Proiectul ”Extindere sediu unitate de asistenta medico-sociala Saliste – jud. Sibiu” a fost depus de catre Consiliul Judetean Sibiu in vara anului trecut, spre finantare in cadrul domeniului major de interventie 3.2 – „Reabilitarea / modernizarea /dezvoltarea şi echiparea serviciilor sociale”, al Axei Prioritare 3 a Programului Operational Regional. Obiectivul principal al acestui domeniu il constituie imbunatatirea calitatii infrastructurii pentru serviciile sociale, prin sprijin acordat in mod echilibrat pe intreg teritoriul tarii, pentru asigurarea unui acces egal al cetatenilor la astfel de servicii. Prin acest proiect, in valoare totala de peste 3,56 milioane lei, beneficiarul intentioneaza sa asigure un standard european pentru serviciile medico-sociale in judetul Sibiu, in special in zona Marginimii Sibiului.
Datorita investitiilor realizate atat din fonduri de preaderare, in special pentru gestionarea deseurilor, cat si din fonduri structurale, in infrastructura rutiera, Marginimea Sibiului poate reprezenta atat o zona in care au fost atrase importante fonduri europene, cat si un model de bune practici privind cheltuirea cu folos a banilor publici. Prin aceasta cerere de finantare s-a urmarit cresterea gradului de acces al populatiei din zona la serviciile sociale oferite, deoarece este prevazuta cresterea suprafetei desfasurate a Unitatii de Asistenta Sociala Saliste cu 1044 mp, pana la 2880 mp. Astfel, de infrastructura extinsa si echipata vor putea beneficia 80 de persoane, asistate in aceasta unitate.
”Judetul Sibiu are in derulare mai multe proiecte, in diverse domenii de interventie. Toate acestea sunt importante pentru dezvoltarea judeţului şi a Regiunii Centru. Acest proiect face parte din strategia de dezvoltare a serviciilor sociale si va contribui la cresterea calitatii vietii cetatenilor din zona Marginimii Sibiului. Acum, dupa semnarea contractului, urmeaza etapa importanta a implementarii corespunzatoare şi la timp a celor prevazute in cererea de finanţare. Atragerea eficienta a fondurilor publice nerambursabile, derulate prin programul REGIO, va crestere gradul de incredere al publicului larg cu privire la utilizarea fondurilor europene si va duce la pregatirea in bune conditii a unor cereri de finantare pe domenii de larg interes, pentru perioada urmatoare”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
La nivelul Regiunii Centru, pe domeniul major de interventie 3.2 au fost deja contractate patru proiecte, pana la inceputul lunii septembrie. Aceste proiecte solicita 1,80 milioane euro fonduri nerambursabile, in conditiile in care bugetul alocat Regiunii Centru pe perioada 2007-2013 a fost depaşit, prin sumele solicitate spre finanţare de catre toate cererile depuse şi deschise. Alte cinci proiecte sunt in prezent in etapa de precontractare iar zece au ramas pe lista de rezerva a domeniului. Prin aceste 15 proiecte se solicita peste 7,5 milioane euro, in timp ce 17 proiecte se afla in curs de evaluare, cu 8,67 milioane euro fonduri nerambursabile solicitate spre finanţare.