Recent, la sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate doua contracte de finantare în cadrul Programului Operational Regional, domeniul de interventie destinat investitiilor în infrastructura e turism, cu sprijin de stat. Este vorba despre cererile de finantare pentru „Constructie centru de agrement turistic – Spa & Fitness, pentru valorificarea resurselor naturale brasovene si cresterea calitatii serviciilor turistice a SC Vila Maria SRL” si „Construire strand si baza de tratament – Lacul Negru – Sovata”, prin care au fost alocate fonduri nerambursabile, de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, în valoare totala de peste 3 milioane lei. Valoarea totala a celor doua proiecte este de peste 8,3 milioane lei, adica mai mult de 1,8 milioane euro.
Proiectul din municipiul Brasov îsi propune reamenajarea parterului si a demisolului cladirii unde functioneaza Vila Maria, pentru a realiza un Centru Spa si Fitness pe o suprafata utila de circa 250 mp, din care piscina va ocupa circa 100 mp, iar sala de fitness peste 15 mp. Acest proiect se va finaliza peste 12 luni si îsi propune valorificarea resurselor din turismul brasovean, bazata pe diversificarea serviciilor prestate, prin realizarea unei noi structuri de agrement, în zona turistica Bran. Aceasta diversificare a serviciilor va consta în cresterea ofertei pensiunii Vila Maria cu servicii de tip SPA, respectiv o piscina, sauna, jacuzzi, masaj, dar si servicii de tip fitness. Valoarea totala a cererii de finantare este de circa 1,6 milioane lei, din care, din surse nerambursabile vor fi alocate 770 mii lei, iar diferenta o va constitui contributia beneficiarului SC Vila Maria SRL.
Proiectul „Construire strand si baza de tratament – Lacul Negru – Sovata” are o valoare totala de peste 6,7 milioane lei, din care circa 2,3 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata, din partea UE si a Guvernului Romaniei. Diferenta dintre cele doua sume reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiar, SC Alunis SRL din Sovata. Obiectivul general al proiectului, prevazut a se derula pe perioada de 19 luni, este de a valorifica resursele naturale si de a diversifica serviciile turistice, prin extinderea structurii de agrement, urmarindu-se cresterea duratei sejurului turistic. Grupul tinta al proiectului îl constituie persoanele în varsta, care sufera de afectiuni reumatismale degenerative, dar si de afectiuni inflamatorii sau articulare. De asemenea, prin aceasta baza de tratament vor fi asigurate servicii de cura femeilor ce sufera de diverse afectiuni ginecologice, persoanelor care sufera de afectiuni neurologice, precum si persoanelor care sufera de afectiuni respiratorii. În final, chiar si mediul local de afaceri va beneficia de avantajele acestui proiect. Structura de turism nou creata va ocupa o suprafata de peste 800 mp, la care se adauga o terasa de circa 420 mp, în cadrul careia se vor gasi stranduri compuse din doua bazine cu apa sarata, unul interior si altul exterior.
„La sfarsitul anului trecut peste 37 milioane euro erau prognozate spre a fi investite în 22 de proiecte contractate, din totalul de celor 87 cereri de finantare depuse. Prin toate aceste proiecte s-au solicitat peste 118 milioane euro, în conditiile în care prin Domeniul Major de Interventie 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice, au fost alocate Regiunii Centru 37,84 milioane euro. În scurt timp vom mai contracta 5 proiecte, care vor contribui la îmbunatatirea serviciilor destinate turistilor la nivelul regiunii. Pana acum avem unitati de cazare modernizate, drumuri si alte facilitati urbane reabilitate în 4 statiuni turistice si mai multe structuri de agrement dezvoltate, inclusiv parcuri, partii de schi si terenuri de golf. Prin toate aceste investitii se vor crea circa 200 locuri de munca si astfel pe langa dezvoltarea infrastructurii de turism, fondurile Regio vor contribui inclusiv la consolidarea climatului socio-economic”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Pana la sfarsitul anului 2013, prin proiectele contractate pe DMI 5.2 din cadrul Programului Operational Regional 207-2013 la nivelul Regiunii Centru au fost efectiv rambursate beneficiarilor peste 12 milioane euro, iar rezultatele investitiilor se vad în 8 proiecte finalizate. Practic în fiecare din cele sase judete Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu se gaseste cate un proiect finantat din aceste fonduri nerambursabile, lucru care creste atractivitatea regiunii noastre fata de turisti. Detalii despre toate proiectele finantate prin Programul Regio la nivelul Regiunii Centru se regasesc pe pagina dedicata de ADR Centru acestui program – www.regio-adrcentru.ro – dar si pe sectiunea interactiva prin care, pe Harta Regiunii, se pot vizualiza amplasarea si imagini de la implementarea respectivelor proiecte.