIO, pe domeniile unde inca nu exista suficiente proiecte. Aproape toate domeniile majore de interventie sunt acoperite de proiecte, cu exceptia DMI 3.2 si a DMI 4.1 unde mai sunt sume disponibile – 6,13 milioane euro, respectiv 13,84 milioane euro, fiind necesara pregatirea de proiecte in continuare. Toate investitiile reprezinta prioritati pentru Regiunea Centru, chiar daca necesarul de finantare este mult mai mare, decat alocarea financiara prin Programul Operational Regional”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Alba Iulia, 14.10.2009